Review: Sims 4: Landelijk Leven

Voor het zoveelste stukje aan downloadable content van de Sims 4 gaan we tuinieren, eieren rapen en koeien melken. Stuk voor stuk totaal nieuwe functies we nog niet eerder gezien hebben in een Sims-game. De community van de Sims heeft lang gevraagd om een dergelijk ‘boeren’-pakket, maar hoe gaat dit in de praktijk bevallen? Leven we nog lang en gelukkig in onze knusse cottage, tussen de kippetjes en de loslopende konijnen? We checken het in deze review!

Tip: Lees onze preview/hands-on van Landelijk Leven voordat je begint aan de review. Op deze manier ben je al helemaal bijgepraat over de nieuwe functies die dit pakket je biedt. In de review gaan we juist verder in op wát we van deze functies vinden.

Henford-on-knussig

Eerlijk is eerlijk. Iets dat de ontwikkelaars van de Sims 4 goed kunnen, is het neerzetten van een bepaalde sfeer in een wereld. We hebben bijvoorbeeld al het hippe San Myshuno uit Stedelijk Leven en het tropische paradijs Sulani die allebei totaal hun eigen sfeer ademt. Aan dit rijtje wordt nu het rustige, knusse Henford-on-Bagley toegevoegd. Een stad met een handjevol leuke cottages, een pub, verschillende natuurplekjes en natuurlijk het levende stadshart waar je je nieuwe buren wat beter kan leren kennen.

Er is namelijk veel werk gemaakt om het ‘ons kent ons’-gevoel in de nieuwe wereld te versterken. In het stadshart vindt je een pleintje waar je twee marktkraampjes hebt. Een kruidenierszaak en een tuinwinkel, de laatste bemand door niemand minder dan Sims 2’s eigen mevrouw Rimpelbil. Bij deze winkels vind je benodigdheden voor je dieren en eigen moestuin. Als je niks wil kopen, maar wel wil socializen en helpen, ben je in het stadshart ook op de juiste plek. Je kunt prominente figureren uit Henford-on-Bagley, zoals bijvoorbeeld de burgemeester, pubeigenares of bezorger van kruidenierswaren, vragen of ze klusjes voor je hebben. Soms moet je een bepaalde plant voor ze kweken, terwijl je andere keren juist wat sappige roddels moet afluisteren. De inhoud van de klusjes lopen veelal uiteen. Bij voltooiing krijg je altijd een nuttige beloning, met soms zelfs wat ongewone of zeldzame producten. Elkaar helpen loont dus echt in Landelijk Leven!

Pitaja-kwekerijen voor de blutte boer

Het hoogtepunt voor veel mensen dit uitbreidingspakket is toch echt de dieren. In Landelijk Leven waan je je echt onder de beestjes. Je kunt trotse eigenaar worden van een koe, lama of kippetjes. Er zijn wel andere dieren aanwezig, zoals konijnen, vossen en zwermen birbs, maar hier ben jij geen eigenaar van, ondanks dat je een huisje voor ze kunt plaatsen op je eigen kavel. De dieren die je wél bezit, kun je niet besturen en nemen geen plek in je familie in. Een logische beslissing, maar even serieus, hoe leuk was het als je als lama zijnde kattenkwaad kon uithalen met je Sim?

Een kippenhok kan acht kippetjes huisvesten en een stal kan de thuis worden van één lama óf koe. Dit houdt in dat je over een flinke kavel moet beschikken als je veel dieren op je grond wil. Dit is zeker mogelijk, maar wees dan maar wel klaar voor de enorme rekeningen met hoge kavelbelasting. Eerlijk is eerlijk: Boeren is geen vetpot. De melk, wol of eieren leveren niet bijzonder veel Simdollars op. Een goeie baan naast het onderhouden van je cottage/boerderij is wel een must. Of je doet net als ik en begint gewoon een indoor pitaja (drakenfruit) kwekerij. Ook probleem opgelost..

