Preview: de Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu

Het is nog maar een paar nachtjes slapen en dan kunnen we aan de slag met een cross-over die we ons nooit voor mogelijk hadden kunnen houden. De Sims slaat nu, na een paar andere samenwerkingen met onder andere Moschino en Katy Perry, de handen ineen met Star Wars. Een verrassende keuze, maar wat kunnen we precies verwachten? Verrijkt Sims 4: Star Wars: Journey To Batuu jouw leven en meteen ook het leven van jouw Sim? En nog belangrijker: Staat straks de Millenium Falcon in je achtertuin?

Op reis naar Batuu

De wereld van Batuu is niet een wereld waar je kan wonen met je Sim. Daarom wordt Batuu behandeld als een vakantieoord. Wel een heel prettig vakantie-oord trouwens. Je hoeft er geen enkele Simdollar voor neer te leggen en accommodatie is ook nog niet nodig. Je reist erheen door, zoals we dat gewend zijn van de andere vakantiebestemmingen, je telefoon te gebruiken. Of je wacht op een buurman of-vrouw die jou mee wilt nemen. En zo begin je je avontuur in Batuu.

Kies jouw kant

Batuu is één buurt, onderverdeeld in drie verschillende wijken. Elke factie (Resistance, The First Order en Scoundrel) heeft z’n eigen wijk. Je kan ervoor kiezen om de wijken eerst te verkennen, of je kan ervoor kiezen om je meteen in een missie te storten. Elke factie heeft een persoon die aan jou de missies doorgeeft en laat zien. Hoe meer missies je doet, hoe meer de factie die jij ondersteunt jou gaat vertrouwen. Dit houdt in dat je nieuwe missies vrijspeelt, maar ook speciale items en voorwerpen kan verdienen.

Voor sommige missies is het handig om bepaalde vaardigheden goed onder de knie te hebben. Denk aan de fitness-vaardigheid voor je lichtzwaard-battles en de raketwetenschap-vaardigheid voor het besturen van de ruimteschepen zoals bijvoorbeeld de Millenium Falcon. Op deze manier wordt het ‘gewone’ Sims 4-leven toegepast in de wereld van Batuu.

Droids en lichtzwaard-vechten

We moeten het natuurlijk ook even hebben over de natte droom van veel spelers: De lichtzwaarden en droids. De lichtzwaarden kunnen gekocht worden bij een winkel en betaald worden met Galactic Credits (en onderdelen). Simdollars zijn niet inwisselbaar in Batuu. Zodra je je lichtzwaard hebt, kun je mensen in Batuu uitdagen tot een episch duel. Je kan je kekke lichtzwaardje ook mee naar huis nemen. Je kan dan alleen mensen uitdagen die een lichtzwaard bezitten, of als je er twee hebt kan je er één geven aan de gewenste Sim. De fitness-vaardigheid is erg handig om te bezitten als je een legendarische zwaardvechter wilt worden.

En natuurlijk zijn er ook super schattige droids. Van R2D2 tot BB8; Je kan de droid zelf samenstellen. Ook droids kosten Galactic Credits en onderdelen. Droids maken jouw leven makkelijker door bijvoorbeeld voor een afleiding te zorgen als jij bezig bent met iets dat super sneaky is en niet gezien mag worden door de andere factie. Verder hebben ze ook andere handige trucjes, zoals het vernietigen van bedieningspanelen, die jou handig van pas komen. Je droid is niet alleen een handig hulpmiddel, hij kan ook je beste vriend worden. Letterlijk. Het is mogelijk om sociale interacties met hem te doen. Zo kan je een relatie opbouwen met je nieuwe stalker; Hij achtervolgt je overal waar je heen gaat.

Get your shit together, EA

Voordat dit bijzondere pakket officieel uit de doeken werd gedaan, was het nieuwe icoontje van het pakket uitgelekt. Mensen braken hun hoofd over de betekenis van het icoontje. Iets futuristisch? Een soort Sims 3: Vooruit in de tijd? EA heeft natuurlijk de licentie om Star Wars-game te produceren.. Zou het dat zijn? Nee toch? Fans achtten de kans klein dat dit het was. Maar, niks is minder waar.

Fans zijn allesbehalve tevreden over de komst van dit Star Wars-pakket. De klachten komen veelal neer op het feit dat er nog veel andere dingen niet behandeld of aangepakt zijn in het huidige aanbod van de Sims. Zo hebben we geen ‘Generations’-pakket (wel ouderschap tho), is er nog steeds geen goede representatie van mensen met een donkere huidskleur en is de game nog steeds gevuld met de bugs die opdoken na de komst van de uitbreiding Ecologisch Leven. Vooral dit is hetgeen wat mij irriteert: Het feit dat er na Ecologisch Leven alweer twee uitbreidingen zijn geweest waar extra geld voor moet worden neergelegd, terwijl de game de bugs van begin juni nog niet eens heeft opgelost. Ik had meer respect gehad voor EA als ze eerst de bestaande problemen oplossen, voordat er weer wordt verwacht dat je je geld neerlegt voor een nieuw pakket. Steek even al je energie in het oplossen van de problemen en de beloofde veranderingen. Er lijkt hier zeer bewust gekozen te zijn voor kwantiteit over kwaliteit; Het uitbrengen van de pakketten volgens EA’s eigen release schedule is te belangrijk.

Voorlopige conclusie

Het pakket ziet eruit als een traktatie voor Star Wars-fans. Het zal ongetwijfeld een feest van herkenning worden wanneer je alle bekende plekken van Batuu ziet. De belofte is dat gamers die geen fan zijn van de filmreeks ook uit de voeten kunnen met deze nieuwe game-pack. De game neemt je bij het handje en zegt je wat je moet doen. De content lijkt meer uitgebreid dan het eerdere story-based game pack genaamd StrangerVille. Met Star Wars: Journey To Batuu kan je je eigen verhaal creëren. Dit was bij StrangerVille niet het geval.

Al met al lijkt het een goed pakket om de Sims 4 mee af te sluiten. Het zou namelijk heel goed kunnen dat dit de laatste dlc gaat zijn van de Sims 4. De Sims 5 wordt volgend jaar al verwacht en zal sowieso naar zowel pc als PlayStation 5 komen.

De Sims 4: Star Wars: Journey to Batuu komt op 8 september uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren