Microsoft koopt Mojang voor 2,5 miljard dollar; oprichters verlaten de studio

Het gerucht dat Microsoft in vergaande gesprekken was om Minecraft-ontwikkelaar Mojang op te kopen, bereikte ons vorige week al. Nu heeft Mojang officieel bevestigd dat de studio is opgekocht door Microsoft voor een bedrag van maar liefst 2,5 miljard dollar (circa 1,9 miljard euro).

Zoals verwacht zal het brein achter Minecraft, Markus ‘Notch’ Persson, de studio na de overname verlaten. Naast Notch. Ook de andere oprichters van Mojang, Carl Manneh en Jakob ‘JahKob’ Porser, zullen de studio verlaten. Vooralsnog zal de ontwikkeling en verkoop van alle Minecraft-versies gewoon doorgaan en zal Minecraft voor pc, Mac, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, iOS en Android gewoon ondersteund worden. Het is uiteraard wel mogelijk dat hier in de toekomst verandering in zal komen.

Meer details over de gevolgen van de Mojang-overname door Microsoft kun je teruglezen op de Mojang-blog.

 1.   
  OnOwned's avatar

  2,5 miljard dollar voor 1 game….ze zijn werkelijk helemaal de weg kwijt daar bij MS

 2.   
  sksk55's avatar

  ooit van voetball gehoort daar verkopen ze ook spelers voor gigantisch veel geld

 3.   
  sthij's avatar

  ”sksk55″ schreef, "ooit van voetball gehoort daar verkopen ze ook spelers voor gigantisch veel geld"

  Dat heeft compleet niks met dit te maken.

  Ontopic; Waarschijnlijk is een van de grootste ip’s wel 2.5 miljard waard.

 4.   
  OnOwned's avatar

  @sksk55 die opmerking heeft werkelijk niets te maken met dit bericht. ik snap ook niet waarom minecraft. de hype is al een beetje over the hill, ze blijven alle andere platformen ondersteunen. wat willen ze hiermee bereiken? kan iemand me dat Aub uitleggen.

 5.   
  Hitman047's avatar

  OnOwned schreef, "2,5 miljard dollar voor 1 game….ze zijn werkelijk helemaal de weg kwijt daar bij MS"

  Voor een studio, niet voor een game. 😉

  Het blijft wel een hoop geld natuurlijk; geld dat ze voorlopig niet meer terug zullen zien.

  wat willen ze hiermee bereiken? kan iemand me dat Aub uitleggen.

  Met de aankoop op zich, of het feit dat ze andere platformen blijven ondersteunen?

 6.   
  OnOwned's avatar

  @hitman047 gewoon het hele idee achter deze aankoop. voor welk onderdeel van microsoft kan dit voordeel hebben.

 7.   
  thijsknvb's avatar

  Tuurlijk blijven ze alle platformen wel ondersteunen maar ik durf al mijn geld erop in te zetten dat ze ervoor gaan zorgen dat xbox het platform is waar je minecraft op wilt spelen.

 8.   
  Kenneloth's avatar

  Dit is gewoon een zet om minder belasting te betalen, Microsoft heeft veel geld buiten de VS (ik dacht 90 miljard) en op het moment dat ze dat uitgeven hoeven ze er geen belasting over te betalen dus waarom nemen ze gewoon niet Mojang over? Ik geloof dat Microsoft vorig jaar naar eigen zeggen zo’n 30 miljard had bespaard op belasting.

  Mojang is een gezond bedrijf en Minecraft verkoopt nog zeker 30.000 exemplaren per dag dus dat geld hebben ze zo weer terug. Ze nemen niet alleen Minecraft over maar ook alle merch van de game (lego, shirts etc…) en daarbij ook nog de andere IP’s van Mojang (Scrolls, Cobalt).

  Als ik in de schoenen van Notch stond deed ik het zelfde, de glorie jaren van Minecraft zijn wel geweest en hij zal nooit het zelfde succes kunnen creëren met een ander IP dus waarom niet snel cashen en vroegtijdig met pensioen? Slim toch? Hij is nog maar 35.

 9.   
  Dannytjuh's avatar

  Wat zou JIJ doen met $2,000,000,000?

 10.   
  Hitman047's avatar

  OnOwned schreef, "@hitman047 gewoon het hele idee achter deze aankoop. voor welk onderdeel van microsoft kan dit voordeel hebben."

  Voordelen voor Microsoft onderdelen? Eh… ze zouden de game nog kunnen porten naar mobiele platformen als Surface en Windows Phone. Mojang vond die markt altijd te klein, maar misschien dat Microsoft op deze manier hoopt om een groter aandeel in handen te krijgen? Voor de rest valt er op dit moment niet zoveel niet zo veel te bedenken.

  Maar ik betwijfel of dat de reden is dat ze de studio gekocht hebben. Meer consoles zullen ze er niet mee verkopen en exclusiviteit (bijv. van een eventuele tweede Minecraft) zal ze vooral geld kosten, niet opleveren. Voorlopig is Mojang gewoon een gezond, winstgevend bedrijf, met een IP die weliswaar niet meer zo hard verkoopt als in het begin, maar zijn piek zeker nog niet bereikt heeft.

 11.   
  OnOwned's avatar

  @hitman047 oké nog steeds niet echt duidelijk waarom ze deze studio hebben gekocht. maar ja misschien hebben ze een meesterlijk plan ofzo

 12.   
  Koen's avatar

  Voor dit geld hadden ze ook een stuk of 20 triple A Xbox exclusives kunnen maken.

