Review: De Sims 4 – Star Wars: Journey to Batuu

Je hebt natuurlijk al van alles over Batuu gelezen in onze preview van deze game pack, maar nu is het toch echt tijd om zelf de handjes uit de mouwen te steken en je koffertje in te pakken. Het is tijd voor een epische reis naar Batuu. Bereid je voor op een ontmoeting met je Star Wars-helden en ontdek in de Millenium Falcon de melkweg. Het is tijd voor de Sims 4: Star Wars: Journey to Batuu.

Wie kies jij?

Nadat je geland bent op Batuu is het tijd voor belangrijke kwesties. Kies je ervoor om een aanhanger te zijn van The First Order, of kies je voor het Verzet? Het Verzet vindt zijn thuisbasis in het Verzetskamp, terwijl The First Order een ander, eigen deel van Batuu heeft om samen te komen en plannetjes te bekokstoven. Natuurlijk kan je ook een Schurk (Scoundrel) zijn, maar jouw activiteiten binnen die factie hebben geen invloed op jouw relatie met the First Order of het Verzet. Je kan dus twee facties tegelijk steunen: The First Order of het Verzet en de Schurken.

Er is één hoofdpersoon in beeld bij elke factie bij wie jij missies kan opvragen. De missies zijn er vaak op gericht om de vijandige factie het leven zuur te maken. Er zit enigszins een verhaallijn in deze missies; de één heeft kan de ander opvolgen om zo een verhaal te presenteren. Je kan echter zelf kiezen welke missies je doet. Als jij het enorm spannend vindt om telkens weer voorraadkisten leeg te roven, dan doe je dat lekker. Ook zonder het verlangen om telkens dezelfde missie te doen, lijken de missies toch wel veel op elkaar en echte uitdaging is er nooit. Ik heb flink wat panelen gehackt terwijl er een Storm Trooper naast mij stond. Als ze je verdacht vinden vragen ze naar je ID en héél, héééééééél soms volgt er een altercatie. Vaak stonden de zwart-witte mannetjes erbij en keken ze ernaar. Dit laat toch maar weer zien dat het pakket dan wel een Star Wars-thema heeft, maar toch echt 100% een Sims 4-game is.

Je kan, indien gewenst, alle facties een playthrough geven. Als je klaar bent met de ene factie kun je deze verlaten en vervolgens begint je reputatie bij zowel The First Order als het Verzet op nul. Dit is handig voor de spelers die alle vier (!) de nieuwe levensdoelen willen bereiken. Op deze manier begin je dus niet op een minimale ranking wanneer je overloopt naar de tegenstander. Als je alle facties wilt doorlopen, ben je toch al wel wat uurtjes bezig. Zeer veel content voor je geld.

Locatie, locatie, locatie

Batuu ziet er mooi uit en is ook voor een leek (als ik) goed overzichtelijk en te begrijpen. Na even spelen heb je wel door dat the Black Spire Outpost toch vaak je basis is. Voor aardig veel missies moet je naar Oga’s cantina en ook voor basisbenodigdheden zoals eten is deze wijk de beste keuze. Ook om de heupjes even los te gooien (want plezier tijdens de missies hebben je Sims niet) is de cantina de beste plek.

Tijdens het voltooien van de missies had ik wel verwacht dat er gereisd moest worden, omdat de Sims 4 nou eenmaal niet beschikt over een open wereld. Maar de hoeveelheid reizen die je Sim moet doen is toch vrij vervelend. Terwijl ik missies deed voor The First Order viel dit mij nog wel mee, maar toen ik overliep naar het Verzet werd het reizen zeer hinderlijk. Toegegeven, het laadscherm dat je krijgt duurt slechts tien á twintig seconden. Maar reizen, paneeltje hacken, reizen, verslag uitbrengen, reizen, enzovoort wordt al gauw heel vervelend. Ik verlang zó naar de open wereld van de Sims 3…

Droids en lichtzwaarden

Iets dat op papier zeer aantrekkelijk is aan deze game pack, is toch wel de toevoeging van de lieve droids en de lichtzwaarden. Deze twee items kunnen worden aangeschaft voor Galactic Credits. Nadat je een lichtzwaard in elkaar hebt gezet kun je de lichtzwaard-uitdaging aanvragen om tegen waardige tegenstanders te strijden en wat credits binnen te harken. Hoe hoger het fitness-level van je Sim is, hoe beter je Sim ook zal zijn in zwaardvechten.

