Review: Sims 4: Eiland Leven

Tijdens de E3 werd het uitbreidingspakket Eiland Leven aangekondigd en sinds enkele dagen kunnen we hiermee onze tropische dromen uitleven. Terwijl buiten het kwik in een rap tempo stijgt zijn ook de Sims klaar voor de zomer. Bikini’s, opblaasbare ligbedjes, dolfijnen en natuurbeschermers; De Sims hebben het zeker niet zwaar deze zomer.

Eerlijk is eerlijk, de originaliteitsprijs gaat EA niet krijgen voor deze uitbreiding. Eiland gerelateerde uitbreidingspakketten kennen we wel. Zo kreeg de Sims 3 in 2013 een Island Paradise(‘Exotisch eiland’)-uitbreiding en ook is er een Castaway(‘Op een onbewoond eiland’)-uitbreiding voor op consoles. The Sims Stories beschikt ook over een Castaway Stories deel. Origineel? Nee. Maar als deze anno 2019 nog steeds verkoopt, wie zijn wij dan om te oordelen? Gaat Eiland Leven een succesverhaal worden, of slaan we deze uitbreiding liever over?

Activiteiten op het strand

Eiland Leven werd met een kekke trailer aangekondigd tijdens de EA Play 2019. In de trailer zien we de Sims rondsjezen op hun super fancy jet ski’s en zwemmend tussen de tropische vissen. Dit is iets wat niet overdreven is aan de trailer. De stranden in het nieuwe Sulani zijn prachtig en vol activiteiten. Zandkastelen bouwen, relaxen op een opblaasbaar ligbedje in de vorm van een pizza, vissen in de oceaan of ronddobberen op je eigen bootje; Het kan allemaal in Sulani.

De stranden bieden niet alleen een heel nieuw scala aan activiteiten, ook zien de stranden er gelikt uit. Zelfs op mijn laptop, die nog net uit het Stenen Tijdperk komt, zien de stranden en de tropische vissen er super uit. Ik kan me voorstellen dat mensen met een geschiktere laptop hier al helemaal van in hun nopjes zijn als zelfs ik al enthousiast ben over de graphics die Eiland Leven ons brengt.

Later, als ik groot ben, word ik natuurbeschermer

Elke uitbreiding brengt nieuwe functies en vaak ook banen met zich mee. In Eiland Leven kunnen we aan de slag met nieuwe banen, elk gerelateerd aan het leven op een eiland of aan de zee. Zo kan er professioneel gevist worden, maar kan je ook je hard verdiende Simdollartjes verdienen met het zijn van een strandwacht. Maar DE baan van deze uitbreiding is toch wel de natuurbeschermer. Als natuurbeschermer zet je je in om het eiland mooier te maken. Hoe verder je komt in deze carrière (want ook mensen die goed van hart zijn moeten centjes verdienen), hoe meer het eiland Sulani opgeruimd en netter wordt, als we de pop-ups mogen geloven. Wanneer het complete eiland is opgeruimd staat er een leuk extraatje op je te wachten.

Je Sim kan ook zonder deze carrière te starten aan de slag om op stranden te zoeken naar afval. In de trailer wordt een strand getoond die vol ligt met rotzooi. Enkele goede Sims slaan daar de handen ineen om het strand op te ruimen. Newsflash: Dit is in de game zeker niet zo. Zoals ik al zei, er kan worden gezocht naar afval. Met nadruk op ‘zoeken’. Er is bijna geen afval te zien. Toch is het zoeken naar afval zeker geen overbodigheid. Tijdens je zoektocht vind je regelmatig leuke voorwerpen die, in sommige gevallen, ook kunnen worden verkocht voor een leuke prijs. Op deze manier doe je iets goeds voor de community, maar ook voor je familiekapitaal.

Mysteries en zeemeerSims

Mysterie is iets waarmee EA af en toe wat experimenteert wanneer het gaat om de Sims. Herinner je je nog de alien ontvoeringen en mysterieuze zwangerschappen uit de Sims 2, en de recentelijk uitgebrachte game pack StrangerVille? Eiland Leven heeft ook hier en daar wat grote vraagtekens. Er kan gezocht en gedoken worden naar schatten in de oceaan en ook is er een mysterieuze grot waar je Sim soms wat materialen vandaan haalt of een jofel avontuurtje beleeft.

Cuteness overload: De dolfijnen. Enkele keren per dag kan je in de oceaan, wanneer er een waterkolk ontstaat, een dolfijn roepen. Vervolgens kan je vrienden worden met deze dolfijn en hem lieve, schattige trucjes laten doen. Je kan hem voorzien van een leuke, bijpassende naam. Ook is er een speciale blauwe dolfijn die je kan oproepen wanneer je een meerminSim bent.

Er zijn namelijk heuse meerminSims gearriveerd in Sulani, zoals de trailer ook al deed vermoeden. Hoe je veranderd in een meerminSim is voor eigen exploratie, maar laat me je vertellen dat het geen moeilijke taak is. Als meerminSim zwem je soepeler en sneller en is je ‘hygiene’ balkje ingewisseld voor een ‘hydratatie’ balkje. Verder zijn meerminSims eigenlijk verrassend veel als de reguliere Sims.

Eigen cabana aan het strand

Een nieuwe uitbreiding staat gelijk aan nieuwe kapseltjes, kleertjes en matchende nieuwe meubels. Ook Eiland Leven beschikt over nieuwe cosmetics en een deels vernieuwde wooncatalogus. Je kan je Sim onderdompelen in een heuse beach-look, maar ook je eigen huis kan compleet eiland-proof worden gemaakt. Er zijn kavels die nagenoeg op het strand liggen en waarbij de zee letterlijk je achtertuin is.

De meubels die toegevoegd zijn aan de wooncatalogus zijn leuk en geven werkelijk een eiland idee. Ze staan zeker niet verkeerd in je hippe cabana. Maar het aanbod is helaas wat karig. Willen we meer of minder meubels, EA!?

Uitbreiding op uitbreiding

Tot slot moeten we het even hebben over een gevoelig onderwerp. Door de jaren heen heb ik een Sims-trauma opgelopen waar nog net geen professionele hulp voor nodig is. In de vroegere tijden was het zo dat uitbreidingspakketten in bepaalde volgorde moest worden geïnstalleerd of anders had je een niet functionele game. Gelukkig heeft EA dit inmiddels al jaren gefikst met de vervolg delen van de Sims. Maar toch is er altijd iets dat mij dwars zit met uitbreidingspakketten: Mijn desktop, of in dit geval laptop, en vooral de game zelf wordt er zo ontzettend sloom van wanneer pakket op pakket wordt geïnstalleerd. Nou hebben mensen met een fatsoenlijke pc hier geen last van, maar mensen met minder budget trekken bij games als de Sims vaak aan het kortste eind. Ben je (helaas) ook zoals ik, dan is er goed nieuws. De wachttijden zijn enorm kort en de game loopt nog steeds erg soepel, ondanks het feit dat ik bijna alle uitbreidingspakketten op mijn bejaarde laptop heb staan. De game wordt niet sloom en er is qua functionaliteit geen vuiltje aan de lucht.

Conclusie

De Sims 4: Eiland Leven brengt een nieuwe ervaring met zich mee. Bakken op het strand, vissen vangen in de grote oceaan of rond scheuren met je jetski’s; nieuwe activiteiten zijn er genoeg. Zit je met deze huidige temperaturen liever binnen dan dat je weg smelt in de tuin, dan hebben wij wel een suggestie wat je zou kunnen doen achter je laptopje. Tropisch leven zonder ook maar het vliegtuig te hoeven pakken: ik teken ervoor!

De nieuwe uitbreiding Eiland Leven is sinds 21 juni beschikbaar voor pc. Vanaf 16 juli zijn de Xbox One- en PlayStation 4-varianten te spelen.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Nieuwe activiteiten
  • Ziet er mooi uit
  • Wordt niet langzaam na meerdere uitbreidingen

Wat is NOT

  • Weinig nieuwe meubels
  • ZeemeerSims lijken te veel op 'gewone' Sims

8.0

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren