Review: FIFA 19

Een nieuw seizoen, een nieuwe FIFA-game. Het blijft natuurlijk vaste prik en al jaren wordt EA beschuldigd dat het geen grote vernieuwingen toevoegt. Bij FIFA 19 lijkt Electronic Arts toch ietsje meer risico te willen nemen en dat resulteert in een ander potje voetbal dan dat we gewend zijn. De veranderingen zijn subtiel, maar hebben tijdens het spelen toch een flinke impact. Oh, en de uitgever heeft natuurlijk een paar leuke licenties erbij.

FIFA bestaat traditiegetrouw uit heel veel onderdelen, maar om ervoor te zorgen dat de review niet zo dik wordt als het Oude Testament, pak ik de grootste veranderingen eruit. Seizoenen en Carrière zijn bijvoorbeeld hetzelfde gebleven, dus deze modi vergen niet veel aandacht.

The Chaaaaaampiooooons!

Het paradepaardje van FIFA 19 is natuurlijk de Champions League-licentie die van concurrent Pro Evolution Soccer is overgenomen. Zodra je de game opstart en je de introductiewedstrijd mag spelen, sta je al in de Champions League-finale. De sfeer is ongekend goed neergezet met sfeeracties van het publiek, de camera die opwarmende spelers in beeld neemt en natuurlijk die hymne die iedere voetballiefhebber kippenvel bezorgt.

Overigens zijn de licenties voor de Europa League en Super Cup ook binnen gehengeld, maar deze zijn tot op heden nog niet te vinden in de game. En natuurlijk heb je met een mega vette licentie nog niet meteen een goede game, al haal je bij de concurrent het laatste paradepaardje weg. In dit opzicht staat het dus 1-0.

Echte strijd

In FIFA 19 zijn er slechts een drietal gameplayelementen veranderd, maar ondanks dat het niet veel is heeft het wel een flinke impact op het spel. Allereerst de 50/50 duels om de bal. Bij alle voorganger had je altijd een verliezer en een winnaar, en die winnaar wist de bal ook altijd bij een medespeler te krijgen. Nu geeft elke speler echter alles om een duel te winnen, waardoor het spel een stuk onvoorspelbaarder wordt.

Bij een kopduel kan de bal nu ook in de kluts raken of slechts lichtjes geschampt worden. Dit zorgt ervoor dat de bal onvoorspelbare kanten op kan springen en je ondanks een gewonnen duel, alsnog de bal niet in de ploeg houdt. Het is een stukje realisme dat meer dan welkom is.

Naast de aangepaste duels, heeft EA ook het Active-Touch systeem in het leven geroepen. Dit houdt kort door de bocht in, dat je als speler meer controle hebt bij het eerste balcontact. Dit maakt het een tikkie moeilijker om de bal aan te nemen en dus ook iets makkelijker voor de verdedigende partij om het balbezit over te nemen. Ook dit draagt bij aan een wat rommelige, maar realistische wedstrijd.

Ten slotte heeft FIFA 19 met Timed Finishing een nieuw element toegevoegd, die de speler moet aanmoedigen om risico’s te nemen. Bij het schieten krijg je nu de mogelijkheid om twee keer op de schietknop te drukken. De eerste keer is voor je schietkracht, de tweede keer is puur om timing te doen. Zit je met de timing precies goed en druk je precies op het moment dat de bal bij je voet is, dan raak je de bal harder en beter. Je kan dit echter ook makkelijk verprutsen en grote kansen het stadion uitknallen.

Het is een lastig nieuw stukje mechaniek om onder de knie te krijgen, maar het zorgt wel voor bizar mooie goals als het je lukt. Je kan er overigens ook voor kiezen om Timed Finishing uit te zetten. FIFA 19 blijft het dus nog wel op save spelen door dit niet permanent te implementeren.

Wees The Chosen One

Een andere speerpunt in FIFA 19 is Dynamic Tactics. In feite is het een veel uitgebreidere manier om je team, een bepaalde speelwijze te geven. In voorgaande delen was in beperkte mate al mogelijk om in te stellen of je vol in de aanval gaat of de bus voor het doel parkeert, maar nooit ging dit veel dieper. Nu kan je ook bepaalde details instellen, zoals de manier van druk zetten of aanvallen.

Voor de wedstrijd is dit uitgebreid in te stellen, maar ook tijdens de wedstrijd zijn er snel kleine tactische aanpassingen te doen. Gooi je laatste man in de strijd om in de laatste tien minuten een gelijkmaker te forceren of roep je team op om druk te zetten bij zwakke aannames van je tegenstander. FIFA 19 geeft je meer gereedschap om een echte Guardiola, Mourinho of van Gaal te zijn.

Ouwehoeren op de bank

Als er een modus van FIFA al jaren is vastgeroest in oude tijden, dan is het wel Kick-off. De vriendschappelijke potjes die je online, maar vooral op de bank speelt hebben weinig om het lijf en zijn leuk voor een vrijdagavond met een pot bier. In FIFA 19 is er eindelijk meer te beleven, met zelfs volkomen krankzinnige nieuwe modi.

De modi die zijn toegevoegd in Kick-off zijn echt puur voor de platte lol. De Survival Mode is een knipoog naar de battle royale-hype, waarbij de gamer die een goal maakt een veldspeler verliest. Dit gaat net zolang door totdat één team een bepaalde hoeveelheid goals heeft gemaakt. Ook is de scheidsrechterloze modus een hilarisch gebeuren, waardoor de game meer lijkt op een potje rugby dan wat anders.

De House Rules zijn puur in het leven geroepen voor de fun op de bank met vrienden. In plaats van de serieuze toernooitjes, waarin er vast wel eens een controller sneuvelt, is House Rules lekker aankloten. Niet noodzakelijk, maar wel tof dat het dit jaar in FIFA zit.

