Review: Fallout 4

Bekijk ook de Fallout 4 Pipboy Edition Unboxing

Fallout is terug van weggeweest en de vele fans hebben daar lang op moeten wachten. New Vegas was een leuk uitstapje, maar een écht vervolg op het befaamde derde deel heeft zeven jaar op zich laten wachten. Na de fantastische aankondiging op de E3 in juni wisten we voor een groot gedeelte wel wat we konden verwachten. De basis van deel drie blijft staan, maar er zijn een aantal belangrijke vernieuwingen. Dat is exact wat Fallout 4 weet te brengen. De game vernieuwt niet extreem, maar het gevoel dat je had in Fallout 3 is nog sterker en de het feit dat deze reviewer al meer dan 30 uur heeft geklokt in de game, zegt meer dan voldoende over de verslavingsfactor…

Vault 111

Het jaar is 2077 en jij (m/v) leeft gelukkig met je partner (m/v) in een pittoreske buitenwijk van Boston. Je hebt zelfs net een Mr. Handy aangeschaft, een zelfstandige robot die helpt met het huishouden en de verzorging van de kleine. Niets kan nog stuk, want je weet ook nog eens een knus plekje in Vault 111 weten te bemachtigen. Als de ruziënde landen de bom laten vallen, kun jij alsnog een toekomst opbouwen met je kersverse gezin. Nog geen half uur later valt de bom en moet je samen met je gezin rennen voor je leven. Gelukkig ben je net op tijd en waan je je veilig in Vault 111. Pas tweehonderd jaar later sta je buiten. De Commonwealth rond Boston is vernietigd. Het feest kan beginnen.

We maken inderdaad een klein sprongetje in de tijd en hoe dat precies gebeurt, ga ik niet verklappen. Toch is het begin van Fallout 4 heel anders in opbouw dan Fallout 3. Er is geluisterd naar de klacht van veel gamers dat Fallout 3 te langzaam op gang kwam. Binnen het uur kun je buiten staan en beginnen met het avontuur. Het komt veel sneller op gang en je kunt snel beginnen met je avontuur in de Commonwealth (= Wasteland). Het eerste wat opvalt als je de eerste tegenstanders treft, is het schietmechaniek van Fallout 4. De game is namelijk een shooter geworden! Fallout 3 was dat veel minder, want wapens werkten vaak slecht, waardoor veel spelers alleen het V.A.T.S.-systeem gebruikte. Dat systeem, waarbij je de game kunt vertragen en tegenstanders kunt selecteren voor een spectaculaire kill, is er nog steeds, maar minder noodzakelijk. Het schieten voelt aan als bijvoorbeeld BioShock en dat is enorm prettig.

Crafting Galore

Grafisch is de game naar het nu gehaald, al zal iedereen direct zien dat de sprong niet enorm groot is. De game is kleurrijker dan zijn voorgangers, er wordt knap gebruik gemaakt van licht en de omgevingen zijn voor en groot deel vernietigbaar, maar een enorme sprong is er niet genomen. Persoonlijk zou ik hier een probleem mee kunnen hebben, was het niet dat ik dat binnen een half uur vergeten was, vanwege het fantastische gevoel dat de game je geeft. Als speler van Fallout 3 is het enorm vertrouwd. De Pip-Boy is terug van weggeweest, met eigenlijk dezelfde functies als de oude. Wel kun je gemakkelijker wapens in een snelmenu plaatsen, maar alsnog zal je lang spenderen in de Pip-Boy, al is het alleen maar omdat je na iedere missie moet bedenken wat je allemaal gaat verkopen. En daar ga je over na moeten denken!

De grootste vernieuwing in Fallout 4 is namelijk dat eigenlijk alles te gebruiken is. Of beter gezegd; de grondstoffen in alle loot is te gebruiken voor het aanpassen van… Letterlijk alles! Je armor, de wapens, het Power Armor, medicijnen, je leefomgeving. Alles is tot in de belachelijkste details aan te passen. Het is daar waar Fallout 4 zijn grootste vernieuwing brengt. Vizieren, handvaten, triggers en lopen zijn te upgraden, maar ook combinaties met verschillende wapens zijn mogelijk. Dit geldt voor elk van de honderden wapens die aanwezig zijn. Van flamethrowers tot pistolen, van snipers tot mini nukes. En dat zijn alleen nog maar de wapens! Dat kan ook met je kleding, je Power Armor, je drankjes en je dorp. De diepgang is enorm en je kunt letterlijk tientallen uren hierin kwijt. Pakte jij die aluminium lege blikjes na een uur niet meer op in Fallout 3? Daar kun je in Fallout 4 ook voor kiezen, maar een generator om je dorp van stroom te voorzien, heeft veel aluminium nodig. Iets wat geen nut lijkt te hebben, kan van belang zijn.

