NOS, het nieuws van één kant

De release van Hogwarts Legacy is zo groot dat zelfs de Staatsomroep er over moet berichten. Niet over het spel natuurlijk, maar over de uitspraken van schrijfster J.K. Rowling (v), die tot enorm veel controverse hebben geleid. Want ja het klimaat verandert (waar want dat zeggen klimaatwetenschappers), de vaccins zijn veilig (waar want dat zeggen medische onderzoekers) en een man heeft een penis en een vrouw heeft een vagina (waar want dat zeggen biologen).

Waarbij overigens helemaal niks mis is met een transitie van vrouw naar man of andersom en bovendien zijn er duizend smaken ertussenin, van mensen die zich net iets meer van dit of net iets meer van dat voelen, en dat is helemaal prima, maar dat betekent niet dat je kunt shoppen in de wetenschap om vervolgens als taalpolitie-, rechter en beul de taal kunt veranderen voor de rest van de wereld.

Of nou ja, dat kan dus wel, want bij de NOS laten ze een felle tegenstander van Rowling (wat mag natuurlijk), zonder enige tegenspraak (dat mag dus niet, want er is niks van hoor en wederhoor te vinden in dit hele artikel, die NOS kost een miljard per jaar, maar dan heb je ook wat…), aan het woord:

“Ik vergelijk het soms met R Kelly. Hij heeft mooie muziek gemaakt, maar is wel veroordeeld voor seksueel misbruik en afpersing van minderjarigen. Mensen moeten zelf weten wat ze met die informatie doen. Sommigen luisteren nog altijd graag naar zijn muziek en anderen niet meer. Hetzelfde geldt voor Hogwarts Legacy.”

Ja dat is makkelijk, iemand die daadwerkelijk veroordeeld is voor 30 jaar cel voor onder andere seksueel misbruik, op één hoop gooien met Rowling. Rowling heeft een andere mening en dat wordt bij de NOS zonder tegengeluid als net zo erg bestempeld als de daden van Kelly, terwijl, Rowling weigert vrouwen “mensen die menstrueren” te noemen, omdat zij vindt dat vrouwen lang genoeg hebben gestreden voor vrouwenrechten, dat je die term niet zomaar weg kunt gooien, simpelweg omdat een heel klein percentage van de wereld aan genderdysforie lijdt. Wat dus helemaal niet erg is en het is geweldig dat de zorg in Nederland zo is ingericht dat je (hoewel je soms te lang moet wachten vanwege de wachtlijsten) hulp kunt krijgen, maar als zo’n klein percentage van de bevolking het taalgebruik van de rest van de wereld kan beïnvloeden, dan is het einde zoek.

Zo heeft 3,7% van Nederland last van genderdysforie, ongeveer hetzelfde percentage Nederlanders is doof of slechthorend, moeten we dan muziek verbieden? Of de zon omdat de zon zielig is voor blinden? Of heteroseks (gatver!) verbieden omdat het zielig is voor de homoseksuelen?

En dit is hoe discussies steeds vaker worden gevoerd, namelijk niet. En IGN mag weer wat deugpunten optekenen bij de NOS, want zij zijn tegen transfobie. Jullie kunnen rustig slapen IGN, bijna iedereen in dit land is tegen transfobie, we mogen zelfs trots zijn dat dat zelfs allemaal verankerd ligt in de grondwet (onlangs zelfs uitgebreid!).

Alleen als we elke andere mening gaan criminaliseren met de cancelhamer in de hand, waardoor een discussie (over taal, niet over of het bestaansrecht van transmensen) helemaal niet meer mogelijk is (zoals bij de NOS), dan lijkt me ook niet echt meer sprake van een vrij en open debat in een vrije en open samenleving. Zeker als je een crimineel op eenzelfde voet laat zetten als iemand met een andere mening en daar niks tegenover zet.

Maar goed lekker blijven deugen allemaal, lekker makkelijk, geen discussies, sssshh. En als je als principiële J.K. Rowling-hater dan toch stiekem Hogwarts Legacy wilt spelen, zorg je dan wel dat Steam op offline weergeven staat?

Overigens zin in DWDD, wanneer komt dat terug?

 1.   
  Anoniem-646824096's avatar

  Ah, Gamersnet is Wappiesnet geworden zie ik. Ik had bij ‘een stuk meer opinie’ andere verwachtingen dan ‘we roepen Thierry na’. Wel slim: geen enkele bevolkingsgroep laat zich (financieel) zo makkelijk uitkleden door hetzelfde-roepers als FvD-stemmers, dus ik snap de keuze. Ik blijf Gamersnet uiteraard volgen. Plaatsvervangende schaamte is toch lekker af en toe.

 2.   
  Petor's avatar

  @Anoniem-646824096: Haha, en daar komt het hokjesdenken, lekker makkelijk. Ik geloof niet dat Thierry in klimaatverandering en vaccins en de wetenschap an sich gelooft en hij is de laatste die over eenduidige berichtgeving mag klagen, zijn omroep doet niet anders.

  Dat gezegd hebbende betekent dat niet dat je niet kritisch mag kijken naar verslaggeving van de NOS. Ze zijn minder gekleurd als ON en FvD (duh, gekleurder is onmogelijk ook), maar ook zij gaan soms gezonde discussies uit de weg met gemakkelijke verslaggeving zonder hoor en wederhoor. Dat is waar ik op wijs.

  Maar goed blijf lekker in hokjes denken anoniempje, maakt de wereld inderdaad een gemakkelijkere plek 🙂

 3.   
  Anoniem-649153061's avatar

  @Petor: wat je nu schrijft klinkt een stuk verstandiger dan het relaas hierboven. Ik snap dat sensatie en roepen een schrijfstijl kan zijn, maar de volumeknop van ‘een stuk meer opinie’ mag van mij op een lager standje. Met termen als ‘deugpunten’ plaats je jezelf eigenlijk in een hokje. Maar ja, da’s smaak misschien. Vrij radicale stap wel trouwens. Benieuwd hoe lang je het volhoudt (serieus niet cynisch bedoeld, maar het lijkt me slopend). Hoe dan ook: zet ‘m op. Ik blijf sowieso wat lezen.