Preview: de Sims 4: Landelijk Leven (hands-on)

Vorige zomer bevonden we ons nog in het groene Evergreen Harbor en het jaar daarvoor konden we onze welverdiende vakantie besteden op het altijd zonnige Sulani. Dit jaar komt er weer een noemenswaardige bestemming bij waar jij je en je Sims tijdens de zomervakantie kunnen vertoeven: Henford-on-Bagley. Een nieuwe buurt geïnspireerd door het Britse platteland. Wij hadden alvast de mogelijkheid om met een beta-versie aan de slag te gaan, na een presentatie van de ontwikkelaars van het pakket. Onze bevindingen? Dat lees je natuurlijk in deze hands-on preview.

Het is alweer tijd voor het 42e deeltje downloadable content van de Sims 4. Ditmaal gaat het om de tiende Expansion, die ons eerder dit jaar al was toegezegd door EA. 42 stukken aan content. Hoe lukt het dan nog om origineel te blijven? Het is een vraagstuk waar EA flink mee worstelt. Het bedrijf staat namelijk bekend om ideeën voor dlc te recyclen: Huisdieren, vampieren, generaties, jaargetijden, studententijd. Prima uitbreidingen, maar origineel is het niet meer te noemen. Maar deze keer…

Er heeft zich namelijk iets voorgedaan. Iets magisch! En nee, dan bedoel ik niet de game pack Magisch Rijk. Nee. EA heeft iets gedaan. Ze hebben namelijk geluisterd naar de wensen van de spelers. De fanatieke Simmers. Deze simulatie-lovende groep mensen roept namelijk al geruime tijd dat er meer dieren en nieuwe tuinieropties moeten komen. Maar nee, men kreeg in plaats daarvan Star Wars: Journey to Batuu en het stofzuig-pakketje. Maar nu is het dan eindelijk feest met het leven in Henford-on-Bagley.

Britse platteland

Wat meteen opvalt bij het opstarten is het feit dat het Britse platteland gebruikt is als inspiratie. Niet gek, aangezien het pakket in het Engels ook de naam ‘Cottage Living’ draagt. De huizen voelen echt aan als plattelandshuisjes en zijn veelal bedekt met groen. De sfeer wordt meteen al goed neergezet, mede door de nieuwe mogelijkheid om ook weer vijvers toe te voegen aan je kavel. Want niks roept harder ‘Landelijk’ dan kunnen vissen in je eigen vijver.

Ook zéér Brits is de lokale pub in het dorpshart die altijd vol zit met enthousiaste Sims die naast drankjes ook hun favoriete Britse versnaperingen bestellen. Denk hierbij aan scones, Yorkshire puddings en pasteitjes. Gerechten die je overigens ook thuis kunt maken, mogelijk zelfs met ingrediënten die je zelf hebt gecreëerd.

ANIMALS! ANIMALS!

Waar we natuurlijk allemaal op hebben gewacht: De dieren! Er zijn kippen, vossen, konijnen, vogels, lama’s en koeien te vinden in de nieuwe uitbreiding. Ik was initieel een beetje verdrietig dat hier geen pony’s of paarden bij zaten zoals in de Sims 3: Beestenbende wel het geval was, maar ik heb me er, als volwassen vrouw van 26 lentes jong, toch maar overheen gezet. Gelukkig maakt het pakket ook wel vrij veel goed. De lama’s en koeien kunnen bijvoorbeeld geaaid en geknuffeld worden en kunnen zelfs leuke pakjes aan. Voer ze lekkernijen die je hebt verkregen of gemaakt en dan heb je kans dat je bijzondere melk of wol krijgt van je nieuwe familielid. Deze kun je vervolgens gebruiken om te koken (melk that is) of de nieuwe vaardigheid eens uit te proberen (wol): Borduren!

Naast de viervoeters zijn er ook kippen. Terwijl je voor de grotere dieren één stal nodig hebt per beest, kun je maar liefst acht kippen houden in één kippenhok. Voer ze, praat met ze en houd hun hok schoon en dan heb jij altijd verse eitjes in de koelkast liggen. Ook kippen kunnen genieten van een lekkernij om ervoor te zorgen dat ze speciale eieren voor je produceren. Regenboog-eieren, blauwe eieren, groene eieren, broedeieren (BABY’S!) en gewoon eitjes: Je kan met alle eitjes iets anders doen. Een goede motivatie om ervoor te zorgen dat de kippen gelukkig zijn en blijven.

De andere dieren in het spel zijn de vossen die, vooraf aangekondigd door het spel, je eieren komen jatten of je kippen komen opeten, konijntjes die je hier en daar tegen komt en tot slot vind je in de natuur boomstammen met hierin vogels. Wanneer je vrienden wordt met deze laatste twee genoemde dieren krijg je de mogelijkheid om een boomstam of konijnenhol op je kavel te plaatsen zodat je vriendje dichterbij je kan komen wonen. Een goede relatie houdt ook in dat je cadeaus kan verwachten of dat je konijn je helpt met tuinieren. Want het hebben van groene vingers wordt zeker gestimuleerd in Landelijk Leven.

