Geen betaalde Loot Boxes meer voor Blizzard-games in België

De ‘lootboxgate’ van de Benelux is in volle gang. Nadat Counter-Strike en NBA 2K repercussies namen om aan de lokale richtlijnen te voldoen, blijken nu ook Overwatch en Heroes of the Storm de volgende treffers te zijn. Voor gamers in België is het vanaf heden niet langer mogelijk om de Loot Boxes in Blizzards hero shooter of MOBA aan te schaffen.

Het stopzetten van de verkoop komt niet volledig onverwacht. Eind vorig jaar gaf de Belgische Kanscommissie al het officiële statement dat lootboxes in hun huidige vorm voortaan als gokspel behandeld zullen worden, met alle gevolgen van dien.

Doordat ogenschijnlijk onschadelijke spellen nu onder een veel strengere maatregel (en mogelijk ook boetes) zijn komen te vallen, heeft Blizzard de nodige veranderingen aangebracht om volgens de wet te handelen. Dat terwijl de Amerikaanse spellengigant zelf natuurlijk niet achter de beslissing van de Belgische autoriteit staat. Zo blijkt ook uit het officiële statement:

In April 2018, the Belgian Gaming Commission published a report that was endorsed by the Belgian Ministry of Justice in which they concluded that paid loot boxes in Overwatch are considered gambling under local law. While we at Blizzard were surprised by this conclusion and do not share the same opinion, we have decided to comply with their interpretation of Belgian law. As a result, we have no choice but to implement measures that will prevent Overwatch and Heroes of the Storm players located in Belgium from purchasing in-game loot boxes and loot chests with real money and gems.

No matter what, we want to make sure that our players around the world have the best entertainment experience possible. While players in Belgium will no longer be able to purchase paid loot boxes in Overwatch and loot chests in Heroes of the Storm, they’ll still be able to earn them by playing the games, and they’ll still have access to all in-game content.

These measures will be implemented shortly. We also remain open to further discussions with the Belgian Gaming Commission and Ministry of Justice on this topic.

Momenteel komt die maatregel dus neer op het verwijderen van de betaling voor Loot Boxes in zowel Overwatch als Heroes of the Storm. Daartegenover staat wél dat gamers de verrassingsdoosjes nog altijd kunnen verdienen door (ouderwets veel) te spelen.

Het weghalen van betalingen voor willekeurige in-game goedheden blijkt voorlopig een trend te zijn. De kans is dan ook groot dat, na Blizzard, ongetwijfeld nóg een aantal partijen veranderingen omtrent hun verdienmodel in de Benelux aan moeten brengen.

Dat gezegd te hebben, lijken Nederlandse gamers deze dans wél te ontspringen. Ook de Nederlandse Kansspelautoriteit laat bepaalde, schadelijke lootboxes onder de Wet op de kansspelen vallen, maar blijkbaar valt Blizzards aanpak daar voorlopig (nog) niet onder.

 1.   
  Petor's avatar

  Ja, het verbaast me dat er zo weinig gereageerd werd op het nieuws dat NBA de auction house gesloten heeft in Nederland. Het gaat nu echt beginnen. Net als dat Duitsland jarenlang als enige land groen bloed had in games, gaat de Benelux nu het gebied worden waar gamers geen ingame aankopen kunnen doen (mits deze verhandelbaar zijn). Dat wordt heel veel uren spelen voor ons Nederlanders en Belgen 🙂

 2.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Eerlijk gezegd, vind ik het wel apart dat juist Overwatch en HotS hier aan worden gepakt. Van alle lootboxes zien de meesten deze juist als het minst schadelijk in hun vorm. Puur cosmetisch én niet verhandelbaar.

  Zoals het er nu uitziet, is de Belgische regelgeving dan ook iets strenger dan de Nederlandse, gezien Blizzard deze maatregel niet voor ons landje heeft toegepast. Mogelijk stonden de twee games bij de Nederlandse Kansspelautoriteit niet op de boetelijst? Al krijgt dat verhaal misschien nog wel een flink staartje…

 3.   
  nanathan's avatar

  Ik vraag me als Belgische gamer af of je dan bijvoorbeeld in Nederland een exemplaar kan kopen, nieuw account op PS netwerk maken met adres in NL en zo alsnog die lootboxes kan kopen

 4.   
  Petor's avatar

  @nanathan: Het zal ongetwijfeld bepaald worden door middel van je IP-adres. En als je dan toch de landsgrenzen over gaat, dan zou ik lekker naar Frankrijk of Duitsland rijden, want hoewel de Nederlandse wet iets minder streng is, gaan we hier ook last hebben van deze wetten.