Jagen op meer prijzen

Ook in FIFA 19 is er weer aandacht voor The Journey en deze keer krijgen we de touwtjes in handen in drie verhaallijnen. In The Journey: Champions is niet alleen Alex Hunter speelbaar, maar ook zijn zus en zijn beste vriend Danny Williams kan je onder de knoppen krijgen.

In het derde deel van dit verhaal, doe je eigenlijk vrij weinig nieuwe dingen. Wel worden jouw keuzes uit FIFA 17 en FIFA 18 meegenomen. Dus als jij in het vorige deel nogal een heethoofd was, dan begin je The Journey: Champions ook zo. Over het algemeen is het verhaal een veredelde soapserie en kan je van mijlenver al ruiken wat de climax wordt. Een leuke singleplayermodus, maar niet de reden om FIFA 19 aan te schaffen.

Weer fut in FUT

De grootste veranderingen voor de FIFA-game van dit jaar zit in misschien wel de meeste omstreden modus, FIFA Ultimate Team. Om meteen de olifant in de kamer aan te stippen, gaan we eerst naar de FUT-pakketjes. EA heeft eerder aangegeven niet te willen stoppen met lootboxen, ondanks de ware kruistocht die langzaam grote vormen aanneemt in Europa.

Om een kleine beetje transparanter te worden, is er in FIFA 19 duidelijk gemaakt hoeveel kans je hebt op een bepaalde categorie kaart per pakje. Het zal voor veel critici niet genoeg zijn, maar momenteel is dit het enige wat EA wilt doen.

FIFA Ultimate Team zelf is ook flink op de schop gegaan en vooral voor de beginnende of casual spelers is het een flinke vooruitgang. Division Rivals is een compleet nieuwe modus, die FUT-seizoenen moet vervangen en het heeft een progressiesysteem die vergeleken kan worden met bijvoorbeeld Overwatch.

Je speelt eerst een aantal plaatsingswedstrijden en aan de hand van je resultaten krijg je een bepaalde Skill Rating toegedeeld. Deze rating bevindt zich in één van de tien divisies, hoe hoger de divisie des te beter de beloningen. Je wordt dus constant met mensen van je eigen niveau, in een wedstrijd gezet.

Met deze verandering is FUT nu ook weer interessant voor de casuals, want constant met 5-0 worden weggetikt door mensen met een naam als ‘FIFAPro69’, werkt vrij demotiverend bij de beginner. De wedstrijden zijn veel vaker echt spannend en op deze manier kan je ook langzaam beter worden. Veel oefenen werpt op deze manier zijn vruchten af.

Ook zijn er weer genoeg mogelijkheden om je te kwalificeren voor verschillende weekendtoernooien en deze keer geeft EA je wat ademruimte. In plaats dat je kwalificatie alleen geldt voor het aankomende weekend, kan je nu je punten bewaren voor een weekend dat het jou uitkomt. Het is wederom een stukje service voor de spelers die af en toe eens een potje willen spelen.

Bal in het gezicht gehad

Het laatste element uit FIFA is natuurlijk het realisme als het gaat om het uiterlijk en de manier van spelen van voetballers. De grote voetbalnamen hebben allemaal een gezichtscan ondergaan en spelers als Ronaldo, Messi en Robben zijn zelfs volledig ingescand, zodat dat bewegingen ook levensecht zijn. Dit was in FIFA 18 ook al het geval, maar nu zijn er meer spelers met deze voorkeursbehandeling.

Laatstgenoemde is goed te zien en de manier van rennen bij bijvoorbeeld een Raheem Sterling is levensecht. De gezichtsanimaties zijn echter wat minder goed uit de verf gekomen. Er zijn net iets teveel spelers die eruit zien alsof ze een allergische aanval hebben. In FIFA 18 waren deze gezichten een heel stuk mooier.

Een ander puntje van kritiek is het optreden van de keepers. Er zijn namelijk nog steeds veel te veel blunders te bespeuren van normaliter geweldige keepers. Het is alsof ze allemaal in Karius van Liverpool veranderen zo nu en dan.

Conclusie

FIFA 19 voelt qua gameplay als een verfijnde FIFA 18 en gaat qua realisme ook een niveautje omhoog. De kleine aanpassing bij de 50/50 duels en aannames, zorgen voor onvoorspelbare momenten die je ook in het echte voetbal hebt. Ook Dynamic Tactics zorgt voor meer diepgang en brengt FIFA en stap dichterbij de geweldige gameplay van PES.

Echter blijft FIFA onovertroffen als het om sfeer gaat en met de Champions League-rechten, voelt het alsof je bijna zelf op het veld staat voor de aftrap. Met House Rules is er een heuse partymodus toegevoegd en het vastgeroeste FUT heeft eindelijk wat goede veranderingen ondergaan. Het blijft echter jammer dat de blunderende keepers en slechte gezichtsanimaties een smet vormen op wederom een goed deel in de FIFA-franchise.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • House Rules
  • Onvoorspelbaar en verfijnder
  • FUT eindelijk op de schop
  • Geweldige sfeer
  • Champions League-licentie

Wat is NOT

  • Keepers zijn nog steeds kneuzen
  • Gezichtsanimaties

8.7

  1.   
    MaTriXX's avatar

    Mooi cijfer, ik had FIFA jaren niet aangeraakt tot in 17 de single player zat en ik vond het geweldig, uiteraard wilde ik met 18 weten hoe het verder ging met Hunter en datzelfde geld dus ook bij FIFA 19.

    Zin in.

  2.   
    nanathan's avatar

    Als ik dit lees krijg ik er helemaal zin in