Review: De Sims 4: Ecologisch Leven

Vijf jaar na release van de basisgame kunnen ons Sims al heel wat. Er wordt volop getoverd, gedineerd, gekampeerd en natuurlijk werken we ons suf en zijn we volop bezig met onze carrière als superster. De vraag is dan ook: Is de koek na 8 uitbreidingen, 8 gamepacks en ontelbare accessoirespakketten een beetje op? Eén ding is zeker: In het nieuwe uitbreidingspakket gaan we de wereld verbeteren. Is er nog inspiratie vanuit EA om ons nóg een keer 40 euro te laten neerleggen, dit keer voor het worden van filantropen?

Groen, groener, groenst

Zoals je al wel kon raden gaan onze Sims aan de slag om hun eco voetafdruk kleiner te maken en de wereld hiermee groener en gezonder af te leveren aan ons kroost. De verandering begint al bij het bouwen van je huis. Er zijn verschillende nieuwe groene alternatieven toegevoegd voor onder andere reguliere deuren en ramen waardoor je huis meteen meer ecologisch verantwoord wordt.

Als je bij kopen bent gearriveerd beginnen de grote keuzes. Waterconsumptie en energieverbruik is nu zichtbaar bij alle items die één van de twee gebruikt. Ga je voor een dikke flatscreen die veel energie kost? Of een compost toilet? Het is altijd nog mogelijk om terug te komen op je keuze door later een ecologische upgrade toe te voegen dat het item groener maakt.

De grotere invloed op het klimaat hebben de dauwopvanger, windturbines en zonnepanelen. Produceer je je eigen energie en heb je een eigen bron van water? Dan houdt dat in dat je rekening lager wordt en je in sommige gevallen zelfs het overschot kan verkopen. Het gaat hier niet om veel geld. Rijk ga je niet worden van je duurzame, super woke lifestyle. Je doet het omdat je natuurlijk superveel van het milieu houdt! En dat teringgeluid dat van de energie-opwekkers afkomt nemen we natuurlijk helemaal voor lief!

Stemmen voor je buurt

Een andere manier om bij te dragen is het wekelijkse stemmen op je buurtactieplan. Elke week kan er worden gestemd op een initiatief (maximaal vier initiatieven tegelijk), zoals bijvoorbeeld het aanmoedigen van zelfvoorziening, milieuvriendelijkere energie en groenere initiatieven. Sommige initiatieven helpen daadwerkelijk bij het groener maken van je buurt, andere zijn er gewoon om je buren domme opties te geven. Er kan namelijk ook worden gestemd op het feit dat iedereen een zak over z’n kop moet dragen. Houd je je netjes aan de democratische bepaalde regeltjes? Dan kan je een korting op je woonlasten krijgen.

Iedere buurt in Evergreen Harbor heeft z’n eigen eco-footprint en ook een eigen gezamenlijke ruimte. Nu heeft het mij even geduurd om het nut van deze gezamenlijke ruimtes door te krijgen. Ik was zelf fanatiek plantjes en tuintjes gaan aanleggen op deze kavels. Dit is niet nodig. Net zoals bij het buurtactieplan kan er gestemd worden over wat er moet gaan gebeuren met deze kavel. Wordt het een ruimte voor makers, of een gezamenlijke tuin? Als men tot een beslissing is gekomen, zal de kavel *POEF* automatisch veranderen van zowel functie als inhoud.

Voor het stemmen op de bovengenoemde actieplannen heb je invloedpunten nodig. Deze krijg je door simpelweg te converseren met je buren en zelf veranderingen door te voeren op je kavel. Wees een actieve, sociale Sim en krijg dus alle macht. Eén stem kost namelijk 10 invloedpunten, maar je kan zo vaak stemmen als je maar wilt. Ik had opeens meer dan 700 punten. Het begon dan ook beetje te lijken op een dictatuur, maar mij hoor je verder niet klagen zolang ik aan het roer sta van deze operatie.

