Een beter milieu begint met stoppen met Funko’s

Het klimaat is aan het veranderen, dat komt (deels) door de mens, maar helaas kunnen we er niet zoveel aan veranderen. West-Europa en Noord-Amerika (=kleine minderheid) kunnen dat wel willen, maar in China, India en Vietnam leven een miljard mensen onder de armoedegrens en die willen allemaal richting middenklasse evolu-bulbasauren en dat kost energie. En dus gaan ze in Azië 600 (zeshonderd!) kolencentrales bijbouwen, terwijl Duitsland zijn (schone) kerncentrales sluit. Dus mocht je met je paarse of roze of zwarte haartjes de drang voelen om je aan de A12 of aan De aardappeleters vast te kitten, doe dat vooral in Wuhan of Jakarta.

Maar toch, fossiel is eindig en het doet de wereld absoluut geen kwaad om (vrijwillig!) elektrisch te rijden, (vrijwillig!) wat minder vlees te eten en (vrijwillig!) af en toe wat bij de kringloopwinkel te kopen. Doe dat dan wel buiten Amsterdam, want daar heet kringloop “vintage” en voor je het weet betaal je twee keer zoveel als bij de H&M, omdat het “een broek met een verhaal” is.

Enfin, Funko Pops. In het begin was het nog wel charmant, maar toen het bedrijf van werkelijk elk B- C- D-popfiguur een chibi-variant ging maken, was de spanning van het verzamelen er al snel af. Want als je van alles iets hebt, dan kun je net zo goed, ja weet ik veel, álles verzamelen!

En dat merkt het bedrijf, want niemand koopt die dingen meer. Slecht nieuws dus voor de aandeelhouders (via ICv2):

“Inventory at year-end totaled $246.4 million, an increase of 48% compared to a year ago. This includes inventory that the Company intends to eliminate in the first half of 2023 to reduce fulfillment costs by managing inventory levels to align with the operating capacity of our distribution center. This is expected to result in a write down in the first half of 2023 of approximately $30 to $36 million.”

Vertaling: het opslaan van die prullen in een pakhuis is duurder dan ze te vernietigen. En dat gaan ze dan ook doen, voor een waarde van ongeveer 30 miljoen dollar. Laten we voor het gemak zeggen dat één Funko 5 dollar kost om te produceren en een snelle berekening laat zien dat er zes miljoen door de shredder gaan. Puur en alleen omdat het bedrijf zo dom was om te denken dat de corona-periode nooit zou ophouden en ze maar zijn blijven produceren alsof wij nog steeds opgesloten zitten, verlangend naar (al dan niet domme) binnenhobby’s.

Nou, gelukkig zijn die dingen gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen en zijn ze op een eerlijke mensvriendelijke manier gemaakt… In van die “eerlijke en mensvriendelijke” fabrieken in Vietnam en China. Goh, diezelfde landen waar mensen niet meer in de schijtarmoede willen leven, terwijl wij hun met liefde gemaakte poppetjes in de hoogovens minkeren, omdat de opslag te duur is! Biomassa!

Tot slotte, het mooie, Amerikaans opgepoetste verhaal van Funko. Mooi bedrijf hé!

Anoniem reageren

Hallo, leuk dat je wilt reageren, maar je bent niet ingelogd. Heb je wel een account dan kun je hier inloggen. Heb je geen account? klik hier om te registreren of post als gast hieronder.

  1.   
    Anoniem-1019834588's avatar

    Vergeet het milue, mensen die funkopops kopen behoren in de categorie ‘genetisch afval’.