Verkoop FIFA-punten vanaf overmorgen gestaakt voor België

Het zat er misschien aan te komen, maar de tijd is dan nu toch echt nabij: Belgische FIFA-spelers kunnen vanaf 31 januari 2019 geen FIFA-punten meer kopen in álle FIFA-games van de afgelopen jaren. Ongeacht platform of versie, draait EA de betaalde puntensluis voor FIFA Ultimate Team vanaf overmorgen helemaal dicht.

Middels een helder, officieel statement laat uitgever Electronic Arts weten dat, na verdere gesprekken met Belgische spelautoriteiten toch geen verkoop meer plaats zal vinden binnen de Ultimate Team-modus. Diezelfde spelmodus blijft voor Belgische spelers weliswaar toegankelijk om verder te verkennen, zij het vanaf nu dan zónder de felbegeerde pakketjes en diens openingen.

De bestaande spelers, munten en andere features van FIFA Ultimate Team blijven bestaan in België, maar zodoende worden FIFA-spelers in België wel benadeeld tegenover de internationale spelersmarkt. FIFA-spelers uit andere landen kunnen immers nog wél blijven doorbetalen voor meer pakketjes en spelers, met alle speltechnische voordelen van dien.

Electronic Arts geeft bij het statement uiteraard aan het niet eens te zijn met de Belgische autoriteiten, vooral gezien FIFA 19 nog extra moeite deed transparanter om te gaan met het kansspelelement van Ultimate Team. EA zegt daarbij spelers de middelen geboden te hebben om zelf “weloverwogen keuzes” te maken.

Na verdere gesprekken met de Belgische autoriteiten, hebben we besloten om geen FIFA-punten meer te koop aan te bieden in België. We zijn bezig om deze veranderingen door te voeren tegen 31 januari 2019, zowel in onze FIFA console- als PC games. Dit betekent dat spelers in België geen punten meer zullen kunnen kopen om FIFA Ultimate Team-pakketten te verkrijgen. Spelers hebben wel nog steeds toegang tot de Ultimate Team spelmodus en kunnen met hun huidige spelers verder spelen.

Het verbieden van lootboxes en andere kansspelelementen in hedendaagse games is al langer gaande. Meerdere Europese instanties (waaronder ook de Nederlandse) verzetten zich tegen de schadelijke gevolgen van dit soort praktijken, maar België blijkt vooralsnog het felst te reageren tegenover de praktijken van onder meer Electronic Arts in hun FIFA-titels.

Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit gaf vorig jaar aan specifieke games en uitgevers te willen beboeten voor het promoten van dubieus gokgedrag onder jongeren. Tot dusver lijken daar echter weinig repercussies voor te zien, gezien Nederlandse gamers tot dusver nog wél aan hun Ultimate Team-trekken kunnen komen, alsmede de gokelementen uit andere games met lootboxes en andere betaalde willekeur.

 1.   
  Thomaat1's avatar

  Goed nieuws! Ik hoop dat meer landen dit beleid gaan volgen.

 2.   
  BozeBever's avatar

  Maak dit Europees, gooi er een torenhoge boete tegenaan en kijk hoe snel EA omgaat (en er wel weer andere manieren worden gevonden om de aandeelhouders rijker te maken en de gamer armer). Beetje de MO van de EU.

 3.   
  BearsRidingTanks's avatar

  EA heeft te diep gegraven en als een Balrog kwam Kabouter Plop die het verpest voor de geld liefhebbende aandeelhouders.

 4.   
  Donfatos's avatar

  Ik speel elk jaar ultimate team en geef er alleen in het begin 20 euro aan uit zodat ik een begin heb.

  Ik beleef er elk jaar weer veel plezier aan en zou het jammer als dit zou verdwijnen. Je hoeft namelijk geen geld te besteden om een leuk team te krijgen of om mee te komen met de rest. En dit jaar krijg je of kun je redelijk veel gratis pakketjes verdienen. Dus koop gewoon geen of weinig pakketjes en geniet van het spel.