Burgemeester Peter

In Fallout 4 kun je ervoor kiezen om mensen te helpen. In ruil voor die hulp mag jij vaak een dorp stichten om te zorgen dat de mensen zich nog veiliger voelen. Je kunt letterlijk tientallen dorpen stichten. Persoonlijk heb ik mij voorlopig gericht op één plek en ik ben daarmee aan de slag gegaan. Om precies te zijn ben ik daar al zes uur bezig geweest om het een mooie en aantrekkelijke plek te maken. Je ruimt puin waardoor je meer hout en metaal tot je beschikking krijgt en vervolgens ga je bouwen. Een waterzuiveringsinstallatie zet je neer, je plant eten voor je inwoners, bedden, meubels, een stroomvoorziening en een radiosignaal om nieuwe bewoners aan te trekken. Natuurlijk is er ook een verdediging nodig. Je zet turrets neer en bouwt een uitkijktoren bij de ingang van je dorp. Je stuurt en een inwoner op af die de hele dag met een vuurwapen aan het bewaken is. Uiteindelijk ga je zelfs winkels bouwen. Dit gaat heel veel tijd kosten, maar het is heerlijk om een echte samenleving tot stand te brengen.

Het bouwen van dorpen, maar ook het upgraden van gear is eigenlijk je primaire doel in het spel. Het is ook het perfecte excuus om op pad te gaan. Winkels kun je pas bouwen als je bepaalde perks hebt vrijgespeeld en dus moet je levellen. Een radiotoren heeft bepaalde grondstoffen nodig en ook die moet je vinden. Je merkt dat je constant een achterliggend doel hebt en dat is enorm verslavend.

Zoveel verhalen

Heb je geen zin in al deze nieuwe dingen, dan kun je natuurlijk ook van de wereld genieten zoals je dat in Fallout 3 deed. De missies die je krijgt zijn minstens zo interessant en gevarieerd als in het vorige deel. Overal komen nieuwe quests naar boven. Na een lange queeste keerde ik terug naar Diamond City om mijn rest-gear te verkopen en een nieuwe missie te kiezen. Er stonden tien quests open, ik kies er één en mijn companion begint een schitterend verhaal over een onopgeloste moord van tweehonderd jaar geleden. Dan ga je die maar doen en ben je vier uur verder.

Er zijn in totaal 70 perks vrij te spelen, die ook allemaal nog verschillende levels hebben. In totaal kun je 275 (!) keer een perk kiezen. De game kent dan ook geen level cap! Voor veel dingen die je kunt aanpassen in de game heb je bepaalde perks nodig, waardoor je bij iedere keuze goed moet nadenken over je wensen op dan moment in de game. Kies je voor je dorp, je wapens of misschien je Power Armor. Het Power Armor is overigens een mooie toevoeging in de game. Je kent hem uit eerdere Fallout-delen, want daar lopen veel soldaten van de Brotherhood of Steel in. Nu kun je er zelf ook één besturen en bij echte oorlogsmissies is het geen overbodige luxe. Je kunt het tot in de kleinste details aanpassen. Met uiteindelijk zelfs automatische stimpack-injectie en een jetpack. Een enorm toffe toevoeging.

Conclusie

Fallout 4 is fan-service van de bovenste plank. De game volgt absoluut hetzelfde spoor als zijn voorganger en grafisch is de stap niet enorm, maar het is de hoeveelheid aan content die van Fallout 4 een pareltje maakt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het aanpassen, beter en mooier maken. Het systeem waarbij je hele samenlevingen kunt laten ontstaan is al een game op zich. Daarnaast is het zo knap dat alles wat je in de game wilt doen, zo mooi samenhangt. Je hebt altijd een nieuw doel, waar je ook voor kiest. Het voelt als ultieme vrijheid. Spannende verhalen, gekke personages, toffe companions, interessante plekken, vertrouwde gameplay, heerlijk schietwerk, belachelijk veel aanpassingen en altijd weer een nieuw doel. Fallout 4 is fenomenaal.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Belachelijk diepe crafting
 • Enorm sfeervol
 • Het echte Fallout-gevoel
 • Honderden uren content
 • Dorpen bouwen een game op zich

Wat is NOT

 • Grafisch geen grote stap

9.6

 1.   
  vladimirr's avatar

  vraagje:

  heb je hier ook console commands/ cheats net zoals in de vorige Bethesda games?

