Verenigd Koninkrijk: Lootboxes zijn geen vorm van gokken

Sinds het debacle rondom lootboxes dat begon met Star Wars: Battlefront 2, kijken overheden en kansspelautoriteiten (waaronder de Nederlandse, Belgische en Amerikaanse). Zo ook het Verenigd Koninkrijk, waar bedrijven als Electronic Arts op het matje werden geroepen – om vervolgens te claimen dat het net verrassingseieren zijn.

De Britse kansspelautoriteit lijkt het (in ieder geval deels) eens te zijn met deze mentaliteit. Lootboxes vallen niet onder de huidige gokwetgeving omdat de inhoud ervan niet via officiële kanalen kan worden doorverkocht.

Maar het woord ‘huidig’ is hier van belang: men maakt zich wel degelijk zorgen om de toename in gokachtige activiteiten onder kinderen. De vergelijking wordt getrokken met loterijen waar je gratis aan kunt deelnemen: ook deze vertonen kenmerken van gokken, maar ze vallen niet onder de huidige gokreguleringen in het Verenigd Koninkrijk. Het woord wordt herhaaldelijk gebruikt, dus het zou kunnen dat men bereid is de wet aan te passen.

De kansspelcommissie van de Britten is momenteel echter van mening dat ontwikkelaars en uitgevers die lootboxes uitbaten, zélf meer moeten doen tegen illegale handelplaatsen. Zo noemt men Valve als voorbeeld: dat bedrijf zou meer stappen moeten ondernemen tegen skin betting.

Wat vind jij: moeten overheden ingrijpen in de lootbox-controverse, of kan de game-industrie dit zelf wel regelen?

 1.   
  CozierMass's avatar

  Verantwoordelijkheid ligt bij de industrie. De handhaving en bestraffing bij de overheid. Net als alles.

 2.   
  the ultimate gamer boss's avatar

  de game industrie uiteraard het is hun keuze om het dr in te stoppen
  ik neem effe fortnite als voorbeeld
  waar kinderen zelfs menig credit card verkwanselen aan skins van mij mogen die loot boxes gelijk weg maar ontwikkelaars kiezen hier voor enkel en alleen om de beurs leeg te trekken met nu toch wel gebleken rampzalige gevolgen