PlayStation 5 krijgt SSD en backwards compatibility

Veel gamers voelen het al aankomen: de volgende generatie consoles. Nu is het eerste tipje van de sluier gelicht wat betreft wat we mogen verwachten van Sony’s volgende apparaat. Tegenover Wired heeft systeemarchitect Mark Cerny namelijk een paar details onthuld.

Het eerste is dat de volgende PlayStation zich meer gaat richten op audiovernieuwing. De next-gen console ondersteunt namelijk ray-tracing, maar niet alleen voor graphics: dit systeem kan ook worden gebruikt om te bepalen of de speler bepaalde geluid wel of niet kan horen. Cerny vond het frustrerend dat de PlayStation 4 geen echte audio-upgrades bood ten opzichte van de PlayStation 3.

Ook is de volgende PlayStation 5 gebaseerd op custom hardware van AMD: de CPU is gebaseerd op Zen 2 op 7nm, waar de grafische kracht wordt geleverd door een speciale versie van de Navi-architectuur. Deze architecturen worden later dit jaar verwacht op de pc-markt.

Maar nieuwe hardware staat natuurlijk niet ter discussie: natúúrlijk is de PlayStation 5 krachtiger dan de huidige generatie. Maar Cerny noemt nóg een verbetering ten opzichte van de PlayStation 4: een SSD-schijf. Dit zou goed uitkomen, want we zien games als Red Dead Redemption 2 akelig dicht bij de 100GB komen. Dit leidt tot steeds langere laadtijden, omdat de harde schijven de boel niet bij kunnen houden.

De SSD werd zelfs gedemonstreerd met Marvel’s Spider-Man: het fast-travellen ging ruim vijftien keer zo snel én Spidey kon sneller door New York vliegen. De harde schijf in de PlayStation 4 ondersteunde namelijk geen hogere snelheden, omdat de omgevingen niet snel genoeg konden worden geladen. Met de SSD-schijf kan hij ineens een stuk sneller door de stad schieten, zonder daarbij overigens in te leveren op grafische kwaliteit.

Volgens Cerny heeft de schijf van de volgende PlayStation een grotere bandbreedte dan elke SSD die momenteel op de pc-markt verkrijgbaar is, maar verder geeft hij geen details. Maar zoals de demo met Spider-Man al aantoont, is de PlayStation 5 ook compatible met games voor de huidige PlayStation. Dit geldt dan ook voor álle games voor de PlayStation 4.

Ook zegt Cerny dat de PlayStation 5 nog gewoon schijfjes zal kunnen lezen. Het is dus niet verplicht om al je games te downloaden. Het is niet duidelijk of Sony zich ook wil wagen aan een streamingdienst als Google Stadia.

Ook is onduidelijk wanneer de PlayStation 5 moet verschijnen, maar Cerny zegt dat hij sowieso niet in 2019 in de schappen zal liggen.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  SSD’s en meer rekenkracht lijken me vrij voor de hand liggende upgrades op de huidige generatie consoles. Qua (laad)snelheden hebben die bakbeesten al bij launch flink achtergelopen, dus mooi om een poging tot inhaalsprong te zien.

  Wat betreft dat audioverhaal, dat is wel bijzonder interessant. Ik zou denken dat de PlayStation 5 “gewoon” Dolby Atmos of een derde systeem zou gaan ondersteunen, maar het klinkt nu alsof Sony daar weer een eigen dingetje voor neer wil zetten. Heel benieuwd hoe dat dan uit moet pakken en hoe het varieert van de bestaande, premium audio-opties.

 2.   
  Rolf Maas's avatar

  ‘Gran Turismo 7, PUBG 4K-remaster, The Last of Us 2, Ghost of Tsushima remaster, Battlefield Bad Company 3, Harry Potter game, een nieuwe Assassin’s Creed en GTA VI.’

  Aardig gerucht over te verschijnen games ook… Bad Company 3…. pfoe! 😀

 3.   
  someone else's avatar

  audio blijf toch gewoon een softwaredingetje oftewel marketingpraat?

 4.   
  OnOwned's avatar

  @Rolf Maas: het feit dat zowel bad company als GTA6 in 1 zin wordt genoemd, doet mij vermoeden dat het bullshit is

 5.   
  Rolf Maas's avatar

  @someone else: Voor een goede audiobeleving heb je toch écht goede hardware nodig… anders kunnen ze concerten voortaan ook wel via een Sonos Playbar laten horen… 😛

  Zonder dollen; voor de beste audiobeleving heb je een combinatie van goede hard- & software nodig.

