Metro Exodus

Het was een van de grootste verrassingen van de E3 van 2017. Tijdens de persconferentie van Microsoft werd vanuit het niets Metro Exodus onthuld aan de wereld, geoptimaliseerd om zo mooi mogelijk te draaien op de Xbox One X (de game verschijnt ook op PlayStation 4 en pc). Dat lukte, want de demo die we zagen, verraste vriend en vijand. Bizar mooie vergezichten, animaties en lichteffecten deden ons opspringen van geluk. Tegelijkertijd ontstond direct de twijfel. Hoe kan dit nou weer draaien op een Xbox One X? Ondanks het uitstel van Exodus naar 2019, mochten wij in mei afreizen richting Londen om aan de slag te gaan met de game. Een versie op de Xbox One X welteverstaan. De ideale kans om te laten zien of Metro Exodus ons nog net zo weet te verrassen als die persconferentie in juni 2017.

Hoe mooi is het?

De Metro-serie heeft een grote groep fans weten te vergaren. Gebaseerd op het gelijknamige boek en zich afspelend in post-apocalyptisch Rusland, waren Metro 2033 en Metro Last Light pareltjes van games. Grafisch nog steeds enorm indrukwekkend, maar ook qua gameplay enorm vermakend. Een shooter die niet alleen draait om de actie, maar ook om het spaarzame gebruik van kogels, die immers ook als valuta worden gebruikt. De donkere tunnels van het metrosysteem in Moskou zorgden dat het zweet vaak over de rug liep. Toen in 2013 werd begonnen met de productie van Metro Exodus was het verlaten van ondergrondse gebieden de belangrijkste verandering. We gaan naar buiten en maken een treinreis door Rusland. Gelukkig gaat dit niet zonder slag of stoot.

Laten we het direct hebben over de olifant in de kamer. Weet Metro Exodus de grafische pracht ten tijde van de Microsoft persconferentie te evenaren? Het antwoord is voor negentig procent ja! Het is bizar om te zien dat deze game soepel draait op een Xbox One X. De vergezichten zijn nog net zo indrukwekkend en dat de ontwikkelaar heeft gekozen voor grote open werelden lijkt enorm goed uit te pakken. Dit betekent overigens niet dat we gaan spelen in een echte open wereld. Net zoals in games als Uncharted 4 en Hitman krijg je grote speelvelden, maar ze zijn niet één wereld. Je reist met een groep per trein van gebied naar gebied, wat grote voordelen biedt. De omgevingen zijn groot, maar hebben wel een eigen smoel, wat natuurlijk zorgt voor de nodige afwisseling.

Realisme in alles

Eigenlijk is het gevoel van de game het beste te vergelijken met Fallout, al is Metro Exodus veel meer een shooter en veel minder een RPG. Daarnaast is de game meer verhaal gedreven, wat direct opviel tijdens de eerste missies van de game. Omdat je met je team per spoor reist, zal je vaak het spoor vrij moeten maken. Of het nu gaat om een blokkade van mensen of een opgehaalde brug; jij wordt vrijgelaten in de wereld om het op te lossen. Hoe je dit doet is aan jou, al zal het verhaal je wel sturen. Zo moest ik contact leggen met een lokale religieuze groep om doorgang te krijgen met de trein. Deze groep mensen was alleen bereikbaar via een roeiboot en hier werd een deel van de schoonheid van Metro goed duidelijk. Het water is bizar mooi, zeker als je gemuteerde wezens net onder het wateroppervlak ziet voortbewegen. Het zorgt voor rillingen over je rug, zeker als je vanuit het niets wordt aangevallen. Op sommige locaties zal de game iets laten gebeuren. Denk daarbij aan een aanval vanuit het water of als je net een deur binnenloopt. Het is raar dat we dit niet zien in heel veel games, want het is relatief makkelijk om te maken, maar laat je wel enorm gespannen doorspelen.

Naast de grafische kracht is het de HUD die de game enorm realistisch maakt. Er is geen informatie te vinden op je scherm als dat niet nodig is. Hoeveel kogels je nog hebt, is te zien op je arm en er is ook geen pijl die je de weg wijst. Je kunt op ieder moment je kaart pakken en deze getekende kaart laat slechts zien waar jij bent en waar je naartoe moet. Hoe je het verder doet is aan jou en dit is niet gemakkelijk. Gelukkig kun je het jezelf makkelijker maken door wapens aan te passen en gevonden gear te gebruiken. Dit kun je doen bij verschillende werkbanken, waar je nieuwe snufjes voor je wapens kunt maken. Dit gaat enorm diep en hangt ook samen met je speelstijl. Omdat er een dag- en nachtcyclus in de game zit en ook het weer aan verandering onderhevig is, kun je ervoor kiezen om wapens voor in de nacht te maken, of juist keihard de actie in te gaan. Dempers, nachtvisie, verschillende lopen, kolven, alles is aan te passen naar jouw speelstijl, mits je natuurlijk de juiste spullen vindt in de wereld.

Schaarste en moeilijkheid

Je hoeft overigens niet voor alles een werkbank te vinden. Waar dan ook in de wereld kun je je rugzak openen om kleine aanpassingen te doen. Dit wordt enorm tof in beeld gebracht, want je pakt daadwerkelijk je tas, zet het op de grond en je gaat aan de slag. Gemaakte spullen kun je hier wisselen, maar ook kun je op deze manier medpacks maken. Deze ga je overigens nodig hebben ook, want Metro Exodus is een enorm uitdagende game. Gereedschap en kogels zijn enorm schaars en de menselijke en gemuteerde vijanden bieden behoorlijk wat tegenstand. Wees niet bang om te sterven en zorg er ook voor dat je af en toe een gebied bezoekt buiten je missiedoel; hier is immers altijd extra loot te vinden. Al zullen de extra tegenstanders ook weer snoepen van je schaarse kogels. Vaak opslaan is een pre.

Voorlopige conclusie

Metro Exodus heeft een enorm goede indruk achtergelaten. De ontwikkelaar gooit de franchise behoorlijk op de schop, zonder dat het de basis vergeet. Geen moment zal je de tunnels missen, omdat de angst net zo goed te voelen is in de griezelige buitengebieden. Daarnaast zijn er legio gebouwen en kleinere tunnels te vinden om toch ook dat ouderwetse gevoel weer te ervaren. Een dag- en nachtsysteem, een weersysteem, de bizar mooie graphics, een vernieuwende manier van het tonen van spelinformatie, de realistische manier van het aanpassen van wapens en gear en de vrijheid die je krijgt gaan van Exodus een zeer goede game maken. Alleen de gezichtsanimaties zijn nog een puntje van zorg, maar daar heeft ontwikkelaar 4A Games nog tot het begin van 2019 de tijd voor. Metro Exodus lijkt een waardig en vernieuwend vervolg te worden.

  1.   
    DB Ries's avatar

    De boeken zijn w.m.b. echte aanraders.