‘Epic stopt met exclusives als Steam ontwikkelaars meer betaalt’

Het is weer zover: Tim Sweeney heeft weer een Twitter-tirade gehouden. De vorige keer had hij het over de Epic Games Store die geen Chinese spyware zou zijn en nu gaat het over de controversiële exclusives, zoals Metro Exodus en Anno 1800. Volgens Sweeney stopt de Epic Games Store met deze praktijk zodra Steam game-ontwikkelaars meer uit zou betalen.

Sweeney zegt dat 30 procent, het aandeel dat Steam in beginsel inhoudt van game-opbrengsten, veel te veel is. De Epic Games Store houdt zich aan 12 procent, waarbij de ontwikkelaar dus 88 procent ontvangt. Zodra Steam eenzelfde aandeel aanhoudt, zegt Sweeney dat Epic zich gedeisd zal houden wat exclusieve titels betreft.

Wel gelden wat andere voorwaarden voor deze belofte: games moeten elk online-systeem kunnen gebruiken dat ze maar willen en er dienen geen ‘bezwarende certificeringen’ worden geïmplementeerd om games op Steam uit te geven. Met dat laatste bedoelt Sweeney waarschijnlijk dat ook kleinere titels (die naar verwachting minder op gaan leveren) ook op Steam mogen verschijnen.

Met deze uitspraken legt Sweeney de bal dus bij Steam. Tegelijkertijd hoeft hij niet echt te vrezen dat hij deze belofte na hoeft te komen, aangezien het onwaarschijnlijk lijkt dat Steam inderdaad minder geld gaat inhouden op verkochte games, laat staan zóveel minder dat de percentages overeenkomen met die van de Epic Games Store.

Sweeney wil dat Steam weer een open platform wordt waar je alleen heen gaat om nieuwe games te vinden en te kopen. Vind jij dat de Epic Games Store wél aan die omschrijving voldoet? Laat het ons weten in de reacties!

  1.   
    Tadao's avatar

    Excuses voor het cynisch klinken, ik hoor graag dat de ontwikkelaars meer krijgen, maar tegelijkertijd lees ik het als: Epic weigert nog lager te bieden in de prijs oorlog

  2.   
    tranceguy's avatar

    Epic gaat het toch niet redden. Want we hebben al Steam en dan kunnen ze dingen als exclusive aanbieden maar de gamer pikt dat gewoon niet…