Stelling van de Week: Epic Games Store gaat winnen van Steam

Van The Division 2 tot aan Metro Exodus tot aan The Outer Worlds: het wordt heet onder de voeten voor Steam, nu allerlei exclusieve titels weggegraaid worden door de Epic Games Store.

En precies dát biedt leuk materiaal ter discussie. De meningen over “de winkel van de makers van Fortnite” zijn nogal verdeeld, en niet iedereen is even blij met de verzadiging van deze markt. Daarom schuiven onze Mike en Tom deze week ook aan voor een wel erg botte stelling: “de Epic Games Store gaat winnen van Steam.”

Haal zelf ook het blad voor je mond uit de weg! Geef je eigen mening over het onderwerp, discussieer mee of draag een nieuwe stelling aan voor een andere week op Gamersnet.

 1.   
  Neolite's avatar

  Epic store trekt op dit moment alleen maar dergelijke games aan omdat men de verminderde verkopen compenseert door een lagere vergoeding per game te vragen en daarnaast een bedrag X overmaakt.

  Ik denk wel dat het goed is dat er concurrentie komt/is van een platform welke niet toebehoort aan een grote uitgever. Je hebt uiteraard Uplay/Origin/Battle.net, maar vanwege de ownership zullen die nooit een serieuze concurrentie voor Steam kunnen worden. Epic Games Store zou dit wel kunnen worden.

  Je kunt vraagtekens plaatsen bij de manier waarop ze dit nu proberen te doen. Echter is het vrij normaal om eerst agressief marktaandeel te pakken en vervolgens te consolideren. Een voorbeeld is Zalando met haar kortingsbonnen en reclame. Eerst marktaandeel pakken en daarna pas winst.

  Ik denk zelf dat het goed is dat er een tweede redelijk onafhankelijke partij in de markt is gekomen. De wirwar van launcher is toch met name toe te rekenen aan de grote uitgevers zelf die geen “fee” wensen te betalen aan welk platform dan ook. Daarnaast zullen de consumenten ook steeds meer mogelijkheden krijgen op de Epic Launcher, maar eerst moet de installment base groter zijn om dit af te kunnen dwingen.

  Zo groot als Steam zullen ze niet worden, maar een tweede serieuze launcher is meer dan welkom.

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Neolite: Dit zijn oprecht hele goede verklaringen voor Epic Games’ gedrag in de kwestie, helemaal mee eens. De vraag is alleen of ze wel een groot marktaandeel gaan krijgen als ze eerst wantrouwen/afkeer wekken bij de gamer.

  Zalando kon zoiets flikken omdat die doelgroep gewoon goedkoop en makkelijk kleren wil kopen, bij gaming komt meer kijken dan alleen de aankoop. Je gamet vervolgens immers ook dagen- of maandenlang via dat platform; daar hoort ook ondersteuning en het sociale aspect bij, waarin Epic momenteel zwakker is dan Valve.

  Desalniettemin ben ik ook voorstander van meer concurrentie voor Steam. Zoals ook al meerdere malen aangehaald: zij slacken soms ook gigantisch in hun communicatie en doorgroei. Als Epic voor hun een tegenhanger kan zijn (die ze drijft zelf beter te worden), kan dat positief uitpakken voor zowel de consument als de industrie.

 3.   
  Neolite's avatar

  @Tom Kauwenberg: Steam is ook begonnen als een update tool voor eigen games zoals counter-strike. De eerste keer dat ik het installeerde was met Counter-Strike. Daarnaast verliest Steam op dit moment haar gehele sociale functie aan Discord.

  Discord zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van het gameplatform om met elkaar te spelen en levert daarmee het cement tussen de verschillende launchers. Of je nu Apex/Pubg of Blackout speelt, als je in een Battle-Royale discord zit met +1000 mensen maakt de store ineens niet zo heel erg veel uit. Steam heeft recent een flinke update doorgevoerd in haar sociale omgeving, pure tegenreactie op de opkomst en dominantie van Discord.

  We komen straks op een punt waar je Discord standaard opstart en vervolgens kijkt welke game je wilt gaan spelen. De launcher die bij dat spel hoort start je op, eventueel voeg je snel een vriend of 2 via discord toe en je kunt gaan. Ik denk echt dat we de gehele launcher discussie te groot en te belangrijk maken. We zijn al voorbij dat punt dankzij de opkomst en inmiddels consolidatie van Discord.