Zoals ook al genoemd in de preview, is het gemis van een eigen marktkraam toch groot. Ik ben een Sims-speler die zeikt over blut zijn, maar wel mijn inventaris vol heeft met vissen, groente en fruit, wol, melk en eieren. Ik ben dan ook stinkend jaloers op de marktkraam van mevrouw Rimpelbil. Ik wil ook spulletjes verkopen in mijn eigen kraampje! Vooral aangezien er in het pakket ook geen nieuwe carrière zit, is een nieuwe manier van je inkomsten genereren toch welkom. En hoe knus is een eigen bemand kraampje? HEBBEN!!

Heeft u ook regenboog eieren?

Je kunt het met je diertjes zo gek maken als je wilt. Ben je gewoon tevreden met reguliere eieren, melk en wol? Prima. Wil je toch nét even iets meer? Dan is er een hele nieuwe wereld voor je. Geef je dieren bepaalde lekkernijen of doe een bepaalde interactie met ze en opeens geven ze hele andere eieren, melk of wol. Deze producten kun je dan weer verkopen, gebruiken met koken van (nieuwe) recepten, inblikken of cadeau geven aan zowel mens als dier. In je dagboekje wordt automatisch bijgehouden wat je moet doen om een reeds ontdekt ongewoon ei of fles melk te krijgen.

Een superleuke feature, want het is werkelijk een avontuur om alles te ontdekken. Soms wil je een bepaald ei hebben omdat je een gaaf, nieuw recept zag waar je een zeldzaam product voor nodig hebt. Maar soms wordt er ook om een dergelijk product gevraagd tijdens een van je klusjes. De zoektocht naar hoe je toch dat unieke blauwe ei krijgt, geeft het pakket meer diepte, betekenis en houdt je langer geïnteresseerd.

Taarten bakken, eieren rapen en wol scheren voor een prijs

Competitief ingesteld? Jouw buren ook. Elke zaterdag vindt er in het stadshart, tegenover de pub, een braderie plaats. Tijdens de braderie kun je de strijd aangaan met je buurtgenoten om te kijken wie het beste boert. Elke week is er een ander thema. Wie heeft er de beste, mooiste koe, lama of kip? En wie bakt er de beste taarten? Raapt de mooiste eieren? Scheert de prachtigste wol?

Je kunt in de kalender bekijken welk thema aan bod komt, zodat je je de gehele week kan voorbereiden op de competitie. Veel geluk, want dat zal je nodig hebben. Zelfs met mijn perfecte pitaja won ik de tuinier wedstrijd niet. Mijn gelukkigste kip kon geen lintje binnen harken. En ook mijn perfecte, enorme pompoen won geen prijs. Aanpoten dus, als je dat felbegeerde lintje en de zeldzame producten wil bemachtigen.

Conclusie

At last, EA levert wat de Sims-community al enige tijd van ze vraagt: Een ‘boerderij’-achtig pakket vol met dieren en nieuwe tuinier-opties. De nieuwe buurt Henford-on-Bagley ademt echt het Britse plattelandsleven en weet de sfeer goed neer te zetten. De dieren zijn leuk en het verkrijgen van nieuwe soorten eieren, melk of wol zorgt voor langer speelplezier. Jammer is dat je je eigen geoogste producten niet kan verkopen in je eigen marktkraam zoals mevrouw Rimpelbil dat wel doet en ook is er geen nieuwe carrière-mogelijkheid. En het spijt me, maar het moet echt gezegd worden: Ook dit pakket bevat weer nieuwe, hinderlijke bugs.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Landelijke sfeer goed neergezet
  • Verschillende soorten oogstbare producten
  • Wekelijkse braderie
  • Klusjes doen voor je buren

Wat is NOT

  • Geen nieuwe carrière of beroep
  • Geen eigen marktkraam
  • Wél nieuwe bugs
  • Moeilijk om rond te komen van het boerderijleven

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren