De Sims 4: Stedelijk Leven

Ook de Sims kunnen niet ontkomen aan de gentrification van onze samenleving. De hippe binnenstad intrekken voor een bakje exclusieve koffie en een stukje abstracte straatkunst: ook je Sims smachten er nu naar. Met de Stedelijk Leven uitbreiding voor De Sims 4 komt een nieuwe, stadse omgeving, vrij om te verkennen en een eigen thuis in te vinden. Tel daarbij honderden nieuwe items en legio nieuwe sociale mogelijkheden bij op, en je hebt een aardig uitbreidingspakket in handen. En voor ongeveer veertig ballen kunnen ook jouw Sims zich ontplooien als ware, stadse hipsters. Maar is die digitale gentrificatie de fikse richtprijs ook waard?

San Fran-Tokio?

Een nieuwe uitbreiding voor De Sims 4, een verse wijk om in te wonen. Na drie grote add-ons voor het basisspel is het vanzelfsprekend geworden. In het geval van Stedelijk Leven is dat San Myshuno, een soort kruising van San Francisco met een Japanse stad als bijvoorbeeld Tokio. In werkelijkheid zie je in de infrastructuur van het stadje meer San Fran dan het verre Oosten, maar interieurs en voedselkraampjes blijken dan weer veelal van Aziatische invloed. Buiten het tonen van een hippe stadscultuur, dient San Myshuno natuurlijk als de ultieme hitparade van alles wat deze nieuwe add-on te bieden heeft.

En daar schittert Stedelijk Leven meteen. Voor het eerst in deze generatie van De Sims, wordt het mogelijk om op een significant andere wijze te wonen. San Myshuno barst namelijk van de hoogbouw en levert daarmee tal van verschillende appartementen voor je Sims om in trekken. Van een piepkleine studio tot het penthouse bovenop een wolkenkrabber, the sky is the limit. Letterlijk. Een fijne bijkomstigheid van het stedelijke wonen is niet alleen de centrale locatie, maar vooral de nieuwe manier van sociaal leven. Het gros van de potentiële huizingen zit namelijk op een etage met andere bewoners, en dat heeft zowel voor- als nadelen…

Appartementenleven

Enerzijds versimpelt een appartement het sociale leven van je Sims aanzienlijk, juist omdat je zo dicht op je buren zit. Moest je voorheen nog flink forenzen om maar een babbel met iemand te kunnen maken, zit je nu praktisch op elkaars lip. Even aankloppen is zo gebeurd, loftfeestjes zijn ultiem makkelijk vol te krijgen en ook de met stadsbewoners afgeladen pleintjes en straten zijn slechts een liftschaft van je verwijderd. Een heerlijke tegemoetkoming, vooral voor de sociaal luie spelers zoals ik. Dat bespaart weer verplicht de einzelgänger-eigenschap op een nieuwe Sim gooien, zodat hij/zij/het niet per direct door het lint gaat van eenzaamheid.

Anderzijds levert het appartementenleven ook weer nieuwe conflicten op. Buren kunnen de openbare gang verloederen met vuil, maar bijvoorbeeld ook je schoonheidsslaapje verpesten met harde muziek, bouwwerkzaamheden en nachtelijke stoeipartijen. Boos op de deur bonken kan vervolgens weer leiden tot meer frictie, en van kwaad komt erger. Je kent het wel. Vechtpartijen op de gang, tussen de langzaam ontbindende vuilniszakken. In zijn totaliteit is het een bizar kloppende weerspiegeling van je doorsnee week in mijn eigen appartementencomplex, waarvoor kudos.

Een welkome nieuwe feature in de formule is dat appartementen nu ook hun eigen ‘karakter’ kunnen hebben. De woningen in de hoogbouw kunnen namelijk voorzien zijn (en worden) van specifieke eigenschappen, een beetje net als de Sims al eerder konden. Zo kan een woning vervloekt zijn, kunnen er geldfeeën langskomen of is het ’s nachts een tehuis voor behulpzame kabouters. Klinkt allemaal alsof één vrijdenkende hippie best lekker ging toen hij zijn woning op Funda zette, maar in wezen is het een aardige toevoeging. De werkelijke invloed van de eigenschappen varieert nogal, maar het levert in ieder geval een extra stukje context aan de beleving van je Sims. Een extra stukje verhaal van het huis zelf.

Dit soort verse interacties en de stedelijke manier van leven zijn een frisse wind voor deze Sims-generatie, waar tot dusver de woonsituaties nog aardig eentonig bleven. Tel daarbij op dat het knussere en bescheidenere bestaan ook allerlei specifiek nieuw meubilair met zich meebrengt. Handige, kleinere tafels bijvoorbeeld, maar ook veel tweedehands ogende budgetversies van (soms al bestaande) producten. Vintage, zullen we maar zeggen. Voor een Sims-speler van weleer, voelt Stedelijk Leven hierin een beetje als De Sims 2: Studentenleven. De ruimte is beperkt, maar daardoor kun je stiekem best stijlvol en kundig aan de slag met inrichtingen. Het doet denken aan dat digitale studentenbestaan van toen, zij het dat het nu toch echt een stuk hipster-der afsteekt.

Cultureel bellenblazen

Want ja, Stedelijk Leven stelt je Sims wel in staat om überhippe Renaissancemensen te worden. Het bruisende San Myshuno draait grotendeels om verschillende culturen en stijlen, en het snuiven daarvan. Of, het bellenblazen daarvan. Op een enorme Marokkaanse waterpijp. Wordt je rustig van. Nee echt, dit is een ding in De Sims nu.

De stad an sich is al opgedeeld in vier wijken. Respectievelijk het creatieve Kunstkwartier, een stijlvol Modedistrict, de pittige Specerijenmarkt en de rijke, politiek actieve Binnenstad. Elk van de districten heeft een unieke sfeer, maar vooral een eigen centraal gelegen plein, waar natuurlijk van alles te beleven valt. Koddige en unieke voedselkraampjes verkopen etenswaar (en recepten) uit verschillende windstreken, er kan een balletje gegooid worden en straatkunst om je aan te vergapen of aan deel te nemen. Stuk voor stuk mogelijkheden om een klein avontuurtje in de stad te kunnen beleven, of juist om er zelf onderdeel van te worden. Niet elk aspect op de straat is even diepgaand, maar het aanbod in nieuwe bezigheden mag er wezen.

De variatie lijkt er aardig in te zitten als het aankomt op sociale bezigheden. In dit fictieve semi-San Francisco wil De Sims 4 de echte stad afspiegelen, met alle sociale evenementen van dien. San Myshuno maakt bijvoorbeeld ruimte voor schattige vlooienmarkten, karaokeavonden, politieke debatten, demonstraties en zelfs een eigen ‘Geek Con’, inclusief veel te dure en zeldzame verzamelobjecten. Deze en tal van andere happenings en festivals in de stad, maken het wel dat Stedelijk Leven je genoeg initiatief levert om er daadwerkelijk op uit te trekken. Uit de verschillende gebeurtenissen zijn immers weer unieke voorwerpen, relaties en zelfs een carrière als politicus of veredeld karaokezanger te vergaren. Het loont dus zeker om een beetje actief te zijn in de stadse omgeving.

Wat we écht willen?

En hoewel Stedelijk Leven goede meters maakt met tal van nieuwe features, locaties, bezigheden en zelfs een verse zangvaardigheid, voelt de uitbreiding soms ook weer wat gebrekkig aan. Absoluut niet in ambitie, eerder in concrete massa. Het gaat hier wederom om een flinke add-on van alweer bijna 40 euro, dan lijkt het aanbod aan echt nieuwe voorwerpen her en der wat karig. Ja, het is enorm tof om op een strakke penthouselocatie te kunnen experimenten met vintage Aziatisch design of een pratend toilet, maar het zijn wel weer veertig ballen. Tweederde van de prijs van het basisspel, en bij lange na niet de hoeveelheid items die daarin geleverd werd. Een doodzonde voor de uitbreiding? Dat niet. Sterker nog, Stedelijk Leven is in deze generatie zeker een van de beste tot dusver. Maar wetende dat een gemiddelde Sims-liefhebber continu flink geld moet lappen voor alle content, dan mogen we op zijn minst ook flink veel product terugvragen.

Waar de fans nu al even naar vragen, blijft sowieso nog ongehoord met deze nieuwste uitbreiding. De basisgame verscheen inmiddels alweer dik twee jaar geleden, en de harde kern wacht eigenlijk nog immer op de meer bejubelde uitbreidingen. Iets met vakanties in verre oorden, wonen op reizende boten en natuurlijk vaste kost voor elke Sims-iteratie: huisdieren. Nu spreekt voor zich dat Electronic Arts en Maxis eerst de basis van deze nieuwe telg aan willen dikken voordat de meer ingrijpende add-ons uitgerold worden, maar het wordt langzaam maar zeker toch eens tijd. Toegegeven, Stedelijk Leven brengt ongetwijfeld meer variatie naar de formule dan De Sims 4: Beleef Het Samen dat deed. Maar kom op, Maxis. Woonboten! Wie zegt er nou nee tegen woonboten?

Conclusie

Met een bruisende nieuwe locatie, een frisse wind in manieren om te wonen en genoeg onvoorziene avonturen om te beleven, is Stedelijk Leven een prima uitbreiding op De Sims 4. De beste tot dusver, om het simpel te stellen. Natuurlijk, stiekem willen we de sprong naar huisdieren en vakantiereisjes inmiddels ook wel eens zien, maar deze uitbreiding voldoet voorlopig zonder meer.

Als je als speler van het losse basisspel één add-on mocht kopen, dan zou het nu ongetwijfeld Stedelijk Leven moeten zijn. Dit is de eerste en haast enige uitbreiding die het bouwen van huizen en het sociale aspect van De Sims 4 daadwerkelijk van een nieuwe draai voorziet. Is dat per direct 40 euro waard? Voor de echte Sims-liefhebbers uiteraard, maar ik begrijp je ook volledig als je liever nog even wacht op kittens, wintersport of drijvende huizen. Alsjeblieft, Maxis? We zijn er klaar voor.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Sociale insteek
 • Apart appartementenleven
 • San Myshuno als stad

Wat is NOT

 • Beperkt in meubilair
 • Waar blijven dieren en vakanties?

7.7

 1.   
  Mattiees's avatar

  leuke review en ontzettend vermakelijk geschreven!

 2.   
  Tom's avatar

  Thanks, man. Persoonlijk vond ik ‘m zelf wat aan de lange kant, maar als ie niet te saai is: helemaal mooi!

 3.   
  MaxDamage_NL's avatar

  tl;dr
  plaagplaag

 4.   
  Tom's avatar

  tl;dr: Leuk en aardig, maar ik wil een woonboot. 😛