Electronic Arts bevestigt terugkeer naar Steam

Electronic Arts heeft aangekondigd dat men weer games via Steam uit zal brengen. Afgelopen weekend bracht men al een teaser naar buiten met een stomende koffiemok. Het vermoeden van veel gamers bleek juist: pc-games van EA komen vanaf 15 november weer uit via het distributieplatform Steam. Vanaf die datum komt meteen een fraaie titel richting Steam in de vorm van Star Wars: Jedi Fallen Order. Deze game is nu ook al als pre-order beschikbaar op Steam.

Verder maakte EA bekend dat ook de abonnementsvorm EA Access in de lente van 2020 naar Steam zal komen. Overigens dien je nog wel EA’s eigen platform Origin geïnstalleerd te hebben om EA-games via Steam te kunnen spelen. Eenzelfde constructie kent bijvoorbeeld Ubisoft ook al met Uplay. Cross-play tussen Origin en Steam zal mogelijk zijn.

In 2011 haalde Electronic Arts alle pc-games van Steam toen men zelf Origin lanceerde. Hoewel Origin goed presteert met miljoenen spelers op het platform, ziet EA de terugkeer naar Steam vooral als een kans om een dienst te verlenen die de doelgroep niet splijt. Of anders gezegd: dankzij Steam kan men gewoon nog meer potentiële kopers bereiken. Het lijkt wel de verklaring van een vrolijk verrassingsei.

Naast Star Wars: Jedi Fallen Order kunnen we eerst games verwachten als The Sims 4 en Unravel Two. Multiplayer games zoals Apex Legends, FIFA 20 en Battlefield 5 volgen in de loop van volgend jaar.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Mooiste is nog wel dat EA het nieuws brengt alsof ze samen met Valve echt “hun krachten hebben moeten bundelen” om dit überhaupt mogelijk te maken.

  Was ergens een geloofwaardig statement geweest, mits Electronic Arts inderdaad acht jaar geleden niet zélf die stoomkraan dicht had gedraaid.

 2.   
  Alfa Warrior's avatar

  @Tom Kauwenberg:
  Maar het betreft hier ook de combinatie van EA Access (Vault) , je linked hier daadwerkelijk, net zoals bij Uplay twee accounts…. je moet voor de games ook Origin hebben en geïnstalleerd hebben staan.

 3.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Alfa Warrior: Maakt het natuurlijk éxtra omslachtig, maar ben wel benieuwd wat ze er precies mee van plan zijn.

  Kan me goed voorstellen dat ook EA zich meer cross-play vriendelijk op wil stellen in de toekomst (Apex Legends, iemand?); dan zou dit al een prima eerste stap zijn. Aanwezigheid op Steam, met accountmanagement dat dan wel weer via je eigen ecosysteem gaat.

  Als zelfs een console-merk als Xbox tegenwoordig Steam erkent als alternatief platform (naast nota bene hun eigen pc-platform), dan kun je als third-party uitgever ook niet al te ver achterblijven.

 4.   
  Anoniem-647814463's avatar

  Nu ubisoft nog, kan die origin en uplay troep meteen uninstalled worden.