Ook Metro Exodus exclusief voor Epic Games Store

Dat Steam tegenwoordig in moeilijk vaarwater verkeert, is geen geheim: ontwikkelaars gaan het verkoopplatform bij bosjes voorbij in ruil voor exclusive verkrijgbaarheid bij de Epic Games Store, zowel indies als grote spellen als The Division 2. Ook Metro Exodus voegt zich nu bij die inmiddels flinke rij, zo maakt uitgever Deep Silver bekend.

Metro Exodus was wel enige tijd te pre-orderen op Steam en deze reserveringen worden nog wél gehonoreerd. Vanaf dit moment is de game echter alleen nog via de Epic Games Store aan te schaffen.

Als je de Gold Edition op Steam hebt gereserveerd, krijg je ook alle uitbreidingen die voor de game staan te verschijnen via Steam. Ook zal alle DLC voor de game via Steam te koop zijn voor mensen die de standaardeditie hebben gekocht op het platform.

Voor mensen die Metro Exodus hebben gekocht via fysieke winkels of verkopers als Humble Bundle, zijn er geen gevolgen: zij krijgen gewoon een key waarmee ze de game kunnen activeren.

In ruil voor de exclusiviteit krijgen Deep Silver en ontwikkelstudio 4A Games natuurlijk de nodige financiële middelen van Epic Games, die volgens de bedrijven worden uitgegeven aan het verder ontwikkelen van de franchise. In het persbericht wordt uiteraard benadrukt dat dit alleen maar ten goede komt van de fans van de Metro-serie.

Later dit jaar komen ook Metro 2033: Redux en Metro: Last Light Redux naar de Epic Games Store, maar de bewoording suggereert dat deze games niet van Steam zullen verdwijnen.

Metro Exodus verschijnt op 15 februari voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

 1.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  geen zin an. kijk wel of de console versie een beetje te doen is

 2.   
  sjaak19832015's avatar

  Haha Epic leuk geprobeerd maar ik trap er niet in.

 3.   
  mattioza's avatar

  Was te denken dat er nog grote titels zouden volgen. Steam zal in begin gedacht hebben van ach nog een nieuw platform, maar zullen nu wel inzien dat deze stevige concurrentie is. Het doet ook vermoeden dat de launch-titels behoorlijk goed verkocht hebben, want denk dat ze deze toch wel mee in de strijd hebben gegooid. Geen enkele ontwikkelaar/uitgever zit te wachten op tegenvallende verkopen.
  Hopelijk zorgt het ervoor dat Steam/Valve water beter zijn best doet.

 4.   
  DeAdSeYe's avatar

  Epic Games is achteruit gegaan door die verrekte Fortnite batlle royal game. Tencent heeft niet alleen PUBG in hun beheer, maar ook “delen van” Epic Games. Ontwikkelaars zijn weggehaald en geduwd bij Fortnite en daarnaast hebben ze de plug uitgetrokken bij Paragon en wordt de nieuwe Unreal Tournament niet meer verder ontwikkeld. Puur omdat Fortnite populair is en een geld mijn is geworden door gamers die cosmetische dingen kopen van mama’s credit card.

  Toen opeens komt Epic Games met hun eigen store met exclusieve games, wat een grote ergernis bij gamers creëert. Epic Games was èèn van mijn lievelings ontwikkelaars en nu mogen ze in een grote berg stuk stront zakken.

  Vermeld er ook even bij dat Metro Exodus weer beschikbaar komt op 14 februari 2020 op Steam. Jip dat lezen jullie goed, 1 jaar naar release.

 5.   
  tranceguy's avatar

  Blijft gewoon belachelijk dus….. Wat mij betreft massaal skippen.

 6.   
  tranceguy's avatar

  @mattioza: Ze gaan t toch niet winnen van Steam. Dit is maar tijdelijk.. Let maar op mijn woorden. Hier gaat men toch wel va terugkomen omdat het gewoon niet nodig is en niet handig is om zoveel onnodige platforms te hebben als je al steam hebt waar geen enkele bij in de buurt komen of ooit zal komen…

 7.   
  tranceguy's avatar

  @tranceguy: Zou alleen een timed exclusive zijn. De game keert dus na een tijd terug op Steam. Overigens veranderd dit mijn standpunt niet over de Epic Store en ook niet over Battle.net, EA’s Origin en Ubi’s Uplay.