CEO Koch Media verdedigt Epic Games Store en “verwelkomt diens verdienmodel”

Klemens Kundratitz – de CEO van uitgever Koch Media – lijkt dikke vriendjes te zijn met de mensen van Epic. In een recent interview met Gamesindustry.biz laat de beste man weten dat hij nog steeds volledig achter het besluit staat om de pc-versie van Metro Exodus exclusief via de Epic Games Store uit te brengen. Volgens hem heeft dat alles te maken met de manier waarop Epic zaken doet.

Ondanks het tumult dat deze exclusiviteitsdeal heeft teweeggebracht, heeft de verkoop van de post-apocalytische shooter weinig geleden volgens Kundratitz. Toch geeft hij ook toe dat de aankondiging van deze deal wel wat anders had gekund en dat het misschien wat minder hard op iedereens dak was gevallen wanneer men er wat eerder mee over de dam was gekomen. Dat gezegd hebbende prijst Kundratitz het verdienmodel van de Epic Games Store en pleit hij ervoor dat we Epic moeten omarmen in plaats van afstoten.

“Overall, I’m still of the opinion like I was at the beginning that, as an industry and as a publisher, we should welcome Epic and their business model.”

Want het verdienmodel van Epic is veelal de reden waarom Valve – het bedrijf achter het platform Steam – wat klanten begint te verliezen. Valve eist namelijk 30 procent van de opbrengst op, waarbij Epic slechts 12 procent van de gage incasseert. Net als Ubisofts Chris Early, die Valve’s verdienmodel “onrealistisch”noemde, vindt Kundratitz dat de 70/30 verhouding niet meer van deze tijd is.

“We need to embrace a digital partner that offers a much more compelling rev share model than anybody else, and I think they act as a role model for us and for other digital partners as well — a 70/30 split is quite frankly anachronistic.”

Hiermee schaart Koch Media – eigenaar van Deep Silver en onderdeel van THQ Nordic – zich bij een steeds groter wordende groep uitgevers. Naast Ubisoft heeft ook het Zweedse Paradox Interactive – uitgever van onder andere Empire of Sin en Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 – eerder dit jaar al laten weten de 70/30 verhouding die Valve erop nahoudt “buitensporig” te vinden. Toch verzekert Kundratitz iedereen er ook van dat Koch Media Steam niet geheel verlaat en dat het nog steeds een prima relatie met Valve heeft. Zo zal de RTS Iron Harvest gewoon via Steam aangeboden gaan worden.

Intussen blijft de strijd tussen Epic en Valve aardig doorgaan, waarbij de achterban zich af en toe van diens lelijkste kant laat zien. Volgens Epics Tim Sweeney is de oplossing behoorlijk simpel, gezien hij eerder te kennen heeft gegeven met exclusives te zullen stoppen wanneer Valve de uitgevers meer uitbetaalt. Sweeney beweert dan ook dat Epic dit alleen maar doet “om de industrie weer wat mooier te maken, al willen gamers dat niet inzien.”

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren