Het jaar 2018 is een heerlijke periode gebleken voor huize Kauwenberg. Waar andere jaren bijtijds schaars waren aan titels die me écht wisten te pakken, werden de afgelopen twaalf maanden overspoeld met een vrachtlading puur game-vertier. Iets te veel, zelfs.
Terwijl de backlog gestaag groeide, bleef ik wekenlang alsmaar in dezelfde, zalige wereldjes hangen. Combineer dat met een portie uitstelgedrag voor andere activiteiten én games, en je snapt waarom mijn jaar verre van “af” voelt. Sterker nog, ik mag blij zijn als ik al over de helft ben.
Red Dead Redemption 2 staat nog altijd klaar in de startblokken, langverwachte indies als Below of Ashen verschenen te onverwachts en ondertussen schreeuwen gemiste toppers als God of War nog immer vanaf de zijlijn om aandacht. Eerste-wereldproblemen van de hoogste plank.
Dat gezegd hebbende, was ook mijn 2018 absoluut niet zonder gigantisch vette nieuwkomers. En die rangschik ik graag als volgt…
5. Into the Breach
Met een vorig jaar hervonden liefde voor strategische games, kwam Into the Breach als een godsgeschenk uit een onverwachte hoek. Enorm kleinschalig van afkomst en opzet, maar met zulk subliem gevoel voor strategie. Into the Breach is als een soort schaakspel op steroïden, met voortlevende mech-piloten als de stukken.
Wat aanvankelijk oogt als een vrij simpel op te lossen puzzeltje, mondt al snel uit in avondenlang met precisie peinzen over vrijwel al je keuzes. Elke zet kan leiden tot het verkreupelen van je progressie — om soms pas vele potjes later een moeizame permadeath te manifesteren — en dat zorgt ervoor dat je uiteindelijk geen zet meer kan maken zonder te malen over álle potentiële uitkomsten. Tenminste, als je zo gek bent als ik.
Mocht je lijden aan “nog één rondje dan”-symptomen, dan pakt Into the Breach je direct bij de kraag. Mij wel, in ieder geval. Of ik nu ging slapen of nog uren doorspeelde; wekenlang droomde ik enkel van gevechten op acht bij acht.
4. Sea of Thieves
Hoewel Sea of Thieves voor velen de boeken in zal gaan als “de No Man’s Sky van dit jaar”, is het bij uitstek de titel die mij dit jaar verreweg de gezelligste avonden bood. Qua direct aanwezige content opende de game misschien wat teleurstellend, maar over het verloop van een paar maanden, maakte ontwikkelstudio Rare belofte na belofte waar.
De al erg aanlokkelijke fundering van een shared world piratenbestaan werd al vrij vlot uitgebreid met grotere verhalen, meer uiteenlopende avonturen en tal van nuttige tweaks om de ervaring te optimaliseren. In de voorzienbare toekomst staat nog aardig wat werk voor de boeg om Sea of Thieves écht legendarisch te maken, maar de Britten lijken de wind goed in de zeilen te hebben en te houden.
Anno 2019 verwacht ik — naast vele andere, gratis updates — nog altijd een kat aan boord mee te kunnen op avonturen, maar tot die tijd ben ik waarschijnlijk ook nog vaak genoeg op zee te vinden. Voor de gezelligheid, gemoedelijke interactie of gewoon de grog.
3. Dead Cells
Allemachtige Metroidvanias, wat is Dead Cells een lekker spelletje. Uitgekauwde artstyle of niet, Dead Cells weet Castlevania-achtige gameplay te combineren met een smaakvolle permadeath, en die mix doet smaken naar meer. Alles voelt snel en soepel, haast nimmer oneerlijk of overweldigend.
Natuurlijk, het kost je een aantal pijnlijke doden voordat je snapt hoe er écht gespeeld kan worden, maar zodoende zweept Dead Cells je in een adrenaline pompende flow. En of die nu afhankelijk is van je eigen speelstijl of wat gezonde willekeur; na een tijdje verslind je vijanden terwijl je van kerkers naar klokkentorens zwiept. Om uiteindelijk dan toch tot abrupte stilstand te komen en gruwelijk afgemaakt te worden door een van de eindbazen. Au… En dan begint het weer…
Sinds diens release uit Early Access is Dead Cells bovendien verrijkt met wat welkome updates omtrent balans en een nieuwe Custom Mode, terwijl gratis downloadable content evenals onderweg is. Wat dat betreft, verwacht ik ook in het nieuwe jaar mezelf nog wat extra avonden te pijnigen.
2. Super Smash Bros. Ultimate
Iedereen — maar dan ook echt iedereen — is van de partij! Super Smash Bros. Ultimate maakt de ultieme belofte waar en levert de meest complete Smash aller tijden. Met zo om en nabij de best verzorgde singleplayer-ervaring ooit én een boel toffe nieuwe vechters weet Ultimate aardig uit te breiden, terwijl de kern van de chaotische fighter nog altijd gewaarborgd is gebleven. Nintendo’s totaalpakket is in topvorm om te knokken.
