Game of the Year 2019 volgens Peter

Het is weer die tijd van het jaar! Grote feesten, gezelligheid in huis, prachtige versiersels in de straat, kou, regen en ander kutweer. Gelukkig zal ik een groot deel van januari op een tropisch eiland doorbrengen, maar voordat het zover is blikken we nog wel even terug op 2019, waarna we deze met een grote glimlach door de plee spoelen. Qua games was het voor veel mensen een matig jaar, al moet ik zeggen dat ik persoonlijk erg genoten heb van heel veel titels!

Wat dacht je van Planet Zoo, die me eindelijk dierentuinen laat bouwen met de precisie van Planet Coaster. Of The Outer Worlds, een Fallout-achtige game die beter is dan de laatste twee Fallout-games! Outer Wilds, die een nieuwe manier van games spelen heeft geïntroduceerd en Control, die een X-files-achtige wereld tot leven heeft gebracht. Hoewel deze titels niet in mijn eindlijst zijn beland, zijn het allemaal toppers die ik (bijna) iedereen kan aanraden.

#5 – Death Stranding

Het klopt dat er veel is aan te merken op Death Stranding. De gameplay kan soms wat saai zijn, de menu’s zijn verschrikkelijk onduidelijk en soms is het zo vaag dat je er geen reet meer van snapt. Maar wat de game wel brengt is iets nieuws. Vanaf het begin tot het einde merk je dat er een visie achter het spel zit. Het verbinden van steden en het opbouwen van een wereld, wat je ook daadwerkelijk met andere spelers doet. Er is een groot gebrek aan games met een visie (anders dan het ervoor zorgen dat mensen nog meer geld besteden in een game) en ik heb soms liever dat niet alles lukt, maar dat er in ieder geval een poging is gewaagd. Death Stranding doet die poging en slaagt voor een groot gedeelte in zijn opzet.

#4 – The Legend of Zelda: Link’s Awakening

Nog nooit was ik in aanraking gekomen met Link’s Awakening, simpelweg omdat ik de top-down Zelda-games pas ontdekte ten tijden van de Nintendo DS. Gelukkig heeft Nintendo dit jaar een remake uitgebracht en ik heb het met liefde beleefd. De prachtige stijl, de grappige momenten en meesterlijke kerkers lieten mij balen toen het spel uiteindelijk ten einde kwam. Het laat bovendien zien wat de status is van remakes, want het lijkt erop dat alle ontwikkelaars dat werk nu heel serieus nemen. En dat is precies wat die oude klassiekers verdienen.

#3 – Star Wars Jedi: Fallen Order

Wat hebben we er toch lang op moeten wachten. Na de overname van Disney hebben Star Wars-fans het erg zwaar gehad. De door microtransacties geplaagde gokkast genaamd Battlefront 2 (dat is nu overigens niet meer het geval) en de release van The Last Jedi, die Episode 1 in één keer een fantastische film maakte. Gelukkig lijkt het tij te keren met het geweldige The Mandalorian en natuurlijk Star Wars Jedi: Fallen Order. Persoonlijk was ik kritisch op de bugs in het spel, maar het staat buiten kijf dat er eindelijk weer een vermakelijk verhaal wordt verteld in een Star Wars-game. Rare aliens, bizarre werelden en uitdagende gameplay laten zien dat het toch echt mogelijk is om een leuk spel binnen ons geliefde universum af te leveren.

#2 – Resident Evil 2

Deze remake is de gouden standaard! Zelf had ik nooit Resident Evil 2 gespeeld (ik stapte in bij Resident Evil 4 op de Gamecube) en de game wist me vanaf het begin tot het eind te boeien. Het ziet er prachtig uit, de gameplay is spannend en uitdagend en de manier waarop de kaart is gemaakt zorgt dat je altijd weer verder wilt om net die ene kamer weer te ontdekken. Daarnaast hebben we één van de leukste Gamersnet-items opgenomen met deze game als thema. En ja, dat helpt bij de mooie herinneringen die ik heb aan Resident Evil 2. Gelukkig is Capcom bezig met een remake van RE3 en deze komt al best snel!