 5.   
  Verluci's avatar

  @Petor: “rijden” 😉

 6.   
  someone else's avatar

  Uit oog van de wet begrijp ik het en is het iets goeds, voor ons gamers is het verschrikkelijk echter.
  Een paar idioten betalen voor die dingen, de rest van de community geniet van jarenlange gratis updates.
  Dit verdienmodel is voor de meesten ideaal. 60€ voor een game en klaar.
  Wat we nu gaan krijgen is waarschijnlijk weer alles op de DLC en games in brokjes delen…
  En laten we wel wezen, 5 euro moeten betalen voor het sterkste wapen in de game is voor ons nog veel vervelender. Maarja, mijn wil is geen wet, dat is de wet al

 7.   
  nanathan's avatar

  @someone else:
  Of we krijgen een pay 2 win model waar er geen lootboxes zijn en je het gewoon kan kopen. Nieuw wapen vrijspelen = 20uur gamen of €5 betalen.

 8.   
  someone else's avatar

  @nanathan: precies! Heb ik toch liever dat je een kans van 1 op 5000 hebt AKA niemand heeft dat wapen toch dus je hebt er geen last van.
  Blij dat ik geen cod meer speel trouwens…

 9.   
  Dedsec's avatar

  Ik vind 5 euro voor het sterkste wapen niet duur hoor.

  Ze kunnen zich beter druk maken over het ban beleid, want ze mogen gewoon al je games en geld in beslag nemen, als je niet meer op je account kan.

 10.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Dedsec: zonder account spelen dan heb je er geen last van

 11.   
  Dedsec's avatar

  @the ultimate gamer boss:

  Of mij reactie gewoon serieus nemen, want er zijn ook genoeg mensen die voor niks een ban hebben gehad.

 12.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Dedsec: Overheidsinstanties kunnen niet enorm veel aan een “banbeleid” doen. Jij als consument kiest ervoor gebruik te maken van een bepaalde service, dan stem je automatisch in op de daar vermelde regels. Overtreed je die, dan kun je uiteraard worden verbannen. Simpel een-tweetje.

  Naar mijn idee is daar dan ook niks mis mee. Zolang het bannen maar volgens de Code of Conduct verloopt, is het voor bedrijven helemaal geoorloofd bepaalde personen van hun service te weren. Moeten die personen zich maar aan de regels houden, net als met de overheid.

 13.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  @Dedsec: wie jou reactie niet serieus neemt ben ik niet maar bannen doen ze snel daarom speel ik zonder account

 14.   
  Dedsec's avatar

  @Tom Kauwenberg: Ja maar voor altijd slaat nergens op, want iedereen kan veranderen, en daarnaast kunnen ze ook gewoon doen dat je de Store nog in mag.

 15.   
  nanathan's avatar

  @Dedsec:
  Voor een permanente ban moet je toch stevig de regels overtreden hebben. Als jij bijvoorbeeld de hooligan uithangt in een pretpark dan zwieren ze je ook gewoon buiten al was je nog maar 10 minuten binnen en ben je ook je geld kwijt.
  Het probleem is niet de ban maar dat jij de regels hebt overtreden.
  Ik game nu al bijna 20 jaar en nog nooit een ban gekregen hoor. Als je normaal speelt zal je die ook nooit krijgen. Als je probeert te hacken mag je zeker een ban verwachten. Als je gewoon wat grapt kan je soms ook wel eens wat tegenkomen maar een ban krijg je niet voor niets

 16.   
  Dedsec's avatar

  @nanathan:

  Heb zelf ook nog nooit een ban gehad, maar er zijn genoeg mensen die niet weten waarom ze een ban hebben, en mensen levenslang opsluiten mag ook niet meer, dus gooi dat ban beleid ook maar om.