EA verwijdert Cristiano Ronaldo uit FIFA 19 social media vanwege verkrachtingszaak

De cover star van FIFA 19, Cristiano Ronaldo, ligt momenteel zwaar onder vuur. De topvoetballer is verdachte in een verkrachtingszaak en hoewel er nog geen formele uitspraken zijn gedaan, wil niemand daar natuurlijk mee geassociëerd worden. Ook uitgever Electronic Arts heeft maatregelen genomen.

Op alle social media-kanalen heeft EA elke vermelding van Ronaldo verwijderd. De herkenbare iconen en afbeeldingen, die tot dusver vaak Ronaldo lieten zien, zijn inmiddels vervangen door generieke afbeeldingen en quotes uit reviews.

EA heeft laten weten dat men de beschuldigingen “zorgwekkend” vindt en ze houden de situatie in de gaten. Een woordvoerder vertelde:

We have seen the concerning report that details allegations against Cristiano Ronaldo. We are closely monitoring the situation, as we expect cover athletes and ambassadors to conduct themselves in a manner that is consistent with EA’s values.

Of de ophef rondom Ronaldo ook van invloed zal zijn op FIFA 19 moet nog blijken. Tot dusver doet de game het geweldig qua verkopen. Ook FIFA 19 Ultimate Team kan nog altijd op onverminderd veel fans rekenen.

 1.   
  Ik kom Harambe wreken's avatar

  Ze gaan dus voor de “guilty until proven innocent” aanpak. Als alle beschuldigingen waar blijken te zijn sta ik er 100% achter maar ik weet niet of dit wel zo verstandig is

 2.   
  Kauwgom's avatar

  Als ze alle spellers die iets op hun kerfstok hebben gaan verwijderen dan blijft er nog maar weinig over…

 3.   
  Neolite's avatar

  @Ik kom Harambe wreken: Geen reden om een andere aanpak te kiezen. Het risico is te groot en de commerciële belangen(aandeelhouders) moeten veilig gesteld worden. Beter nu even wat minder Ronaldo dan vol doorgaan en bij een mogelijk “guilty verdict” pas alle banden verbreken.

  En ja, dit gaat vol tegen de principes in die je zelf al aangeeft. Het gaat hier ook niet om een schuldig verklaring door EA of een andere sponsor, het gaat om commerciële waarde. En met de huidige “sjw” cultuur rondom onderwerpen zoals “#MeToo” is het de mogelijke backlash simpelweg niet waard.

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Neolite: Helemaal eens. Ik denk dat dit inderdaad de grootste gedachte erachter is.

  Electronic Arts zou hier een statement voor het een of ander kunnen maken, maar ze denken, neem ik aan, liever in minimale damage control, juist nu ze al vaker op dun ijs verkeren wat betreft hun imago.

 5.   
  KeesMommaiseenbaas's avatar

  Ik begrijp EA, Nike of een ander merk nu wel dat zij zich even distantiëren van Ronaldo, hier wil je als bedrijf niet mee in aanraking komen als het waar blijkt te zijn. Maar wat als mevrouw liegt? Ik mag hopen dat zij alle gederfde inkomsten van Ronaldo dan toch op de aller laatste dollar mag terugbetalen. De schade bij een onterechte beschuldiging is ook niet te overzien. Kijk maar naar de zaak met gijs van dam en jelle brandt corstius