#1 – Luigi’s Mansion 3

Nintendo weet hoe je verhalen moet vertellen. Luigi’s Mansion 3 bewijst dat van kop tot staart, waarbij je als de bange broer van de bekende loodgieter een hotel moet bevrijden van spoken. De Ghostbuster-achtige gameplay is enorm vermakelijk, maar het zijn vooral de verschillende levels die je doen stralen. Elke verdieping van het hotel heeft een ander thema en een avontuur op zich. Het is grappig, uitdagend en kleurrijk en ik heb me het meest vermaakt met dit pareltje van Nintendo.

Tegenvaller: Days Gone

Tijdens het preview-proces leek het nog goed te komen met Days Gone, simpelweg omdat we de mooiste momenten uit het spel te zien kregen. Helaas bleef het daar wel bij, want de open wereld heeft me niet weten te boeien. De gameplay werd heel snel generiek en de bugs zijn een vlek op de goede naam van Sony, die normaliter mooi afgewerkte games op de markt brengt. Jammer maar helaas.

Voor mij was het een prima gamejaar, al kan ik niet wachten op 2020, zowel op persoonlijk vlak als qua games! Nieuwe consoles!

 1.   
  supergido's avatar

  Geen Planet Zoo?

 2.   
  tijn80's avatar

  Mooie lijst Death Stranding en RE2 trekken mij niet, maar voor de rest ben ik het mee eens. Nu MS de nieuwe Xbox heeft getoond, ben ik wel nieuwsgierig hoe de PS5 eruit gaat zien. En dan bedoel ik niet die DevKit die al maanden over het net zweeft.

  Maarre… Wat gaat er op persoonlijk vlak gebeuren in 2020? Alleen een tropisch eiland of nog meer?

 3.   
  Petor's avatar

  @tijn80: Lief dat je het vraagt! Nee hoor, ik ga maar twee weekjes op vakantie, maar daarna zal ik vooral heel veel gaan zingen met Helemaal Top, de zanggroep waar ik in zit. Vanaf 2020 ben ik fulltime lid van de groep dus 100 optredens per jaar! Met GN zijn we bezig met Metacritic en verder de podcast uitbouwen. En jij? 🙂

 4.   
  tijn80's avatar

  @Petor:
  100 optredens? Toe maar! De tuktuk ingezet als tourbus?

  In februari krijgen we nog een meid erbij. Verwacht daar de komende 18 jaar een fulltime baan aan te hebben ;-). Hopelijk net zo’n fan van games als haar oudere zus. Die heeft al behoorlijk wat geraced in FH4 (al gebruikt ze alleen gas en sturen en moet ik haar vaak weer op de weg helpen :-D)

 5.   
  Petor's avatar

  @tijn80: Gefeliciteerd man! Geniet er (wederom) van, sterkte met slaapgebrek !

  En gelukkig heb ik een tuktuk verkocht :-p

 6.   
  fantasyfreak's avatar

  Vanwege jouw enthousiasme van Luigi’s Mansion heb ik de game ook gekocht (jij influencer 😛 ). Had nog nooit een spel uit die serie gespeeld, maar ik vind het echt geweldig! Moet wel zeggen dat door Pokémon (mijn oude liefde van 20+ jaar geleden) de game nog wel even aan de kant ligt, maar stiekem alweer zin om er mee verder te gaan.

 7.   
  DoomEpic's avatar

  Ik zou in mijn top 5 2019 planet zoo i.p.v death stranding alleen omdat ik hem niet heb gespeeld, verder overal mee eens. Kijk erg uit naar hoe 2020 gaat worden, k hoop wel een leuk jaar en dat ik 2020 ook 1 van de beste jaren mag noemen, maar daar komen we vanzelf achter.