Meer nuttig zijn de droids. Deze kunnen je helpen om panelen en deuren te hacken, maar zijn ook voorzien van een interne radio waarop je lekker kunt swingen om je eeuwige lage plezierniveau weer op te krikken. Je kunt met ze kletsen en een relatie opbouwen en natuurlijk kun je ze voorzien van upgrades. Droids zijn leuke, handige dingetjes die ik altijd kwijt ben. Een originele en lieve toevoeging, maar er mankeert nog flink wat aan de volg-mogelijkheid van deze robots.

Geldwisselkantoor?

Na een paar uur spelen lijkt het er niet op dat er grote bugs geïntroduceerd zijn in het nieuwe pakket, in tegenstelling tot Ecologisch Leven, waarbij mensen tot op de dag van vandaag nog last hebben van fouten. Dit was voor mij een opluchting, maar toch blijven er kleine irritaties.
Omdat de plezierbalk zo snel omlaag gaat (zoals ik al eerder zei, Sims vinden Batuu schijnbaar niet plezierig) zingt mijn Sim regelmatig een moppie. Al gauw vormt zich een publiek dat enthousiast fooien geeft aan mijn wereldberoemde Sim. Hier wordt het echter interessant. De bewoners van Batuu geven je namelijk geen Galactic Credits, de munteenheid op Batuu. Ze geven je doodgewone Simdollars, waar je op Batuu geen reet mee kan. Oeps, foutje, bedankt.

Ook vindt jouw eigen droid het schijnbaar niet oké als je dergelijke acties doet. Met het volgprotocol van jouw droid worden vrij veel acties van jouw Sim geannuleerd. Zingen met een droid kan schijnbaar echt niet. Sorry I didn’t get the memo, EA.

Conclusie

Batuu is een mooie plek die je urenlang bezig zal houden. Vergeleken met de andere game packs geeft Star Wars: Journey to Batuu veel waar voor je geld. Star Wars-fans zullen zich kostelijk vermaken, maar ook leken worden mee aan het handje genomen om Batuu en de facties te ontdekken. Het vele reizen is een minpunt en ook het feit dat je lieve droids altijd foetsie zijn, is minder plezant. Ook had ik mijn Sim graag laten bezwangeren door Kylo Ren om baby’s met een leuke eigenschap te krijgen (zoals baby’s van Vadertje Winter in Jaargetijden), maar ik denk dat ik daar uiteindelijk wel overheen kom.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Veel content voor je geld
 • Alle drie de facties een eigen play-through
 • Vier nieuwe levensdoelen

Wat is NOT

 • Veel reizen
 • Droids werken niet helemaal goed
 • Geen baby van Kylo Ren

.

 1.   
  Amaraldane's avatar

  Journey to Batuu lijkt me eerder een empty shell. De DLC is absoluut geen 20 euro waard. Maar bon, geen enkele DLC van de Sims 4 (of 3) is het geld waard. Alles is zo duur omdat EA weet dat veel mensen alle Sims gerelateerde content kopen ongeacht de prijs lol

 2.   
  Stubbs242's avatar

  “Veel content voor je geld”?

  Journey to Batuu is letterlijk een advertentie voor het Disney park. Je krijgt een flinterdun verhaal, een “empty shell” van een wereld en er is bijna niks te doen. Sims spelers zijn erg boos omdat dit de zoveelste game pack is die gewoon trash is.

  Wat een review. Belachelijk.