Met haast een overdosis aan knipogen naar game-glorie van toen en nu levert Ultimate een loeizwaar brok fanservice. Eentje waarin alles kan en alles mag. Op diens beurt staat dat niet alleen voor een glimlach op het gezicht van miljoenen game-liefhebbers, maar ook voor dé manier om elke toekomstige discussie eervol uit te vechten.
Qua games as a service heeft Nintendo misschien nog het een en ander te bewijzen, maar het vooruitzicht voelt goed op orde. Mocht de smaak en balans netjes behouden worden — ook met alle interessante toevoegingen in het verschiet — dan gaat er anno 2019 ongetwijfeld nog veel meer ge-Smasht worden.
1. Hitman 2
Misschien is Agent 47 geen sterspeler als het aankomt op vernieuwen, maar verdomme — dit is de held die we niet verdienen. Hitman 2 borduurt naadloos voort op wat het “eerste deel” ons bracht; simpelweg meer briljant vermaak. Vrijwel elk moment van elke missie is een hit op het gebied van koelbloedig puzzelen, vaak met hilarische resultaten tot gevolg.
En ja, in die zin is Hitman 2 gewoon meer Hitman. En toch schittert ontwikkelaar IO Interactive juist nu als geen ander in zelfkennis. Zelfspot, bovenal. De formule van het eerste deel is verscherpt (en zelfs overgeheveld ín het nieuwe maatpak) terwijl Agent 47 nog meer gekke avontuurtjes voorgeschoteld krijgt. Avonturen waarin de mogelijkheden tot prachtige moorden alsmaar vermenigvuldigen.
Waar veel andere games hun échte waarde nog voortdurend moeten bewijzen, heeft Hitman 2 zichzelf al dubbel en dwars verkocht op een eigen charme. Soms een gortdroog spelletje, maar charmant als geen ander. Al zien we in de toekomst natuurlijk nog graag meer beroemdheden om genadeloos op te jagen. Of gewoon nóg meer Hitman.
Eervolle vermelding Forza Horizon 4
Ondanks de pole position geen podiumplek, maar wél een dikke veer in de uitlaat. Forza Horizon 4 is weliswaar de zoveelste editie van het autofestijn, maar tegelijkertijd is het — zo om en nabij — de beste arcaderacer in jaren. De garage is veelzijdig, de graphics prachtig en de online wereld continu fris en interactief; in Forza Horizon 4 staat je eigen autoplezier op de eerste plek. En met een paar medebestuurders wordt dat des te leuker.
Daarmee is de Forza Horizon-formule zo goed als geperfectioneerd, maar zo langzamerhand ook wel wat outplayed. Het vierde deel kenmerkt een derde ontwikkelcyclus die slechts in mondjesmaat vernieuwt, en dus is het misschien tijd voor Playground Games om een keertje verder te schakelen. Of gewoon snoeihard door te racen naar die nieuwe Fable-game, ook goed.
Voornemens voor 2019
Mocht ik eindelijk eens structuur vinden in het leven, lijkt het me fantastisch om die backlog eens definitief doormidden te zagen. Dat ik eens, gewoon zoals een normaal persoon, verslingerd kan raken aan Red Dead Redemption 2, dat ik Celeste dan toch echt een keer ga ervaren of dat ik eindelijk eens dat laatste uurtje van Hellblade wegwerk.
Mocht je me om vier uur ’s nachts dus nog op Discord aantreffen terwijl ik weer eens viel te diep in Into the Breach zit, wees dan een held en ruk me uit mijn eigen reet, terug naar de echte wereld.
Met zo’n backlog kan ik me wel enigszins vinden in Hitman 2. Heb hem zelf nog niet gespeeld maar zag er heel leuk uit in de streams. De andere games op dit lijstje heb ik dan wel weer helemaal niks mee, al ga ik nog steeds hard op het bekende Sea of Thieves clipje; https://www.youtube.com/watch?v=8UjWwMtrETk
@Ik kom Harambe wreken: Heb je Sea of Thieves zelf al wel eens geprobeerd? Want naar mijn idee staat de game er zo veel sterker voor dan het tot dusver heeft gedaan.
Maandje Xbox Game Pass voor een ekkie (of twee weken gratis) is echt niet verkeerd, al is het maar voor Sea of Thieves. Heel chill om te spelen met een maat of twee, totdat er natuurlijk shit gebeurt zoals in dat legendarische clipje. En ook dat is best vaak lachen.
Overigens had ik dit jaar echt een fuckton aan goede runner-ups. Ik wilde ook nog vermeldingen voor Descenders of Lethal League, maar dat werd jammer genoeg allemaal te lang.
Ik vind het mooi om te zien hoe divers en persoonlijk gamen is. Top 5 van Tom sluit niet aan bij mijn persoonlijke Top 5, maar dat is nu juist zo mooi!