 6.   
  Rolf Maas's avatar

  @OnOwned: True… het zou de natte droom te compleet maken, helaas!

 7.   
  someone else's avatar

  @Rolf Maas: precies, maar die audio randapparatuur zal niet in de doos zitten ( :

 8.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @someone else: Negen van de tien keer zou ik het helemaal met je eens zijn, maar er zijn uitzonderingen. Dolby Atmos werkt bijvoorbeeld alleen als het medium het ook op die manier heeft opgenomen/gemixt, waardoor er wel weer iets te zeggen is voor de extra beleving.

  Als het puur gaat om een “enhancer” die after the fact een beetje sjoemelt met de afstelling van het geluid (wat veel partijen doen) om “realistischer geluid” te creëren, dan laat het mij volledig koud.

 9.   
  Chevvy Chevvy's avatar

  Beetje achterhaald…

 10.   
  mmx's avatar

  Je kan toch ook een SSD on de PS4 zetten?

 11.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @mmx: Kan wel, maar het is natuurlijk niet echt Sony’s hardware meer op dat moment. Bovendien kan ik me goed voorstellen dat er dan alsnog een bepaalde throttle op die bussnelheden of de games zit, al zou ik dat absoluut niet zeker weten.

  Hoe dan ook; als Sony een nieuwe generatie bouwt op (M.2) SSD, worden de voordelen daarvan natuurlijk ook meteen in de ontwikkeling van games meegenomen. In andere woorden: ontwikkelaars zijn dan in staat om hun games (native) sneller te laten werken dan op HDD-hardware kan.

 12.   
  mmx's avatar

  @Tom Kauwenberg: ik vind. Backwards compatibel overigs wel interesant.en ja ik koop wel een PS5 .

 13.   
  Dedsec's avatar

  Waarom niet gewoon lekker nog even 10 of 20 jaar wachten dat ze er alles uit gehaald hebben en dat we echt weer een verschil zien ??

  Kost minder ruimte en minder geld.

 14.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Dedsec: Als Sony tien (!) jaar zou wachten met een nieuwe console, worden ze lang en breed ingehaald door de concurrentie, uiteindelijk gevolgd door smartphone-makers en misschien wel Samsung-koelkasten. De wereld van technologie en games gaat hard; als je daar bij wilt horen, moet je blijven pompen.

  Sony is en blijft toch ook gewoon een bedrijf. Dan lijkt het me ook niet gek als ze consumenten willen behouden en lekker willen maken met nieuwe producten.

 15.   
  Turk–Life's avatar

  @Dedsec:

  Omg toppunt van gierig. Niemand verplicht jou om de ps5 te kopen.

  Van mij mag er elk jaar wel een nieuwe console uitkomen, ik koop ze allemaal.

 16.   
  Turk–Life's avatar

  @Rolf Maas:

  Heerlijke lijst!!! Behalve dan pubg en de race spel 😛 De rest klinkt allemaal veelbelovend.

 17.   
  Dedsec's avatar

  @Turk–Life:

  Nee hoor je kan ook gewoon een keer is tevreden zijn.

  Doe mij maar wat meer GTA games daar heb je meer aan dan een berg consoles op je bureau met al die draden.

  Voor nieuwe games word je echt wel verplicht om een nieuwe console te kopen hoor.

 18.   
  mmx's avatar

  @Dedsec: dat zeg jij goed.tevreden zijn is okay en dat ze je verplichten om een nieuwe console te kopen is ook waar.aan de andere kant ik koop al consoles vanaf het begin en ben ook van plan de PS5 te kopen.

 19.   
  Dedsec's avatar

  @mmx:

  Ja maar laat ze het lekker 10 jaar later doen, dan kunnen ze echt weer iets nieuws maken, en voor 4K hoefen ze het al niet meer te doen, dan kun je beter wachten tot 8K of 10K ofzo.

  Je zou weinig tot geen verschil gaan zien .

 20.   
  mmx's avatar

  @Dedsec: helemaal waar .maar wachten doen ze toch niet het gaat gewoon om geld meer niet