De Sims 3: Beestenbende

De Sims 3 is al meer dan twee jaar uit en inmiddels zijn er vier uitbreidingen en vier pakketten met extra content uitgekomen. We zijn nu dus aangekomen bij het vijfde uitbreidingspakket, wat draait om het thema dieren. Een thema dat we al eerder langs hebben zien komen, want in zowel de eerste Sims-serie als de tweede Sims-serie was er een uitbreiding die draaide om dieren. In de derde serie wordt het echter iets anders aangepakt dan in de uitbreidingen uit vorige series.

Iets wat niet is veranderd, is de vele mogelijkheden tot aanpassen die we kennen al kennen. Je kunt nu niet alleen je Sims helemaal aanpassen totdat ze er exact zo uit zien als je wilt. Niet alleen eigenschappen zoals vachtkleur zijn aan te passen, maar ook hoe pluizig de staart van het dier is, of zijn vacht krullerig is of niet, de oren zijn aan te passen… Als je zelf een kat, hond of paard hebt, dan zou je deze helemaal tot in detail na kunnen maken. Maar je hoeft het niet realistisch te houden, want ook robothonden, gifgroene katten en paarden die uit My Little Pony lijken te komen, behoren tot de mogelijkheden.

Dierengedrag

Het grote verschil met vorige diergerelateerde uitbreidingen is dat je dit keer zelf de controle krijgt over de huisdieren. Dit opent een compleet nieuwe wereld binnen De Sims 3, omdat je nu de game ook door de ogen van een huisdier kunt spelen. Dieren zijn veel vrijer dan normale Sims en gedragen zich ook echt als dieren. Daarbij horen uiteraard ook eigenschappen en behoeftes, die de menselijke Sims ook hebben. Sommige dieren zijn heel avontuurlijk en zijn er dol op in de aarde te wroeten, andere dieren liggen het liefste lekker op de bank te luieren. Diezelfde bank kan echter al flink aan flarden liggen, want katten hebben bijvoorbeeld de behoefte om met hun nageltjes ergens eens flink aan te krabbelen. Heb je een krabpaal dan kan deze gebruikt worden, maar anders is je bank of een ander meubelstuk de pineut. Honden zullen de behoefte hebben om lekker te graven en paarden willen lekker veel lichaamsbeweging.

De dieren in Beestenbende gedragen zich dus echt zoals echte huisdieren dit ook doen. Aan de bank krabben, graven, meejammeren met muziek en onder meubels verstoppen zijn allemaal dingen die de dieren in Beestenbende ook doen. Daarnaast kunnen de dieren ook vaardigheden leren en daar beter in worden, zoals bijvoorbeeld jagen, racen en springen. Racen en springen zijn vaardigheden die paarden kunnen leren, waardoor Sims ook samen met een paard mee kunnen doen aan wedstrijden. Dit is echter iets minder makkelijk dan het lijkt, want niet alleen je paard moet leren springen of racen, maar je Sim moet ook nog eens leren hoe je überhaupt paard moet rijden.

Beestachtig leuk

Huisdieren zijn dus een echte aanvulling op je huishouden, maar het nadeel is wel dat ze een van de beschikbare plekken in je familie innemen, waardoor je weer minder menselijke Sims in je huishouden kunt hebben. Daarom verhoogt Beestenbende het maximale aantal Sims in een huishouden naar tien, met maximaal acht menselijke en zes dierlijke Sims. Zeker als je elke Sim een eigen huisdier wilt geven is dit geen overbodige luxe en wat mij betreft had het limiet eigenlijk nog wel wat hoger mogen liggen, eerder richting de zestien tot twintig. De huisdieren kunnen namelijk ook kinderen krijgen en bovendien is een ‘Crazy Old Cat Lady’ met maar zes katten ook wat weinig, toch?

