Microsoft: Google pakt nu groots uit, wij tijdens de E3 2019

Eerder deze week pakte Google groots uit met de fraaie aankondiging van Stadia. Het wachten is uiteraard op de bestaande, grote spelers in de wereld der games. Hoe reageren die op het feit dat een tech-gigant serieus in hun wijk begint te kloten?

Vlak na de presentatie van Google stuurde Microsoft intern een mailing rond. Hierin vertelde Xbox-baas Phil Spencer waardering te hebben voor de onthulling door Google. Hij is echter niet verrast door wat men heeft aangekondigd. Volgens Spencer bewijst het vooral dat Microsoft al twee jaar lang op de goede weg is met eigen initiatieven op het vlak van game streaming. Zo onthulde men eerder deze maand nog informatie omtrent het eigen Project xCloud. De integratie met onder meer YouTube en de Google Assistant vond Spencer wel sterk.

Spencer gebruikte de interne mailing ook nog om een duidelijke boodschap te delen. Google mag nu groots hebben uitgepakt, de E3 2019 moet hét moment voor Xbox worden:

Google went big today and we have a couple of months until E3 when we will go big. We have to stay agile and continue to build with our customer at the center. We have the content, community, cloud team and strategy, and as I’ve been saying for a while, it’s all about execution. This is even more true today.

Microsoft moet formeel nog aankondigen wanneer men precies de Xbox E3-persconferentie gaat houden dit jaar. Gelet op eerdere jaargangen lijkt zonder 9 juni de grote kanshebber. Toch zal het de komende E3 wel wat anders zijn dan andere jaren. Zo is Sony PlayStation afwezig deze keer en ook Electronic Arts heeft al besloten de E3-persconferentie over te slaan. Gelukkig is er nog wel een E3 showcase van Bethesda

In elk geval ruimte genoeg voor Microsoft om straks te gaan knallen. Wellicht met de onthulling van een nieuwe Xbox console? Phil Spencer liet al vaker weten dat men grote plannen heeft…

 1.   
  Wester Wagenaar's avatar

  Grote woorden, maar ik ben zeker benieuwd waar Microsoft mee gaat komen. Die underdog-positie in het game-landschap en de vriendschappelijke positie die ze daarin hebben ingenomen (nota bene gisteren nog met de aankondiging van Cuphead naar de Switch) heeft flink wat goodwill richting Microsoft losgemaakt, heb ik het idee.

 2.   
  ChielB's avatar

  Dit is wel hét jaar om flink te scoren, door de afwezigheid van wat concurrentie. Toch valt of staat heel veel bij hetgeen ze daadwerkelijk laten zien. Een revisie van de huidige Xbox One is beperkt spectaculair. Vooral hopen op toffe trailers van grote titels en (whisful thinking wellicht) wat verrassende onthullingen.

 3.   
  mattioza's avatar

  Zal interessant zijn hoe de grote bedrijven zoals Google, Microsoft, Amazon, EA, … de komende jaar uniek gaan zijn tegenover elkaar op het vlak van game streaming.
  Voor de rest is het te hopen dat Microsoft zwaar uitpakt op E3, anders zal de E3 wellicht een teleurstelling zijn, gezien de afwezigen. Vermoed dat we van Sony ook nog groot nieuws mogen verwachten dit jaar, na de E3.

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Ik verwacht eigenlijk dat Google de leegte ook wil gebruiken om zelf meer te kunnen knallen. GDC was een ambitieus praatje voor de industrie, E3 geeft de ruimte om te overtuigen met (nieuwe/exclusieve) games en partners.

  Xbox moet wel een erg fraaie angle vinden om nét zo hard te kunnen knallen als Stadia. Voor het grote publiek heeft Google nu al de primeur van “iedereen overal altijd gamen”, daar kan Microsoft nu niet meer vol op leunen.

  Voor xCloud moet het credo wel een ijzersterke line-up zijn (hoe toevallig dat de Game Pass elke week steevast doorgroeit) of meteen kunnen laten bewijzen dat het werkt en stabiel is. Wat dat betreft heeft Stadia nog wat gaten in hun speech gelaten; daar liggen kansen.

 5.   
  BozeBever's avatar

  @Tom Kauwenberg: De gamepass heeft al een library waar Google u tegen mag zeggen. Ook kan Microsoft de randapparatuur denk ik sneller leveren dan Google (Controller is er al, en die is erg prettig). Ik vertrouw Microsoft daarnaast iets meer op dit vlak gezien hun ervaring met Gaming (3 consoles, Xbox Live etc. Lekker CV hoor).

  Ik weet ook zo niet of Microsoft nu een underdog is in dezen. Ik denk juist het tegenovergestelde echter is Google met de aankondiging iets eerder. Voor de rest heeft MS de troeven in handen. Google heeft wel vaker iets groots doen presenteren om uiteindelijk de stekker eruit te trekken. Kan mij nog een peperdure AR-bril herinneren. Mensen stonden in de rij voor een halfbakken demo op de Bright-days. Hype! Hype! Hype!

  Ik hoop dan ook dat Microsoft een Bethesda’tje doet en op de e3 aankondigd dat de service aan het einde van de show live gaat (desnoods in Beta) en de kastjes een maand later leverbaar zijn. Minds will be blown.

 6.   
  mattioza's avatar

  Google moet natuurlijk niet doen alsof ze nu het warm water hebben uitgevonden, zijn heel wat grote partijen dat in de loop van vorig en dit jaar halvelings hebben aangekondigd dat ze game streaming service gingen opstarten. Google is nu wel de eerste dat een concreet concept uit de doeken doet. Ben benieuwd wat de anderen daar nu tegenover zetten en of het effectief in de nabije toekomst gaat aanslaan. Hopelijk horen we er binnen een maand of 2 meer over op E3, met de aankondiging van nieuwe Xbox console(s).