@Rolf31: Heel fijn om dit te lezen, inderdaad. Ik kan er met mijn hoofd echt ook niet bij dat sommige mensen denken dat dit soort lijstjes altijd bindend voor “de waarheid” zijn. Dat overal Red Dead Redemption 2 maar het hoogst moet staan, omdat Red Dead Redemption 2, of zo. Het gaat om smaak en persoonlijke voorkeur, niet om grootte of Metacritic-scores.
Denk dat er al veel mensen (mezelf incluis) zijn, dat geen 5 games uit 2018 actief/serieus gespeeld hebben. Als je één of meerdere van die (multiplayer) games hebt, waar je al enkele uren per week aan spendeert. Dan heb je nog eens elke maand PS+ of Xbox Gold games als je er bij aangesloten bent (zijn doorgaans games van één of meer jaren terug) en tot slot hebben je meerdere deals periodes, waar je doorgaans ook toppers van de voorgaande jaren koopt. Om nog maar te zwijgen van die enorme backlogs dat iedereen heeft staan. Dan blijft er al snel geen tijd en/of geld over de huidige games, it’s sad but true.
Daarnaast wordt het steeds minder voordelig om (singleplayer) games meteen bij release te kopen, in verband met de nodige patches dat moeten gebeuren.
Maar is misschien een werkpuntje voor 2019, maar dan zit je weer met die backlog van 2018… 😀
Leuk om eens een ander lijstje te zien. Geen standaard God of War of Red Dead.
Ik heb zelf niet veel 2018 games gespeeld volgens mij. Qua PS4 is het vooral Ni No Kuni II (nog bedankt 😛 ), Jurassic World: Evolution en F1 2018 en dat was het wel denk ik. Verder weer meer bezig met oudere games zoals The Witcher 3.
Op de Switch ben ik vooral bezig geweest met Mario Kart 8 Deluxe, Splatoon 2, Mario Odyssey en Stardew Valley, maar dat zijn allemaal games uit 2017 en ouder al is het echt geen straf om die games te spelen 😛
forza is wel enorm mooi enzo. Maar wat ik wel beetje mis is het meer kunnen pimpen van de buitenkant van auto’s… ik heb de laatste horizon nog niet [wel van plan te halen] maar je kunt wel enorm veel veranderen kwa motorisch. Maar kwa uiterlijk [bumpers/spoilers wellicht interieur ook ] zou meer mogelijk kunnen zijn.
@CHILLOZZ: Dat zou oprecht wel een keer een leuke verandering zijn, maar ik denk dat precies dát dan weer onhaalbaar veel werk is.
Ze hebben nu honderden auto’s bizar goed gemodelleerd, en daar kunnen beide games vrij gemakkelijk baat van hebben. Als je nu al die auto’s weer helemaal Pimp My Ride-proof wilt gaan maken, heb je flink wat uren en mankracht nodig om überhaupt dat mooie wagenpark nog een beetje te behouden.
Ja veel mensen vragen zich nog af waar de online free roam is gebleven in Forza horizon 4 ??? En die DLC hebben ze wel weer heel mooi gedaan, al is het maar een plat eiland.
Sea of thieves is mooi gedaan, maar ik kan vaak niet vinden waar ik naar toe moet, en een verhaallijn zou ook wel leuk zijn geweest.
@Dedsec: Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is álles (na een bepaald XP-niveau) online freeroam. Je ziet continu “ghosts” van andere bestuurders, en anders kun je altijd gewoon een vriend of vreemdeling joinen om écht in elkaars werelden te stappen. Gaat allemaal vrij naadloos.
Ik heb het grootste gedeelte van mijn uren in de game constant online rondgehangen, naar mijn idee is dát nu juist het sterkste punt van het spel geworden. Het is constant interactief met spelers om je heen.
@Tom Kauwenberg:
dr mogen ook wel flink wel wat auto’s ook weg hoor 😉
Maar iets meer pimp mogelijkheden zou wel fijn/mooi zijn.
Het gedeelte met stickers en dat je skins van andere kunt gebruiken is wel super mooi/fijn en uitgebreid
wil meer keuze hebben in bumpers skirts spoilers. Eerlijk. Dat zie ik liever dan de mogelijkheid van een engineswap. Dat doe ik vrijwel nooit. en alle onderdelen. ja je zet het beste erop. Maar dat mag in principe wel iets simpeler.
mja je moet altijd wat hebben waar ze naar kunnen streven he 😀 dromen doet leven 😀
@CHILLOZZ: Fun fact; er wordt dus overduidelijk wél gewerkt aan meer bodykits. Als ik het me goed herinner had Forza Horizon 3 al een paar kits, maar Forza Horizon 4 gooit er nog meer bovenop. Lang niet voor elke auto, maar de waggies die zich er goed voor lenen, hebben allemaal wel een bodykit of twee.
Overigens zou ik juist niet stemmen voor het weghalen van een boel auto’s. Dat er (naast hypercars en track toys) ook vercrackte of vintage wagens tussen zitten, maakt het juist dat zo veel mogelijk mensen zich tot de game genegen voelen. Meer auto’s = meer herkenningsfactor. Of verzameldrang, het is maar net hoe je het bekijkt.
Mooie lijstje. maar niet helemaal mijn smaak.