2K sluit Nederlandse gamers af van Auction House in NBA 2K18

Na de conclusie dat veel games met lootboxes de Nederlandse kansspelenwet overtreden, is de Kansspelautoriteit begonnen met het beboeten van uitgevers die lootboxes aanbieden waarvan de inhoud kan worden verhandeld. Mondjesmaat beginnen de giganten der games dan ook maatregelen te treffen om monsterboetes te voorkomen. Eerder sloot Valve Nederlandse gamers al af van de online marktplaats voor lootbox-inhoud voor Dota 2 en Counter-Strike: Global Offensive, en nu volgt 2K Games dat voorbeeld in NBA 2K18 en vermoedelijk ook NBA 2K19.

In een officieel statement zegt de uitgever achter de basketbalgames dat de MyTeam-modus in Nederland is aangepast om te voldoen aan de interpretatie van de kansspelwet die de Kansspelautoriteit hanteert. Het bedrijf is het niet eens met deze interpretatie en blijft dan ook met de instantie in gesprek in een poging om die van gedachten te doen veranderen.

Volgens de Kansspelautoriteit zijn games met zogenaamde ‘loot boxes’ in strijd met de Nederlandse Wet op de kansspelen als de game-items die ze bevatten overdraagbaar zijn. Hoewel we het hier niet mee eens zijn, willen we voldoen aan de huidige interpretatie van deze wetgeving door de Kansspelautoriteit. Als gevolg hiervan hebben we een aantal lokale aanpassingen gedaan aan het speltype MyTeam. Deze aanpassingen zijn noodzakelijk om te voldoen aan de interpretatie van de Wet op de kansspelen door de Kansspelautoriteit. Specifiek zullen we de toegang tot het Auction House afsluiten. MyTeam-packs kunnen nog steeds op de gebruikelijke wijze worden gekocht. We blijven in gesprek met de Kansspelautoriteit om uit te leggen hoe NBA 2K en het Auction House al voldoen aan de nationale wetgeving. Als je het hiermee eens bent, raden we je aan contact op te nemen met de lokale overheid om je standpunt duidelijk te maken. We zullen de community op de hoogte blijven houden van verdere ontwikkelingen. Onze excuses voor het ongemak.

De verandering is per direct ingegaan en het is dan ook onmogelijk om de spelerskaartjes in het spel te verhandelen als je je in Nederland bevindt. Wel kun je nog altijd MyTeam-packs kopen, dus Nederlanders zijn niet volledig afgesloten van de spelmodus.

Vermoedelijk geldt dezelfde beperking voor vervolgdeel NBA 2K19, dat op 11 september aanstaande verschijnt.

  1.   
    Dedsec's avatar

    Hebben we weer een nieuwe wet dan ?? Of lag onze regering weer eens te slapen, en weet nu pas dat er games zijn ??