Sony en Microsoft werken samen aan streaming-diensten

Dat Sony en Microsoft grote concurrenten zijn, mag bepaald geen geheim heten. Maar tóch zoeken deze partijen nu toenadering tot elkaar: ze hebben een strategisch partnerschap aangekondigd, om samen te kijken naar cloud-gebaseerde game- en streamingdiensten.

Overigens gaat het niet om contracten: er zijn wel formele afspraken gemaakt, maar deze zijn niet juridisch bindend. Men gaat kijken naar mogelijkheden om Sony’s onlinediensten (zoals PlayStation Plus) te ondersteunen op de Azure-datacenters van Microsoft. Ook wordt er gekeken naar nieuwe hardware en AI-technologieën. Op de langere termijn lijkt het erop dat Sony’s hardware-expertise gecombineerd moet gaan worden met de Azure-technologie voor kunstmatige intelligentie en cloud-diensten.

Deze stap is natuurlijk vooral onverwacht vanuit Sony’s perspectief. Microsoft is al langere tijd bezig om integratie met andere platformen tot stand te brengen, maar Sony is berucht om zijn terughoudendheid met betrekking tot bijvoorbeeld cross-play: van Gwent tot Fortnite, ontwikkelaars liggen constant in de clinch met Sony over dit concept.

Microsoft is al langer bezig om zijn software-technologie uit te breiden naar niet-eigen platformen. Sterker nog, in 2016 kondigde de Xbox-tak van het bedrijf al aan dat het open stond voor cross-play met “andere platformen” mogelijk te maken. Ook werkt de tech van Microsoft al lang niet alleen meer op Windows en Xbox: ook Linux, Android, iOS en zelfs MacOS worden tegenwoordig door veel software-oplossingen van Microsoft ondersteund.

Hoe dan ook, dit nieuws lijkt de vermoedens te versterken dat de komende generatie consoles (oftewel: de PlayStation 5 en de volgende Xbox) de laatste generatie is zoals wij die kennen. Vorig jaar sprak Ubisoft-directeur Yves Guillemot dit vermoeden bijvoorbeeld al uit: hij denkt dat de komende consolegeneratie de laatste is voordat de cloud de boel overneemt. Zowel Sony als Microsoft maakt met deze samenwerking duidelijk dat ze inderdaad naar de cloud aan het kijken zijn met meer dan simpele interesse.

Natuurlijk komt deze samenwerking ook weer niet compleet uit de lucht vallen: Google kondigde tijdens tijdens de GDC-keynote zijn streaming-dienst Google Stadia al aan, waarop Microsoft al reageerde dat het bedrijf groots uit zal pakken op de E3. Microsoft heeft de web-technologie al in handen, dus het zou logisch zijn voor Sony om daar gebruik van te maken, om zo beter de concurrentie aan te kunnen gaan met het gigantische Google.

Wat denk jij: gaat deze samenwerking een grote verandering in de game-industrie teweegbrengen? Laat het ons weten in de reacties!

  1.   
    LightFasher's avatar

    Goed voor de concurrentie met Google, maar zal nog wel even duren voordat ik het misschien interessant ga vinden. Voorlopig koop ik gewoon schijfjes.