FIFA 19 hands-on

Het is natuurlijk geen geheim dat er elk jaar een nieuwe FIFA verschijnt. Toch werden wij in het diepste geheim naar Parijs gereden om daar een bezoekje te brengen aan Parc des Princes. Voetballiefhebber weten natuurlijk direct dat dat het stadion is van Paris Saint-Germain en dat was natuurlijk de perfecte omgeving om de vernieuwingen van FIFA 19 te mogen aanschouwen. Ieder jaar is dat natuurlijk de hoofdvraag, hoe weet de franchise nog te vernieuwen na zoveel iteraties van in feite dezelfde game. De meest in het oog springende toevoeging is natuurlijk de Champions League. Eindelijk geeft FIFA ons de mogelijkheid om uit te komen in Europa’s belangrijkste competitie. Maar wat heeft FIFA 19 nog meer te bieden?

The Champions!

EA is trots op de komst van de Champions League en dus ook de Europa League en dat zal het spel qua gameplay niet veranderen, maar het zal wel meer opties brengen voor spelers. De Europese competities zijn in alle opties van het spel doorgevoerd en het moet gezegd dat het een machtig beeld is om de uitingen van de Champions League in de menuutjes en in de game te zien.

De nieuwe huisstijl van het toernooi is direct doorgevoerd, natuurlijk ook voor het begin van iedere wedstrijd. De commentatoren zijn op de hoogte van alle CL-feitjes en of je nu vrij speelt of de carrièremodus, The Journey, het nieuwe doel is om de beste van Europa te worden. Natuurlijk kun je de Champions League ook als losse modus spelen.

Gameplay-technisch verscherpt

Dan de gameplay. FIFA staat als spel natuurlijk als een huis en er zijn jaarlijks steeds minder aanpassingen doorgevoerd in de gameplay. Ook dit jaar zullen de veranderingen de game niet op zijn grondvesten laten schudden, maar er is wel gekeken naar de controle die spelers hebben over de bal. Met het Active Touche System wil Electronic Arts animaties realistischer maken; niet alleen visueel, ook qua gameplay.

Spelers zullen beter hun best doen om de bal te bemachtigen en dat voelt soms heel prettig, mits je er eenmaal aan gewend bent. Zo kan een bal bijvoorbeeld achter een speler de grond raken, waarna de speler zijn been naar achteren zet en de bal toch kan meenemen. Of dit lukt is afhankelijk van hoe goed een speler is en is zeer bevredigend als het lukt.

Spelers zullen gekkere bewegingen maken met het enige doel om de bal te verkrijgen. Volleys, duiken naar de bal, vreemde bewegingen, als ze de bal maar krijgen. Nogmaals, als het lukt is het heel tof, maar het voelt soms wel een beetje als geluk of je de bal krijgt of niet. Een betere speler zal eerder een moeilijke bal kunnen bemachtigen dan een matige speler en dit maakt alles een beetje onvoorspelbaar.

Sowieso is dat de keuze die FIFA al jaren geleden heeft gemaakt, de voetbalgame moet realistisch zijn en dat betekent dat je niet overal invloed op hebt.

50/50 Battles

Een andere gameplay-wijziging zijn de 50/50 Battles, een broodnodige toevoeging aan de game. Als twee spelers naar een bal toelopen zal geen van de spelers het duel meer uit de weg gaan. Het levert meer spectaculaire beelden op, met slidings en tackles naar de bal, harde confrontaties en voor jou als speler een beter gevoel omdat het lijkt alsof je echt alles geprobeerd hebt.

Het gevecht voor de bal staat daarmee centraler dan ooit en dat is een nuttige toevoeging waar veel spelers blij mee zullen zijn. Met Timed Finishing kun je daarnaast meer invloed uitoefenen op je schoten, want je kun optioneel een balk laten vullen, waarna je op het juiste moment moet drukken voor een beter schot. Nadeel is natuurlijk dat je dit ook kunt verpesten, maar als het lukt zijn je schoten beter geplaatst en spectaculairder.

Geen Voetbal Royale

Tot slot is de Dynamic Tactics op de schop gegaan, met een volledig nieuw uiterlijk, maar belangrijker nog, veel nieuwe opties. Je kunt de strategie van je team nog verder aanpassen. Hoeveel spelers gaan er de 16 in, hoe snel is de opbouw, hoe diep staat je verdediging. Voor mensen die het leuk vinden om de strategie van een team in te duiken kun je een team nu nog verder personaliseren. Zeker met het oog op FIFA Ultimate Team is dit voor veel mensen een nuttige uitbreiding op het bekende systeem

Voorlopige conclusie

FIFA 19 gaat natuurlijk door op de ingeslagen weg met als paradepaardje de toevoeging van de Champions League en de Europa League. Dit maakt de game direct al relevanter en de Europese toernooien zijn direct in alle spelmodi doorgevoerd. Qua gameplay weet de game ook het nodige aan te passen. Het Active Touch System zorgt ervoor dat je vaker aan de bal kunt komen waar dor vroeger een onmogelijke zaak leek en de Timed Finishing geeft je nog meer controle over je schoten. Toch is voor mij de toevoeging van 50/50 Battles het belangrijkste, want dit maakt de game direct spectaculairder. Duels zullen zelden meer uit de weg gegaan worden, wat zorgt voor keiharde clashes, toffe beelden en een groter gevoel van voldoening als je de bal krijgt.

Nu we de inhoud van de game onder de loep hebben genomen, is het snel tijd voor de vernieuwingen in FIFA Ultimate Team. Alles wat te maken heeft met FUT zullen we binnenkort behandelen in een aparte preview, die je zeer spoedig kunt vinden op Gamersnet.nl!

  1.   
    nanathan's avatar

    Het klink veelbelovend. Maar een heel nieuw spel ontwikkelen voor weer een seizoen voetbal. Volgens mij kunnen ze ook gewoon fifa uitbrengen en elk jaar een dlc pack van de nieuwe fifa en zo hun spel updaten. €69 voor een jaartje fifa. Het blijft veel geld voor die paar kleine nieuwigheden.