Naast huisdieren en huisdiergerelateerde eigenschappen voor menselijke sims brengt Beestenbende ook een nieuwe stad met zich mee, Appaloosa Plains. Dit is een rustig dorpje met veel boerderijen, de perfecte plek dus voor een rustig plattelandsleven. Hier kun je rustig stallen bouwen voor je paarden en ‘Woo-Hoo-en’ in een van de aanwezige hooibalen. Naast de etensbakjes en andere aanverwante voorwerpen voor dieren voegt Beestenbende ook veel voorwerpen met een landelijk tintje toe, iets dat perfect past bij Appaloosa Plains. Mocht je de uitbreiding Wereldavonturen hebben, dan kunnen je huisdieren ook met je mee op avontuur in het buitenland.

Conclusie

De Sims 3: Beestenbende (de engelstalige versie heet The Sims3: Pets) is net zoals zijn voorgangers weer een lekker complete uitbreiding geworden. De huisdieren en de manier waarop je met ze kunt spelen zijn heel leuk en goed uitgevoerd, waardoor je weer uren zoet kunt zijn met De Sims 3. Ook de kleine wijzigingen, zoals het kunnen sorteren van voorwerpen per uitbreiding of accesoire pack, zorgen ervoor dat De Sims 3 nog leuker wordt. En zoals bij elke uitbreiding is er weer heel veel content toegevoegd in de vorm van eigenschappen, levenswensen, nieuwe voorwerpen, nieuwe kleren, nieuwe banen, eenhoorns, wilde dieren en ga zo maar door. Het enige echte minpunt is voor mij dat tien Sims per huishouden aan de lage kant is. In vergelijking met andere uitbreidingen vind ik Beestenbende na Wereldavonturen de beste uitbreiding tot nu toe. Op naar uitbreiding nummer zes dus!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Huisdieren zijn net zo uitgebreid als menselijke Sims
 • Huisdieren gedragen zich ook echt als huisdieren
 • Veel aanpassingsmogelijkheden voor huisdieren
 • Niet alleen huisdieren
 • maar ook wilde dieren

Wat is NOT

 • Er zijn maar tien plekken in je huishouden
 • Geen vleermuizen als huisdier voor vampieren
 • Huisdieren kunnen niet mee op vakantie

8.4

 1.   
  Vlad-x's avatar

  Nooo! Geen vleermuizen voor vampieren! ):
  …but I’m Vlad, not a vampire.

 2.   
  Toetsje20's avatar

  Joepie, dit spel komt in m’n “Wanted Games” lijst. En het ga ik ook zeker in m’n Sims collecties erbij zetten. 🙂

 3.   
  -050- Critical's avatar

  en terecht dat er maar 10 plekken zijn, je moet ze namelijk ook allemaal aandacht kunnen geven, met nog meer dieren worden anderen verwaarloosd ja dat kan toch niet marjolein! 😳

 4.   
  Majo's avatar

  -050- Critical schreef, "en terecht dat er maar 10 plekken zijn, je moet ze namelijk ook allemaal aandacht kunnen geven, met nog meer dieren worden anderen verwaarloosd ja dat kan toch niet marjolein! 😳 "

  Jamaar…. dan kunnen mijn Sims nooit Crazy Old Cat Ladies worden 🙁

 5.   
  Hillianii's avatar

  Sorry ik heb 0,5 gegeven ik wou eigenlijk 7.5 geven 😳

 6.   
  Hillianii's avatar

  Majo vergeef me!

 7.   
  MaxDamage_NL's avatar

  Playstation4Life schreef, "Majo vergeef me!"

  Lol, je hebt zo net het cijfer van deze expansion enorm omlaag gehaald! :’)

 8.   
  taker1987's avatar

  goede review.. en een leuke expansion. voor mij een van de betere expansions die er is.

  maar volgens mij kunnen de pets wel met je mee op vakantie (mits je uiteraard wereldavonturen hebt) ik geef de game een 9.0.

 9.   
  annette968's avatar

  Is dit spel ook leuk om te spelen/ of zelfs mogelijk te spelen zonder al een ander sims spel te hebben?