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Neolite: Wederom helemaal mee eens. Dit zeg ik zelf ook al langer. Discord kan heel gemakkelijk het overkoepelende platform worden/blijven.

  Discord is sowieso een hele interessante speler, des te meer omdat ze recentelijk hun eigen in-platform store weer stilletjes verwijderd hebben. Nitro bestaat nog altijd als subscription service, maar zij lijken nu juist de losse aankoop van games weer af te stoten. Wat Discord op dat front verder van plan is, vormt leuk speculatiemateriaal.

 5.   
  darroox's avatar

  Nee daar ben ik niet mee eens omdat de prijzen bij epic episch hoog zijn.

 6.   
  Overload14's avatar

  Heb hier zelf een beetje een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant is concurrentie zeker niet slecht maar ik denk dat Epic in het beging toch wel enorm aan piraterij zal lijden. Het rotte is natuurlijk dat je weer een nieuw account moet aanmaken voor de zoveelste launcher die al op je pc staat. Wat natuurlijk ideaal zou zijn ( en wat we misschien nooit zullen krijgen ) is dat je gewoon 1 game-launcher op je pc moet hebben waar al je games opstaan zonder altijd dat gedoe van verschillende accounts en verschillende launchers. Ergens had ik ook gelezen dat de epic-launcher mee spyware toestanden op je bak instaleert ( Of dit ook het geval is durf ik niet 100procent zeggen want ik neem alles dat ik lees op het internet met een korreltje zout )

 7.   
  MikeGevers's avatar

  @darroox: Waar haal je dat vandaan? Ik heb één prijsverschil met Steam kunnen waarnemen, en dat was dat Metro: Exodus juist goedkoper was dan eigenlijk de bedoeling was op Steam.

  @Overload14: Die privacy-schandalen moet je inderdaad met een korrel zout nemen, maar aan de andere kant zeg ik: er is wel degelijk een kern van waarheid in dat verhaal. Er worden bestanden vanuit Steam geladen zonder dat gebruikers daar toestemming voor geven, bijvoorbeeld. Dat is bewezen en daarop heeft Epic ook toegegeven dat ze fout zaten. Overigens best een slap excuus, want dit “kwam van de vroege en haastige Fortnite-dagen”. Want dat maakt het natuurlijk oké om klantgegevens van de harde schijf te harvesten

  Maar dat China al onze gegevens krijgt door gebruik van de Epic Store, nee, dat is (hoogstwaarschijnlijk) bullshit.

 8.   
  Neolite's avatar

  @Overload14:

  Nee het is niet ideaal om 1 enkele launcher te hebben omdat er dan geen concurrentie is. Diezelfde launcher kan namelijk besluiten om alle resellers van keys buiten de deur te houden en alleen nog maar verkopen via het platform toe te staan. Als Developers daar in mee gaan betaal je vervolgens alleen nog maar de hoofdprijs.

  Dat gezeur van ik wil maar 1 launcher en ik koop het alleen maar als het op Steam is van veel mensen is enorm kortzichtig en te simpel gedacht. Je bent als developer/uitgever overgeleverd aan de grillen van Steam als er geen keuze is. Epic Games Store geeft Developers/Uitgevers deze keuze en dat is goed, de consument gaat hier uiteindelijk van profiteren.

  Het privacy verhaal is een beetje overdreven. De meeste mensen hebben wel een spel met anti cheat software draaien die ze gewoon toegang geven tot de Kernel van Windows, daar zou ik mij veel meer zorgen over maken. Of de grote hoeveelheid mensen die een APP op de telefoon rustig toegang geven tot de contactpersonen. Excuses zijn aangeboden, het is verwijderd en wat mij betreft is het tijd om door te gaan.

 9.   
  Mallorn's avatar

  Ik probeer het gebruik van de Epic launcher zo lang mogelijk uit te stellen.
  Waarom? Ik vind de agressieve methode van onze Chinese vrienden niet gepast.
  Met een bak geld succes kopen. Ik weet dat het zo werkt maar ik kan het niet verkroppen dat games die op Steam stonden ineens “verdwijnen”. Dit is ook de eerste keer dat er exclusiviteit wordt geeist van een publisher (en daar worden ze flink voor betaald). Van mij mag Steam de grootste blijven, en hopelijk zien ze nu ook in dat ze beter hun best moeten doen. Ik zie ook mijn geld liever naar de VS gaan dan naar China tbh.
  Concurrentie juich ik toe, maar niet op deze manier.

  Maar antwoord op de vraag… Time will tell, maar ik hoop het niet.