NVIDIA teaset nieuwe videokaart: RTX 2080; onthulling op 20 augustus

Onlangs gingen de social media-pagina’s van videokaartfabrikant NVIDIA en zo ongeveer alle partners van deze gigant op groen: hun profielfoto werd ingesteld op een groen vlak, waarbij slechts de hashtag #BeForTheGame werd vermeld. Uiteindelijk bleek het om een op het eerste gezicht nietszeggende teaser voor een case-mod. Echter, onder het oppervlak was er wel degelijk informatie verborgen.

In een eerder lek werd al gesuggereerd dat het nieuwe vlaggenschip van NVIDIA niet de noemer GTX zou krijgen, maar RTX, vermoedelijk naar de recent getoonde real-time ray-tracing-technologie. In de teaser is te zien hoe iemand chat met ene RoyTeX, waarbij die hoofdletters wel erg toevallig zouden zijn. In een ander chatscherm neemt naast RoyTeX iemand deel onder pseudoniem Not_11, die bovendien om twintig minuten tijd vraagt voor hij online kan komen om een potje te gamen.

Als dat nog niet genoeg hints waren, is de onderstaande screenshot uit de video dat ongetwijfeld wel. Hierin zien we gebruikers Mac-20 en Eight Tee met elkaar chatten.

De laatste hint naar de RTX 2080-naamgeving zit hem in het laatste scherm, waar NVIDIA een datum uit de doeken doet: 20 augustus 2018. De cijfers in deze datum komen in de volgorde 2-0-8-0 in beeld.

De officiële onthulling vindt dus plaats op 20 augustus, de dag voordat Gamescom van start gaat. Eerder in de video waren ook al coördinaten te zien die naar Keulen verwezen, waar de beurs plaatsvindt. Deze coördinaten werden gestuurd door iemand met gebruikersnaam AlanaT, wat een hint lijkt te zijn dat de nieuwe GPU’s gebaseerd zijn op de recent onthulde Turing-architectuur.

Het lijkt er dan ook op dat NVIDIA de GTX-naamgeving in ieder geval voor zijn high-end videokaarten laat gaan. Het eerdergenoemde lek stelde echter dat de GPU’s tot en met de 2060 wél GTX zouden heten, zodat er een duidelijke scheiding is tussen high-end en low-end. Op 20 augustus krijgen we hoogstwaarschijnlijk alleen de RTX 2080 te zien, hoewel de 2070 wellicht ook aanwezig zal zijn. De goedkopere varianten van de Turing-architectuur laten vermoedelijk wat langer op zich wachten.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Heel erg benieuwd naar wat ze dan allemaal van plan zijn met die nieuwe generatie. In ieder geval al kundig geteased met al die cijfertjes en subtiele hints.

 2.   
  Heccer's avatar

  Ja idd, zag het gisteren al kom maar op met de nieuwe 2080. Wacht al 3 maanden.

 3.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  mijn aorus 1080 ti exreme waterforce doet nog wel heel wat jaren zn dienst voor mij daarintegen vind ik en vele andere gamers de prijzen uit de kluiten gewassen dankzij bitcoin mijn kaart is nu 300 euro duurder dan toen ik hem kocht

 4.   
  Bram_M99's avatar

  Ik ben echt heel benieuwd, maar als N00b vraag ik mij af; is het nodig om, wanneer ik wil overstappen, ook gelijk een nieuw moederbord te kopen?

 5.   
  MikeGevers's avatar

  @Bram_M99: Nee hoor, je oude moederbord kan hem gewoon aan. Als je een nieuwe processor neemt, dán moet je (meestal) een nieuw moederbord aanschaffen, maar een videokaart kan gewoon in je eigen moederbord geprikt worden.