EA weigert te stoppen met lootboxes in België

Er begint weer een nieuw hoofdstuk in de strijd tegen lootboxes in België, want er is nu voor het eerst een partij die weigert om te stoppen met de digitale schatkistjes. Ironisch genoeg is dat EA, het bedrijf die met Star Wars Battlefront 2 de Belgische kruistocht tegen lootboxes in werking heeft gezet.

Deze keer gaat het echter niet over de shooter, maar over het altijd populaire FIFA en dan met name de FUT-pakketjes. België heeft een hele strenge interpretatie van gokken in games, want enige vorm van kansspel met echt geld is al voldoende om van de Belgische Kanspelcommissie een brief op de mat te krijgen.

Blizzard en 2K zijn al gezwicht en hebben in respectievelijk Overwatch en NBA 2K18 al wijzigingen aangebracht, om zo aan de regels van de Belgen te voldoen. Electronic Arts weigert dit soort handelingen te verrichten met FIFA 18 en FIFA 19 en nu gaat het Belgische Openbaar Ministerie zich ermee bemoeien.

Er is een officieel onderzoek gestart en het is zeer de vraag wat hieruit komt rollen. Het is al bekend dat er in België hoge geldboetes tot in de miljoenen en zelfs celstraffen mogelijk zijn voor het overtreden van de gokregels. Ook is het interessant wat andere landen, zoals Nederland voor een stappen gaat ondernemen.

De regels voor gokken zijn net wat minder streng in Nederland, want naast het gokelement moet het gewonnen voorwerp ook weer verhandeld kunnen worden voor echte valuta. Dit is de voornaamste reden dat NBA 2K18 ook in Nederland is gewijzigd.

Het doorverkopen van FUT-spelers is echter ook mogelijk en het lijkt nu een kwestie van tijd voordat Nederland zich verder gaat mengen in de strijd tegen lootboxes. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 1.   
  Sa.'s avatar

  Wat een ongelofelijk arrogant bedrijf. Waarom weigert EA om mee te denken? Er zijn duizenden jongeren van onder de 15 die FUT spelen en verleidt worden om pakketjes te blijven kopen. Zoek als EA een oplossing ipv tegen de gevestigde orde te schoppen. Ronduit belachelijk.

 2.   
  BozeBever's avatar

  EA heeft een kosten/baten analyse uitgevoerd en nog zijn de inkomsten hoger dan de boetes. Waanzinnig! Kunnen celstraffen uberhaupt richting een bedrijf zonder koppige ‘eigenaar’?

  Dit is iets om Europees op te pakken lijkt mij. Moet je opletten hoe snel EA bij draait…

 3.   
  Petor's avatar

  @BozeBever: Weet niet hoe het in Belgie is, maar de NL autoriteit kan boetes opleggen die percentages van wereldomzet zijn, niet nationale omzet, dus kan best verstrekkende gevolgen hebben.

  Zou wel vet zijn. De Belgen hebben nooit een oorlog gewonnen, maar damnit ze krijgen EA op de knietjes! :-p

 4.   
  Neolite's avatar

  @BozeBever: Heel simpel gezegd is het geen kwestie van kosten/baten. Dat is korte termijn misschien een keuze die je kunt maken totdat je een andere oplossing hebt. Er is een Directie/RVC die aansprakelijk gesteld kunnen worden en celstraffen opgelegd kunnen krijgen. Als België dit vervolgens omzet in een Europees opsporingsbevel, kunnen deze mensen Europa en bevriende landen niet meer in zonder de kans opgepakt te worden.

 5.   
  BozeBever's avatar

  @Neolite: hear hear. Thanks. Weer wat geleerd.

 6.   
  Kauwgom's avatar

  Prima toch, het instituut moet er maar een beslissing over nemen. Ik loop weer rustig door

 7.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  ik was zowiezo klaar met ea en origin star en koppig bedrijf

 8.   
  nanathan's avatar

  Gaat fifa dan een 18+ logo krijgen?

 9.   
  Alfa Warrior's avatar

  Gelukkig is de wet hier in Nederland eventjes wat relaxter dan in België – waarvan ik het gevoel het dat het bestuurd wordt door 70-jarige die nog geen computer aan kunnen zetten zonder een virus er op te installeren.

 10.   
  someone else's avatar

  Haha wat een kutbedrijf is t ook

 11.   
  tranceguy's avatar

  Ze zullen hard gedwongen worden let maar op.

 12.   
  tranceguy's avatar

  @Alfa Warrior: Ze hebben anders wel gelijk daar en dat gaat hier straks ook aan banden gelegd worden…. En daarnaast is het ook nog eens zo dat men dit gewoon niet wil hebben in games. Wanneer sdringt dat een keer bij EA door? Net als die BR-modi in allerlei games waar het niet in past. In noem geen namenmaar dat zijn alleen daarom al nu al afgeschreven schijtgames….

 13.   
  Alfa Warrior's avatar

  @tranceguy:
  Denk het niet – hier, in Nederland, is het enkel verboden wanneer je ook weer geld terug kan krijgen dat je weer kunt spenderen.

  Dit is vooral bij Steam het geval (DOTA) waarbij je kunt gokken en verkopen voor echt geld, waar je weer games van kunt komen.
  Deze optie is daarom ook uit de Nederlandse versie gehaald, ruilen voor geld is niet meer mogelijk.