 13.   
  Alfa Warrior's avatar

  Pff.. sukkels, voor 20 euro hadden ze het spel gewoon kunnen kopen via Minecraft.net zelf 😀

  Ik weet niet wat Microsoft hiermee wil bereiken, een Minecraft 2 uiteraard, maar of dit ook even populair zal worden, wie weet – Minecraft in zijn huidige vorm voegt gratis content toe en heeft mod-support, alles wat een eventuele MC2 zou doen kan zeer waarschijnlijk ook in de huidige gemod worden.

 14.   
  3333/3333's avatar

  En dat voor een simpele java game, Minecraft is wel echt iets legendarisch geworden. Geweldig en uniek verhaal in de geschiedenis van videogames.

 15.   
  sksk55's avatar

  OnOwned schreef, "@sksk55 die opmerking heeft werkelijk niets te maken met dit bericht. ik snap ook niet waarom minecraft. de hype is al een beetje over the hill, ze blijven alle andere platformen ondersteunen. wat willen ze hiermee bereiken? kan iemand me dat Aub uitleggen."

  jullie hadden toch wel door dat dit een reactie was op jouw opmerking of niet?
  aangezien jij vind dat ms de weg kwijt is door zoveel geld uit te geven aan maar 1 game

 16.   
  WoKingNL's avatar

  In het algemeen lijkt de prijs zo hoog omdat ze praktisch een hele generatie gamers kopen in het +- 8-14+ vlak. Ben benieuwd wat ze in het merch en promotie gedeelte willen gaan doen om het terug te verdienen.

 17.   
  OnOwned's avatar

  @sksk volgens mij is dit gamenieuws en heeft dit in de verste verte niets met belachelijk prijzen in het voetbal te maken. ik vind 1,9 miljard euro heel erg veel geld voor een studio en blijkbaar geen plan ermee hebben. het word niet exclusief, een minecraft 2 gaat ze vooral heel veel geld kosten en lijkt me nou ook niet echt heel vernieuwend. Maar goed we zien het wel.

 18.   
  3333/3333's avatar

  Ze verdienen natuurlijk niet enkel met de verkoop van de game, denk aan Minecraft Realms en de gehele merhendise om de game.

 19.   
  Moodey's avatar

  Ha lol, ze kopen alleen t merk en de copyright op die game. heb je een fuck aan als alle developers weg gaan, kan je lekker games releasen op de naam van iets terwijl t eigenlijk niet meer origineel is.

 20.   
  Daniel Z's avatar

  Ongelooflijk. Had graag willen zien waar de ontwikkelaar in de toekomst mee kwam. Nogal logisch dat de oprichters zijn vertrokken, veel indiestudio’s willen niet opgekocht worden. Echter, ze hebben nu wel het geld om een nieuwe studio op te richten en weer iets groots neer te zetten. Ik weet namelijk zeker dat Microsoft deze aankoop gaat misbruiken, verschrikkelijk.

 21.   
  Kill Gamer 01's avatar

  Nu Microsoft de studio heeft gekocht, wat gaan ze met Cobalt en Scrolls doen?

 22.   
  Leukste's avatar

  Daniel Z schreef, "Ongelooflijk. Had graag willen zien waar de ontwikkelaar in de toekomst mee kwam. Nogal logisch dat de oprichters zijn vertrokken, veel indiestudio’s willen niet opgekocht worden. Echter, ze hebben nu wel het geld om een nieuwe studio op te richten en weer iets groots neer te zetten. Ik weet namelijk zeker dat Microsoft deze aankoop gaat misbruiken, verschrikkelijk."

  Het is inderdaad zeer spijtig om dit te moeten zien.
  Volgens mij kunnen de oprichters met een groot deel van 2,5 miljard dollar / 1,9 miljard euro ook gewoon met pensioen. 😉

 23.   
  Broodbeleg's avatar

  Kenneloth schreef, "Dit is gewoon een zet om minder belasting te betalen, Microsoft heeft veel geld buiten de VS (ik dacht 90 miljard) en op het moment dat ze dat uitgeven hoeven ze er geen belasting over te betalen dus waarom nemen ze gewoon niet Mojang over? Ik geloof dat Microsoft vorig jaar naar eigen zeggen zo’n 30 miljard had bespaard op belasting."

  Dit heeft niets met belasting ontwijking te maken. Bedrijven betalen geen vermogensbelasting of iets dergelijks.

 24.   
  sksk55's avatar

  OnOwned schreef, "@sksk volgens mij is dit gamenieuws en heeft dit in de verste verte niets met belachelijk prijzen in het voetbal te maken. ik vind 1,9 miljard euro heel erg veel geld voor een studio en blijkbaar geen plan ermee hebben. het word niet exclusief, een minecraft 2 gaat ze vooral heel veel geld kosten en lijkt me nou ook niet echt heel vernieuwend. Maar goed we zien het wel."

  en nog steeds begrijp je mij niet, het is gewoon een vergelijking ik zeg niet dat het ermee te maken heeft

 25.   
  Ralph P Scene's avatar

  tja minecraft liep toch al achter uit (mijn mening) toch zijn ze nu goed binnen

 26.   
  Thijs.'s avatar

  notch wil geen aandacht meer. Dit heeft hij vermeld op zijn twittrt

 27.   
  Dynastickiller's avatar

  Beter gaan ze minecraft niet verpesten voor playstation spelers…

 28.   
  Flapjack's avatar

  jammer uit principe… notch heeft het lang vol gehouden om independent te blijven.. chapeau daarop! uiteindelijk verslagen maar toch mag hij met trots op een mooie periode terug kijken het gaming tijdperk. uniek in zijn soort.
  nogmaals chapeau! *applaudisseert langzaam* heb niets anders dan respect voor de studio mojang! zeer treurig dat ze nu ons midden verlaten. we houden van je notch!! 😥 🙂

 29.   
  FireBallz's avatar

  wat een bedrag voor Minecraft, dat spel in maximaal 1 miljoen waard.