Ontwikkelaar Very Positive van Steam getrapt

Als je Steam een beetje kent, weet je ongetwijfeld hoe gamepagina’s eruit zien: aan de rechterkant zie je steevast de gebruikersrecensies, gescheiden tussen algehele beoordelingen en recente reviews. Daaronder staan de ontwikkelaar en uitgever. Als de recensies positief (kennen we de oorspronkelijke betekenis nog?) zijn, staan al deze elementen in dezelfde blauwtint op de pagina. Een ietwat schaamteloze indie-ontwikkelaar/uitgever besloot dit te misbruiken door zijn bedrijf Very Positive te noemen, zodat het leek dat gamers zijn game (Emoji Evolution) die beoordeling gaven. De anonieme ontwikkelaar gaf aan dat hij niet verwachtte dat Steam-uitbater Valve zou ingrijpen – één keer raden wat er gebeurde.

Inderdaad, Very Positive is van Steam getrapt. In plaats van het probleem aan te pakken door, laten we zeggen, de kleur van de tekst te veranderen, heeft Valve het symptoom Very Positive verbannen onder de noemer “recensiemanipulatie”. Wat dat betreft is dit verhaal dan ook een tweesnijdend zwaard. Nee, het was niet netjes om een bedrijf Very Positive te noemen om Steam-gebruikers te misleiden, maar aan de andere kant maakte Valve dit misbruik wel erg makkelijk.

De trucage heeft overigens wel een zeker effect gehad voordat Emoji Evolution werd verwijderd. In december kreeg de game er bijna 8000 volgers bij. Gelukkig heeft Steam wél in veel gebieden een gelokaliseerde versie van zijn software uitgerold, dus de misleiding werkte alleen in Engelstalige regio’s.

  1.   
    MaTriXX's avatar

    LOL, kan er wel om lachen.

    Aan de andere kant had Valve ook in gesprek kunnen gaan met de ontwikkelaar in plaats van gelijk harde maatregelen.

    Alsof Gabe Newell zo heilig mannetje is.