Review: Metro Exodus

Tijdens de persconferentie van Microsoft op de E3 van 2017 werd bekendgemaakt dat Metro na het laatste deel gezien te hebben in 2013 (of 2014, als je Metro Redux als een aparte game ziet) eindelijk weer een nieuw deel aan de franchise zou gaan toevoegen.

De release van Metro Exodus heeft daarentegen wel wat voeten in aarde. Zo heeft 4A Games’ Exodus eerst uitgesteld naar 22 februari 2019, om deze vervolgens met een week te vervroegen. Ook is pas recentelijk bekendgemaakt dat voor het eerstvolgend jaar Metro Exodus voor de pc exclusief te verkrijgen is via de Epic Game Store

Wonderschoon verhaal

Metro Exodus neemt je mee op een epische reis door het post-apocalyptische Rusland. Dit allemaal samen met een crew die voornamelijk bestaat uit mensen die je al eerder hebt mogen ontmoeten in voorgaande delen, de Spartan Rangers vergezellen je namelijk op deze lange zoektocht.

Deze ware zoektocht is een prachtig verhaal geschreven door niemand minder dan Dmitry Glukhovsky en wordt aangevoerd door een gepantserde locomotief; de Aurora. Het verhaal is misschien wel het sterkste punt voor Metro Exodus. Liefde, verdriet maar vooral hoop komen allemaal langs in dit wonderschone vertelsel.

Waar Metro Exodus in het begin nog vooral gaat over de wanhoop van Artyom, de protagonist die niets liever doet dan zwijgen, slaat de stemming al snel om naar hoop. De hoop op een betere toekomst is de drijfveer achter de soms nogal haperende locomotief. Ik heb werkelijk waar niks meer dan lof richting de schrijver, in mijn optiek is dit zelfs het beste verhaal dat ik ooit in een game heb mogen meemaken.

Gortdroog doch prachtig

Niet alleen het verhaal is wonderschoon, ook de grafische ontwikkeling in Metro Exodus is simpelweg noemenswaardig. De wereld van Exodus is zeer gevarieerd: de besneeuwde gebieden van Moskou, naar de gortdroge woestijn van de opgedroogde Kaspische Zee, tot aan de extreem groene gebieden van de Taiga.

Waar deze gebieden dan nog wel zeer gevarieerd zijn, stellen ze in wezen eigenlijk niet al te veel voor. Deze semi-open werelden kennen namelijk vele soort van zijopdrachten die je zou kunnen doen, maar niet altijd in mijn optiek even nuttig zijn. Vaak zijn het stukken waardoor je heen moet gaan, ondertussen enkele vijanden afknalt, om vervolgens een nieuw en veelal nutteloos wapenonderdeel te krijgen.

Van pistool naar sniper

Kijkend naar de gunplay van Metro Exodus, staat het spel wel erg stevig in zijn schoenen. Zo zijn er tal van wapens te vinden in de wereld die vrijwel allemaal aangepast kunnen worden naar wens. De wapenonderdelen kan je, zoals eerder gezegd, verkrijgen door enkele gebieden te voltooien of gewoon een wapen van een vermoorde vijand in zijn geheel strippen. Zet een optisch systeem op je pistool en je hebt al snel een ware sniper in bezit.

Wat deze survival-horror ook erg goed doet, is dat de kracht en nauwkeurigheid van je wapen mettertijd begint af te nemen. Je wapens worden namelijk zeer vuil, hiervoor moet je dus enkele keren wat middelen besteden om je wapens weer helemaal op te lappen. De middelen die je daarvoor nodig hebt, zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Toch weet Metro Exodus perfect de balans hiertussen te vinden.

Rotspinnen!

Een ander aspect dat Metro Exodus goed voor elkaar heeft, is de sfeer die deze game wilt overbrengen op de speler. Zo wordt er veelal gespeeld met het licht, zie je tumbleweeds van de ene kant naar de andere kant van de map gaan en heb je soms zelfs te maken met dynamisch weer zoals zandstormen. De vaak onverwachte jumpscares komen hier dan ook goed naar boven.

Je gasmasker helpt hier ook een aardig handje bij. Wanneer je bijvoorbeeld bent geraakt door een projectiel, bestaat er een kans dat ook je gasmasker kapot is gegaan. Zodoende kan je deze in de wildernis repareren door dicht te tapen, deze tape blijft overigens de gehele tijd zitten tot je hem daadwerkelijk hebt gerepareerd.

Hetgeen dat me tot op de dag vandaag laat schrikken, zijn de spinnen die over je heen kruipen wanneer je een spinnenweb wegbrand met je aansteker. Uit het niets een spin over je hand of gasmasker te zien kruipen is zo gruwelijk gedaan dat tijdens het schrijven van dit stukje de rillingen wederom over mijn lijf liepen.

Niet de beste port

Toch laat de game op enkele fronten, in ieder geval voor de pc-variant, het behoorlijk afweten. De game wordt op het moment van schrijven geteisterd met vele bugs en glitches. De (mentale) littekens die zijn opgedaan na het spelen van Fallout 76, haalt Metro Exodus met een simpele ruk weer open. Van T-poserende niet-speelbare personages tot aan abnormaal uitgerekte lichamen zorgen ervoor dat op sommige momenten de game toch wel enigszins worden verpest.

Daarnaast duurde het liefst een uur voordat ik Metro Exodus daadwerkelijk een keertje kon laten draaien. Iedere keer wanneer ik de game net aan het opstarten was, crashte hij uit het niets. Het veranderen van instellingen was ook een ware hel, zo duurde het aanpassen van de resolutie liefst vijf hele minuten voordat eindelijk de game besloot om dit toch maar aan te passen. Simpele functionaliteiten als ‘borderless windowed’ en ‘windowed’ zijn gewoonweg niet aanwezig in deze port.

Conclusie

Metro Exodus is een game die je eigenlijk alleen al zou moeten spelen om zijn weergaloze verhaal. Toch laat de game het op enkele fronten (en met name de executie voor pc), toch wel aardig afweten. De vele bugs en glitches verpesten op vele momenten het spel. Wanneer je niet door kan gaan wegens zo’n glitch, is dat niets meer dan teleurstellend te noemen. Al deze dingen zouden theoretisch verholpen kunnen worden met een day one patch.

Gezien ik daarentegen de game review die ik voor me heb, ga ik alleen uit van hetgeen ik heb gespeeld en zal een eventuele patch dan ook niet worden meegenomen in het uiteindelijke cijfer.

Metro Exodus doet het namelijk op vele andere fronten wel behoorlijk goed. De ambiance die naar boven wordt gebracht door de gebeurtenissen die plaatsvinden op je gasmasker zijn toch wel de dingetjes die Exodus zijn charme geeft.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Weergaloos verhaal
 • Grafische pracht
 • Gunplay
 • Sfeer
 • Kleine details
 • Semi-open wereld

Wat is NOT

 • Vele bugs en glitches
 • Niet al te beste port
 • Semi-open wereld

8.0

 1.   
  DeAdSeYe's avatar

  Ik ga lekker wachten op een dikke vette discount als het volgend jaar op Steam uitkomt. Ik ben niet vies om games te kopen op een andere platform en Epic Games was één van mijn favoriete ontwikkelaars maar op dit moment interesseert me dat hele bedrijf me niks meer.

  Ze maken de markt kapot door games exclusief voor hun store te maken en daarnaast laten ze de concurrentie buiten boord zodat de games voor langdurig voor een hogere prijs aangeboden kunnen worden. Ik heb ook geen zin om 10 launchers op mijn PC te hebben. Origin, Steam, Uplay, GoG, Epic Launcher, Bethesda Launcher, Battle.net. Ik vindt dit nu wel welletjes worden eerlijk gezegd.

  Daarbij komt ook kijken dat Epic Games fortnite uiteraard het meeste boeit, een game voor 12 jarige die cosmetische items van mama’s credit card kopen. Maar de oude generatie gamers die juist de nieuwe Unreal Tournament willen zien (wat niet meer door ontwikkeld word), worden nu allemaal opzij geschoven en als oud vuil behandelt.

  Kortom, ik weiger Metro Exodus te kopen op Epic Store.

  Helaas voor de ontwikkelaar!

 2.   
  Kauwgom's avatar

  Voor mij een budgetbak titel. Sowiso zonde om een singleplayer game voor de volle prijs te kopen. Zeker om dat ze erg snel in prijs dalen.

 3.   
  DB Ries's avatar

  Jammie review., maakt me hongerig naar deze game.

 4.   
  mmx's avatar

  Deze info is goed.ik game nu een paar dagen en vind M.E.goed.maar wat ik niet goed vind zijn de laad tijden dat had beter gekund.de subs die tussendoor vind ik storend in die rare roestkleur.maar het blijft een toffe game.