 2.   
  Hitman047's avatar

  Ja, de console is nog steeds aanwezig.

 3.   
  D_Dog's avatar

  Nog minder dan een dag. Oh MAN wat heb ik hier een zin in.

 4.   
  Noice!'s avatar

  Ik heb echt zin om hem te spelen, zeker toen ik hoorde dat ze speciale aandacht aan de Vita hebben besteed. Toch heb ik besloten nog even te wachten; er is genoeg te spelen voor me deze maanden en de verhalen over de technische performantie zijn toch enigszins teleurstellend. Dat de game eruit ziet als een Wii U game boeit me niet, zelfs enkele van die PS2 textures niet, maar ik vind dat mensen Bethesda toch wel héél erg een vrijbrief geven om geen aandacht aan het technische aspect te geven.

  De engine waarop het draait is hopeloos verouderd en ondanks dat er uiteraard aan gesleuteld is blijkt dit niet voldoende. Dit leidt tot grote dips in de framerate en je kan nu al op je water aanvoelen dat de crashes en corrupted savefiles eraan zitten te komen. Reviewers kunnen hier vaak maar mondjesmaat op testen, maar we weten allemaal dat zodra de savefiles groter worden en er meer worden opgeslagen, het risico op fouten groter wordt bij Bethesda games.

  Dus bij voorbaat iedereen bedankt voor Bethesda-testen (beta testen, maar dan bij Bethesdagames bij launch), ik verschuif m’n afspraakje met de Boston wastelands tot 2016. Alleen zal ik héél sterk moeten zijn nu 😀

 5.   
  sliderguy's avatar

  als je de vorige fall out games niet hebt gespeeld hebt mis je dan de proloog? of is het een op zichzelf staand verhaal?

 6.   
  sebastiaanwwe/Misterwwe's avatar

  het is ook dus aanteraden voor de mensen die hem voor het eerst spelen?

 7.   
  LeroyJenkins's avatar

  Toppie om te lezen dat Fallout 4 weer voldoet aan de kwaliteiten van zijn voorgangers deel 3 en NV.

  Ik had alleen wat meer willen lezen over je Pipboy ervaring.

 8.   
  Tom's avatar

  sliderguy schreef, "als je de vorige fall out games niet hebt gespeeld hebt mis je dan de proloog? of is het een op zichzelf staand verhaal?"

  Het staat prima op zichzelf. Misschien mis je wat leuke referenties, maar het verhaal an sich is prima te begrijpen zonder ervaring met de vorige delen. 😉

 9.   
  Mayonaka's avatar

  ik kan nu echt niet meer wachten !, game staat al klaar op steam gepreload en al 🙂

 10.   
  sliderguy's avatar

  thanks tom 🙂

 11.   
  TinusGN's avatar

  Ik had eerder een recensie verwacht van peter die luidde als: GOTY 8/8

 12.   
  Bram_M99's avatar

  Wat een game, wat een game. Als ik eenmaal aan het spelen ben kom ik er gewoon niet vanaf. 🙄

 13.   
  Tompie2001's avatar

  mijn vrienden zeggen dat hij gaaf is ik weet het nog niet wel een gave review

 14.   
  FCBaselFan's avatar

  geweldige game heb er 30 uur opzitten

 15.   
  Menthalla's avatar

  Heb nooit eerder een Fallout game gespeeld. Fallout 4 was dus mijn eerste kennismaking. De hand van Bethesda is duidelijk in de game en herken ik van Skyrim. Als nieuwkomer is het spel gewoon goed op te pakken. Mooie graphics en goede gameplay. Heb het met veel genoegen gespeeld. Alleen het heeft naar mij idee geen goede endgame. Na het verslaan van het Insituut is er geen duidelijke afronding. Slecht het doorgaan met settlement- missies lijkt over. Waarschijnlijk wachten op nieuwe DLC. Maar het blijft als game goed overeind en is absoluut een aanrader.