Preview: FIFA 19 Ultimate Team

Onlangs mochten wij ons melden bij het Parc des Princes-stadion van Paris Saint-Germain om bijgepraat te worden over de plannen voor FIFA 19. In ons eerste preview lag de focus vooral op de nieuwe gameplay-elementen en het feit dat de Champions League is toegevoegd aan de game. Naast al deze informatie volgde een tweede presentatie, volledig gewijd aan FIFA Ultimate Team. Deze poot is inmiddels de belangrijkste voor Electronic Arts en elke wijziging wordt met grote ogen bekeken. Hoe gaat FUT er dit jaar uitzien met het verschijnen van FIFA 19? Wij zetten de veranderingen op een rijtje.

Survival Modus

Voordat we beginnen met de wijzigingen in FUT, is er nog een nieuwe optie die zal verschijnen in FIFA 19. Het betreft de Survival Modus, die meteen doet vermoeden dat FIFA een Battle Royale-modus krijgt. Dit is gelukkig niet het geval, maar de nieuwe modus is wel out-of-the-box voor de bekendste voetbalsimulatie. In de Survival Modus beginnen beide spelers met 11 spelers, maar het team dat een doelpunt scoort zal een random speler verliezen. Sta je met 3-0 voor, dan heb je dus nog maar acht spelers tot je beschikking, wat het natuurlijk weer moeilijker maakt om nog vaker te scoren. In de eerste hands-on bespraken we het feit dat je regels kunt aanpassen om handicaps te geven aan hele goede spelers. Samen met de Survival Modus laten deze opties zien dat EA niet bang is om nieuwe dingen te proberen binnen de franchise.

Dan FUT, want spelers van FIFA Ultimate Team willen natuurlijk maar een ding; in een zo hoog mogelijke competitie spelen om hun skills te laten zien aan de buitenwereld. Niet iedereen vindt het huidige systeem even eerlijk en voor FIFA 19 wordt het plaatsingssysteem op de schop gegooid. Onder de naam FUT Division Rivals worden plaatsingswedstrijden geïntroduceerd. Tijdens deze wedstrijden wordt op een eerlijkere manier gekeken hoe goed je bent, waarna je aan het einde van de week een rang krijgt tussen de een en de vijf. Spelbrekers die het potje voor het laatste fluitsignaal beëindigen als ze achter staan worden hiermee al bestraft voordat ze officieel in een competitie uitkomen en omdat je meerdere wedstrijden moet spelen zal je eerlijker beoordeeld worden over een langere tijd, voordat je mag beginnen aan het echte werk.

Champions Channel

De druk om te presteren is hoog bij FUT en dat is een van de meest aantrekkelijke, maar ook verslavende eigenschappen van de modus. Hier wordt met FIFA 19 wel wat aan gedaan, want de Champions Points zullen niet langer verdwijnen als je een week geen tijd hebt. Je behoudt ze gewoon en je eindelijk kun je die twee weken vakantie opnemen.

Een van de problemen die mensen ervaren in FUT (en Call of Duty en Battlefield en Fortnite) is dat de kloof tussen de top en daaronder enorm groot is. Het kan demotiverend zijn om altijd maar te verliezen en maar geen divisie te stijgen. Het idee is dat alle spelers beter moeten worden door het bekijken van wedstrijden van de pro’s. Hiervoor introduceert EA het Champions Channel. Het betreft een soort ingame Youtube-kanaal, waar je wedstrijden van andere mensen kunt bekijken. Er is echter een groot verschil met kanalen als Youtube, want de controller wordt afgebeeld in het scherm. Op deze manier kun je precies zien hoe betere spelers hun controller gebruiken en welke bewegingen ze maken. Voor mensen die beter willen worden in de game is het raadzaam om het Champions Channel vaak te bekijken en te leren van de beste spelers.

Neerlands trots

Natuurlijk is er ook nieuwe content onderweg naar FIFA Ultimate Team 2019, want er worden veel nieuwe icons geïntroduceerd. Deze ultieme spelers zijn niet meer actief in het voetbal, maar ze zijn wel vrij te spelen in FUT. Naast spelers als Rivaldo, Lampard, Eusebio, Raúl, Gerrard, Makélélé, Klose en Cannavaro worden ook nieuwe Nederlandse grootheden geïntroduceerd. Allereerst zal Seedorf zijn debuut maken, een mooie hommage aan de viervoudig Champions League-winnaar. Daarnaast zal ook Johan Cruijff een eigen kaartje krijgen. Nederlands beste voetballer ooit zal dus vereeuwigd worden in FIFA Ultimate Team.

We hebben een goed beeld van de vernieuwingen die EA gaat doorvoeren in FIFA Ultimate Team 2019, maar er is nog wel een ding waar ze nog weinig over hebben gezegd. De manier van kaartjes kopen zal namelijk op de schop gaan, waarbij de kans op relevante kaartjes in beeld zal worden gebracht. Hoe dit in de praktijk gaat werken is nog niet bekend.

Voorlopige conclusie

FIFA Ultimate Team zal met FIFA 19 weer groeien. Het plaatsingsproces moet voornamelijk eerlijker worden en spelers die voortijdig de handdoek in de ring gooien moeten daadwerkelijk minder kans krijgen om in hoge divisies te eindigen. Vooral de Champions Channel is een mooie toevoeging, want het zien hoe pro-spelers hun controller besturen is leerzaam voor elke speler die beter wilt worden in de game. Dat we Seedorf en Cruijff mogen verwelkomen in de game is een mooie hommage en doet ons Nederlandse hart sneller kloppen, want als we met het huidige voetbal niks kunnen bereiken is het fijn om te genieten van de grootheden van weleer. Gelukkig draagt FIFA Ultimate Team daar een steentje aan bij.

 1.   
  Neolite's avatar

  Reclame voor de grootste melkkoe van EA die het spel tot op het bot kapot gemaakt heeft…. Nee je doet mij geen plezier met deze misselijkmakende spelmodus. Kinderen worden aangezet tot gokken en men probeert voortdurend deze kinderen over te halen om geld uit te geven. Dat dit nog niet bij wet verboden is… Heel erg snel mee kappen.

 2.   
  SonOfTorture's avatar

  Speel FIFA sinds 1997, echter wordt het steeds maar saaier om deze game te spelen.
  Besteden minder tijd naar de dingen die echt van belang zijn, en waar de spelers echt om vragen. FUT is het enigste wat telt, begrijpelijk, want hier verdienen ze bakken met geld mee, en zou ook niet snel veranderen…