Tim Sweeney: Epic Games Store is geen Chinese spyware

De Epic Games Store is al vanaf zijn inceptie controversieel, onder meer vanwege exclusieve titels als Metro Exodus en het recent aangekondigde Borderlands 3. Maar een ander veelgehoord kritiekpunt draait om privacy: Chinese internetgigant heeft een flink aandeel in Epic Games en velen vertrouwen de Chinezen niet.

Er wordt dan ook vermoed dat de Epic Games Store je data binnenhaalt en doorspeelt naar de Chinese overheid. Dit haalt Epic-baas Tim Sweeney nu hard onderuit in een draadje op Twitter. Tegelijkertijd zegt hij zelfs dat zijn eigen Epic Games Store gebrekkig is en dat het terecht is dat gamers daar boos over zijn:

I support everyone’s right to complain about tech industry stuff. Epic’s store, with exclusive games and a spartan feature set, is a fine target for ire. But please help separate facts and opinions from the lies about spyware and foreign control.

In het vervolg van het Twitter-draadje legt Sweeney uit dat Tencent inderdaad de grootste investeerder in Epic is, maar dat hij zelf de bepalende aandeelhouder is en altijd is geweest. De directeur van Tencent speelde vroeger veel Unreal Tournament en op die manier is de relatie met Epic Games ontstaan. De geldelijke band ontstond toen Epic Games online games wilde gaan ontwikkelen en investeerders als Tencent uitnodigde.

Sweeney benadrukt dat alle beslissingen op het hoofdkantoor in Amerika worden genomen en dat niemand toegang heeft tot de data van klanten. Ook zegt hij dat hij openstaat voor kritische argumenten, zolang die maar gebaseerd zijn op feiten.

Wat jij: vertrouw je de woorden van Sweeney of vertrouw je de Epic Games Store nog altijd voor geen (Ten)cent?

 1.   
  Sixty's avatar

  is er al niet eens eerder gelogen over data binnen halen? mij maakt het verder niet uit, maar op het moment ga ik toch geen epic gebruiken

 2.   
  Tadao's avatar

  ‘That’s exactly what a CEO of spyware would say’ Op de grappen na, ik ben niet overtuigd van beide kanten, maar met de huidige shop heb ik er geen interesse in om er nog een launcher voor bij te installeren. Tencent zal min informatie in ieder geval toch wel hebben, want zij reiken ook overal

 3.   
  kiesmaarwa's avatar

  I honestly couldn’t care less. Privacy mag wat mij betreft beperkt worden tot bankrekening & dat mensen niet via een camera zitten mee te gluren wat ik in mijn huis doe. Mijn aankoopgedrag, browsegedrag en tijdsbesteding mag wat mij betreft doorverkocht worden aan de Chinese overheid. Als zij er gelukkig van worden om te weten dat ik 1 of ander hentaispelletje speel, more power to them. Als ik daardoor reclames te zien krijg of dat er games ontwikkeld worden die mij wél interesseren, dan overhandig ik alles maar al te graag aan onze Chinese overheersers.
  Los van dit stukje niet geheel doordachte politieke input; iedereen zoekt nu 999 manieren om Epic zwart te maken en dit is er gewoon maar weer 1tje van. Er moest een tijd komen dat Steam niet meer de exclusieve aanbieder van digitale games op de pc zou zijn en men moet dat maar accepteren. Hoe erg is het nou om een accountje te maken op Epic en daar je game op te kopen? Het is niet dat je ineens moet investeren in een heel nieuwe computer ofzo toch? En dan klaagt men over de mankementen van de Epic Games store tov Steam, maar vergeet niet dat Steam inmiddels alweer… 5+ jaar bestaat? Daar is in de tussentijd al flink aan gesleuteld en dat gaat Epic ook echt wel doen.
  Nee, ik word niet betaald door Epic / China, maar ik snap het gezeur allemaal niet zo.
  Edit: Nondeju wat een lap tekst!

 4.   
  Sixty's avatar

  @kiesmaarwa: je hebt duidelijk geen idee wat ze met maar een beetje info over je te weten kunnen komen. het kan alleen maar ten nadele van jouw worden gebruikt, dus pas toch echt maar op met info delen. maar verder moet je het zelf weten.

 5.   
  kiesmaarwa's avatar

  @Sixty: Klopt, daar heb ik geen idee van. Maar ter educatie van mij en misschien nog meer mensen.. wat kunnen ze zoal met die info doen, wat ze nog niet kunnen met (openbare) info die ze al via sociale media achterhalen?

 6.   
  Tadao's avatar

  @Sixty: Hoewel ik het niet overtollig met Kies Maar Wat eens ben, moet ik wel toegeven dat andere partijen er waarschijnlijk toch wel achter kunnen komen mochten zij het echt willen