Oversized aubergine, anyone?

Eindelijk ook wat liefde voor Simmers die houden van het verbouwen van hun eigen groente en fruit. Er zijn wat nieuwe soorten te vinden, zoals bijvoorbeeld de framboos, maar het is nu ook mogelijk om oversized groente of fruit te kweken om er vervolgens in het weekend mee te gaan opscheppen tijdens de wekelijkse wedstrijd. Dit doe je op een nieuw soort strookje land, als alternatief voor de plantenbak, waarop één grote, twee medium of vier kleine planten kunnen worden gekweekt. Zo kun je oversized champignons, watermeloenen, pompoenen of aubergines laten groeien. Oolala!

Het hebben van een huishouden dat zichzelf kan voorzien in levensbehoeftes is ook nieuw in het pakket. Er zijn namelijk ‘lot-challenges’ in het leven geroepen: Uitdagingen waar je kavel mee te dealen heeft. Je kunt de bezoekjes van vossen hier aan en uit zetten en ook het ‘Off-the-grid’ leven (zonder stromend water of elektriciteit) is een optie. Als laatste kun je aanzetten dat je alleen maar mag koken met wat je in je inventaris of koelkast hebt liggen. Een leuke challenge, die ervoor zorgt dat je ook regelmatig naar het stadshart moet om bij de kruidenierskraam wat benodigdheden te halen. Ook zal je goederen moeten ruilen met dorpsgenoten of buren om bijvoorbeeld bloem, suiker of vlees te verkrijgen, wat je natuurlijk dan weer nodig hebt voor de oh-zo-Britse-pies die we straks massaal in de oven gaan schuiven.

Gemiste kansen

Maakt het pakket dan werkelijk al onze dromen waar? Nee, niet helemaal. Het gemis van de pony’s, paarden of zelfs een shetlandertje voor je eventuele peuter of kind is toch vrij groot. Wellicht hadden de knollen zelfs kunnen assisteren met het tuinieren.

Ook de afwezigheid van een nieuwe carrière is een gemiste kans te noemen. Ik snap dat de carrière ‘Boer’ wellicht niet zo lekker bekt als internationale superspion of astronaut, maar als er iets past bij dit pakket is het wel het zeer legitieme beroep van boer. Of had spelers als alternatief dan een marktkraam gegeven waar we op eigen kavel eigen verbouwde groente en fruit kunnen verkopen aan buren. Maar ook deze kans heeft EA links laten liggen. Jammer, want het had net wat meer diepte en betekenis kunnen geven aan het hele pakket.

Tot slot heb ik nog één noemenswaardige zorg: Hoe gaat dit pakket samenwerken met de andere pakketten? Deze preview heb ik kunnen schrijven aan de hand van een Early Alpha met alleen de basis-game en het nieuwe pakket. Zelf heb ik, echter, véééél stukken aan dlc voor de Sims. Super leuk, maar ook een technische nachtmerrie voor ontwikkelaars om te zorgen dat alles met elkaar rijmt en elkaar niet voor de voeten loopt. Ik klaag veel en luid over de bugs die de recentere pakketten altijd lijken te bevatten en het feit dat dit dlc nummertje 42 is, stemt mij sceptisch. Zelfs tijdens de presentatie werd de ontwikkelaar in verlegenheid gebracht door bugs die zich voordeden terwijl hij wat probeerde uit te leggen aan de hand van wat gameplay. Niet helemaal smooth, maar laten we hopen dat dit inderdaad wordt gladgestreken voor de release op 22 juli.

Voorlopige conclusie

De Sims 4: Platteland Leven biedt spelers (eindelijk) een originele ervaring die we nog niet eerder hebben gezien in voorgaande delen. Het pakket lijkt veelbelovend voor liefhebbers van dieren en tuinieren. Het echte platteland gevoel wordt goed neergezet door onder andere de ‘cottages’ en de nieuwe mogelijkheid van stallen, kippenhokken en vijvers. Toch lijkt het alsof er wat kansen gemist zijn door EA, zoals de afwezigheid van pony’s of paarden en een nieuwe carrièremogelijkheid. Hoe de volledige ervaring is en in hoeverre we deze factoren straks in de praktijk écht gaan missen, gaan we natuurlijk pas zien vanaf 22 juli.

De Sims 4: Landelijk Leven is vanaf 22 juli beschikbaar op pc, Xbox One en PlayStation 4. De foto’s in deze preview zijn gemaakt tijdens de Early Alpha.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren