Binnenkort crossplay tussen Xbox en PlayStation mogelijk?

Chris Charla, hoofd van de [email protected] (verantwoordelijk voor het ondersteunen van onafhankelijke studio’s), heeft in een open brief aangekondigd wat we kunnen verwachten van de Game Developers Conference, die vandaag begint.

Het grootste nieuws is dat het voor ontwikkelaars binnenkort mogelijk moet worden om crossplay tussen Xbox One, Windows 10 én ‘andere consoles’ (lees: PlayStation 4) te implementeren.

Gamers willen deze feature al zo’n beetje sinds de uitvinding van de online multiplayer op consoles. Het is immers erg vervelend als je het niet tegen je vrienden kan opnemen in games als Call of Duty, simpelweg omdat zij een andere console hebben. Als het aan [email protected] ligt, komt daar binnenkort dus eindelijk verandering in.

Dat wil echter niet zeggen dat alle games automatisch crossplay tussen Xbox en andere platforms zullen ondersteunen: de ontwikkelaars moeten het zélf implementeren. Ook moeten andere partijen (zoals Sony) ermee akkoord gaan om crossplay te ondersteunen, want de communicatie tussen de verschillende multiplayer-netwerken moet natuurlijk van beide kanten komen.

Ook voor pc-gamers is dit goed nieuws: in het bericht wordt ook gesproken over crossplay met ‘andere pc-netwerken’. Dat is dus duidelijk breder dan alleen de Windows Store, dus hoef je niet bang te zijn om buiten de multiplayer-boot te vallen omdat je je games liever via Steam of andere diensten koopt. Wel geldt dezelfde disclaimer als hierboven: dit werkt alleen als ontwikkelaars er gebruik van maken.

Wat denken jullie: wordt dit het einde van de strijd tussen de Xbox-crew en de PlayStation-crew?

 1.   
  Basman01's avatar

  Dit is zeker niet het einde van de “strijd” aangezien het nog steeds verschillende machines zijn 😉 , maar dit is wel een mooie sprong voor mensen die alleen maar 1 console willen omdat hun vrienden er op zitten 🙂

 2.   
  mattioza's avatar

  Het zou heel goed nieuws zijn, moest dit eindelijk kunnen. Dat houdt een online game ook langer levendig.

 3.   
  Sa.'s avatar

  Ik zeg: Xbox Crew vs PS Crew in CoD, Rocket League en GTA :p

 4.   
  kiesmaarwa's avatar

  Yeahhhhh.. not gonna happen

 5.   
  assassin_MKA's avatar

  Als PS4 bezitter en Battlefield fan zou ik crossplay tussen PS4 en Xbox One oké vinden. Meer spelers is alleen maar beter. Maar crossplay met pc (muis & keyboard) zou oneerlijk worden. Bovendien zijn cheaters één van de grootste redenen waarom ik niet meer op pc speel. Ik wil straks geen cheaters zien op PS4.

 6.   
  PaNNa's avatar

  Wat zou dit leuk zijn als dit mogelijk zou zijn.

 7.   
  Rexmocca's avatar

  Het zou zoveel beter zijn

 8.   
  King of Heroes's avatar

  Het zou hoog tijd zijn.

 9.   
  Leukste's avatar

  En weet je, dit zou misschien nog wel eens kunnen werken. 😉

 10.   
  Mjolnir's avatar

  Helemaal te gek! Een (jongens)droom komt uit!

 11.   
  iDraxo's avatar

  ik hoop dat dit gebeurd! dan kan ik met me playstation maties op me xbox spelen xd en zou ook handig zijn!

 12.   
  Pollins's avatar

  Ain’t gonna happen.

 13.   
  Neolite's avatar

  Microsoft maakt dit mogelijk via haar eigen Universal Windows platform, we zijn er dus nog lang niet.