Microsoft koopt Bethesda voor 7,5 miljard

Microsoft heeft zojuist Bethesda overgenomen. Het betreft de grootste deal uit de geschiedenis van videogames, want de Windows-boer telt maar liefs 7,5 miljard (via Bloomberg) neer voor de makers van Fallout, The Elder Scrolls 5 Skyrim, Doom, Wolfenstein en nog een scala aan andere toppers. Het nieuws kwam zojuist naar buiten middels het officiële Xbox Twitteraccount.

Microsoft moest wat doen na het onfortuinlijke uitstel van Halo Infinite. Nog steeds zal de Xbox Series X / S lanceren zonder exclusieve game, maar voor de toekomst wordt het nu een moeilijke keuze voor gamers. The Elders Scrolls 6 en Fallout 6 zijn op zijn minst system sellers te noemen.

Wat er nu te gebeuren staat met de deal tussen Bethesda en PlayStation is nog niet duidelijk, aangezien zowel Deathloop als Ghostwire: Tokyo tijdelijk exclusief moeten verschijnen op de PlayStation 5.

Het is niet de eerste mega-overname van Microsoft, want in 2014 telden ze 2,5 miljard neer voor Minecraft, een game die overigens wel gewoon op PlayStation en Switch te spelen is. Ze hebben in ieder geval tijd gehad om te kunnen sparen.

 1.   
  BearsRidingTanks's avatar

  Kan zijn dat hetzelfde zal gebeuren zoals dit ook met Obsidian gebeurde toen microsoft hun had gekocht: Huidige projecten komen gewoon multiplat uit zoals dat ook met outer words gebeurde.

  Lijkt me dat gemaakte afspraken zoals de tijdelijke exclusiviteit van deahtloop en tokyo niet gaat veranderen.

 2.   
  Amaraldane's avatar

  Dus uh, The Elder Scrolls zal nu een Xbox exclusive game worden lol? Hoelang zal het duren voordat Microsoft Bethesda doet sluiten? Of zal Bethesda misschien niet hetzelfde lot ondergaan als Lionhead Studios?

 3.   
  BozeBever's avatar

  Een nieuwe TES of FO is wel een echte systemseller, iets dat de Xbox echt wel nodig heeft. Ben alleen bang dat het te laat komt.

  Nemet niet weg dat de gouden tijden voor gamepass-bezitters aan zitten te komen!

 4.   
  mmx's avatar

  Dit lijkt op cartel vorming ,m.s. maffia praktijken.

 5.   
  Petor's avatar

  @mmx: Hoe is dit anders dan dat Sony Insomniac (Spider-man) koopt? Of Guerrilla Games (Horizon)? Is toch precies hetzelfde?

 6.   
  ronineter's avatar

  Bethesda en Obsidian Entertainment zijn nu van het zelfde bedrijf. Zullen we dan tóch een vervolg op Fallout New Vegas Obsidian style krijgen?

 7.   
  bambam1979's avatar

  Wat een geweldige move van Microsoft, dit hadden ze nodig, dit hebben wij nodig. Sony heeft ook een beetje tegengas nodig, goed voor ze en goed voor ons.

  PS5 is besteld, morgen de Series X nog, wat een jaar

 8.   
  mmx's avatar

  @Petor: je hebt gelijk niet aan gedacht 00ps!!

 9.   
  tranceguy's avatar

  Ik hoop dat dit niet doorgaat/waar is. Want ikwil FO 5, toekomstige Doom enz. op de PS5. Dit kan gewoon niet. En anders dik boycotten heel MS.

 10.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ik ben blij dat Microsoft deze deal heeft gesloten een niet EA.

 11.   
  Riccardo.s's avatar

  Ik heb sinds kort een Xbox Game Pass Ultimate subscription aangeschaft en heb daar nog geen moment spijt van gehad. Voor een fair bedrag per maand heb je toch wel een behoorlijke bak aan goede games die je kan spelen. Tel daar de games van Zenimax bij op en je hebt meer dan waar voor je geld. Het is natuurlijk wel interessant waar dit heen gaat. Wordt Microsoft de grootste aanbieder van games en heeft dat impact op de prijzen, exclusiviteit (of afhankelijkheid)? Maar tot nu toe heb ik vooral een “enjoy the ride” gevoel. Ik ben benieuwd naar dit item in de volgende podcast!