Ik word later MAKER

Naast een nieuwe carrière zijn er ook twee nieuwe vaardigheden: Fabricatie en Sapbruisen. De Fabricator-vaardigheid lijkt qua essentie veel op de handigheid-vaardigheid waarmee je meubels kan timmeren op de houtbewerkingsbank. Met de Fabricator maak je lampen, vloerkleden, eco-upgrades, bedden, kledingkasten en ga zo maar door. Ook kun je kaarsen maken met de kaarsenmaker. Superhip, natuurlijk. Je kan ze verkopen voor een klein bedrag, of je plaatst ze over je hele huis om je energiekosten omlaag te halen.

IK. WIL. VEGANS.

Hoog op mijn verlanglijstje voor deze uitbreiding stond de toevoeging van vegans. We hebben natuurlijk al Sims met de eigenschap Vegetariër, maar er is niks zo duurzaam als een vegan-lifestyle. Inclusief de welbekende dreadlocks en zero-waste mentaliteit. Een gemiste kans als je het mij vraagt, want vegans zijn zó 2020 dat ik het leuk had gevonden om te zien hoe EA dit ging invullen. Er kan dan natuurlijk geen koekje of stukje brood worden geconsumeerd zonder dat de pleuris uitbreekt. Of dat ze bij je aanbellen om je de les te lezen over het consumeren en gebruiken van dierlijke producten, om dan vervolgens op de hoek van de straat zelf een stuk salami pizza naar binnen te staan werken. Ja, ik zag dit wel zitten.

Een leuke, grappige toevoeging is het dierlijke vlees dat kan worden gegroeid aan de nieuwe, verticale plantenbakken. Je kan je stukje vlees een naam geven en na goed water geven en masseren kan je beginnen met oogsten. Het plantaardige vlees kan worden gebruikt in gerechten, maar is verder geen vegetarisch alternatief. De Sims die de eigenschap Vegetariër hebben, zullen niet in de buurt willen zijn van hangende Hans of Bert en masseren zijn tender flesh dan ook niet. Ondanks dat het “plantaardig” vlees is, willen de vegetariërs het niet eten. En dat vindt deze real life- vegetariër wel een beetje vreemd. Ik. Wil. VLEESVERANGERS.

Gemiste kansen

Milieuvriendelijkheid is natuurlijk hot and happening, dus dat EA dit uitmelkt neem ik ze zeker niet kwalijk (in tegenstelling tot Peter in de GN Podcast). Jammer is wel dat er zoveel onderwerpen het pakket niet hebben gehaald of onderbelicht worden. Ik had verwacht dat tuinieren in een nieuw daglicht gezet zou worden, dat zero-waste leven een ding zou worden en dat je huisafval recyclen ook mogelijk zou zijn. Dit is allemaal niet het geval.

Ik had het enorm kunnen waarderen als EA de handen ineen had geslagen met een milieuorganisatie om spelers tijdens het spelen van de game ook daadwerkelijk wat groene tips te kunnen geven en ze zo wat wijzer te maken. Doneer een klein deel van de opbrengst aan de milieuorganisatie en EA komt zelf ook weer positief in het nieuws. En zo zou iedereen gelukkig zijn.

Conclusie

Ik was erg sceptisch, maar het pakket heeft mij langer kunnen entertainen dan ik van te voren had verwacht. Ik vraag me af hoe lang het leuk blijft om je Sim groen te laten zijn, want nadat je alle buurten groen hebt gemaakt is er weinig meer om te verbeteren. Er missen wel flink wat milieuvriendelijke opties en dat is jammer. Momenteel zijn er ook flink wat bugs, maar mogelijk ligt dit aan de nieuwe update en niet het pakket zelf.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Origineel idee
  • Plantaardig vleesje is grappig
  • Nieuwe carrière en vaardigheden

Wat is NOT

  • Veel gemiste milieuvriendelijke opties
  • Blijft niet lang interessant
  • IK WIL VEGANS!

6.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren