EA en DICE slopen na ophef alle microtransacties uit Star Wars: Battlefront 2

Met de meest gehate Reddit-comment ooit en internationale kansspelautoriteiten die de zaak nalopen die een blik op de zaak werpen heeft Electronic Arts een aardig stukje imagobreuk opgelopen. En dat alles door de microtransacties in Star Wars: Battlefront 2.

In de hoop de schade te beperken en de annulering van pre-orders te matigen, hebben Electronic Arts en DICE besloten álle microtransacties uit Battlefront 2 te halen. Op Twitter kondigden de twee partijen de hevige (financiële) omhaal aan:


Aldus Oskar Gabrielson, General Manager van het Zweedse DICE. Hij laat duidelijk weten beter te willen luisteren naar het geluid van de gemeenschap en voortaan transparanter te werk te willen gaan. In de toekomst volgen dan ook nog updates over de stand van zaken bij deze verandering.

Ook op GamersNET bleek er aardig wat ophef rondom de keuzes van Electronic Arts in deze zaken. Ook Need for Speed: Payback kreeg een aardige backlash over het implementeren van opzichtelijke microtransacties en in onze Hot Koffie Show werd volop gediscussieerd over het opmerkelijke gedrag van EA in deze kwestie.

Wat jij? Zat Electronic Arts inderdaad fout zoals ze zelf nu onderstrepen, of was dit allemaal een wat overtrokken reactie van gamers over iets wat wellicht broodnodig is om dure games te kunnen bekostigen?

 1.   
  JuulsJo's avatar

  Wow!

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Zeer goede stap in de juiste richting!
  Helaas gebruikt elke game lootboxen maar waarom is het in dit geval zo hard ontploft en escaleert op een punt dat iedereen NU pas ECHT genoeg heeft rond de microtransactions/lootkrate systeem…

  Wel, Ik denk dat EA de Amerika’s slechtste bedrijf 2017 prijs wéér gaat winnen dit jaar. 😛

 3.   
  Nlsaint's avatar

  te laat ea wacht wel tot die gratis is op acces.

 4.   
  Thijs.'s avatar

  Trek het nog in twijfel. Het is goed dat ze er naar luisteren maar zodra nu iedereen de game koopt en ze zetten het weer aan is het geld al binnen en boeit het dus niet meer als mensen stoppen met spelen… 🙄

 5.   
  nielsiebro's avatar

  Season pass incoming

 6.   
  Neolite's avatar

  Dit is dus precies wat ze in eerste instantie hadden moeten doen… Geef spelers die geen crystals uit willen geven de mogelijkheid om een groot gedeelte vrij te spelen. Biedt vervolgens de mogelijkheid aan voor spelers die niet zo veel tijd hebben om met een klein bedrag ook leuk mee te kunnen doen. Het is allemaal niet zo moeilijk.

  Maar het achterlijke systeem van loot boxes en random rewards is en blijft gewoon puur gokken en het is goed dat de instanties zich er nu op richten. Ik ben zeer sceptisch over de vervolgstappen van EA, omdat ze eigenlijk nog maar 1 ding kunnen doen nu en dat gaat ze simpelweg te veel geld kosten.

 7.   
  Amaraldane's avatar

  Damage control enzo. EA is greedy, maar niet dom. Ze moeten dit wel doen om zichzelf te redden.

 8.   
  Jerry97's avatar

  Ik hoop dat er over een tijdje geen microtransacties meer zitten in games waar je gewoon de volle mep voor betaald. Dat er microtransacties zitten in mobile games dat is tot daar aan toe, maar voor triple A games vind ik dat niet kunnen.

 9.   
  Codename_black's avatar

  De microtransacties zullen waarschijnlijk zo snel mogelijk weer terug komen, hoe willen ze anders de kosten voor de DLC verhalen?

  EA is greedy, maar niet dom. Ze moeten dit wel doen om zichzelf te redden.

  Meeste EA inkomsten komen vanuit de sports afdeling. EA staat alles behalve op omvallen.

  Maar het achterlijke systeem van loot boxes en random rewards is en blijft gewoon puur gokken en het is goed dat de instanties zich er nu op richten

  Misschien zou de gaming community inplaats van alleen EA te targeten elke uitgever/developer die lootboxes in de games hebben gestopt. Want laten we eerlijk zijn ook al is het alleen cosmetics je wordt toch getriggerd om geld te geven om toch de vette skin te hebben.

 10.   
  Fiscus's avatar

  Niet bepaald een goed begin van een game waar veel van wordt verwacht maar toch. Als Star Wars Fan boy moet ik deze game hebben!!

 11.   
  Batman360x's avatar

  Dit is gewoon marketing shit …. in de hoop dat mensen nu toch de game gaan kopen en … daarna … bam … terug die ‘micro’ shit … ik trap er niet in …. 👿

 12.   
  Amaraldane's avatar

  Codename_black schreef, "De microtransacties zullen waarschijnlijk zo snel mogelijk weer terug komen, hoe willen ze anders de kosten voor de DLC verhalen?

  EA is greedy, maar niet dom. Ze moeten dit wel doen om zichzelf te redden."

  Meeste EA inkomsten komen vanuit de sports afdeling. EA staat alles behalve op omvallen.

  Maar niemand wil een besmeurde reputatie hebben.

 13.   
  Neolite's avatar

  Fifa is een dusdanig sterk merk dat men 650 miljoen per jaar ophaalt via Ultimate team alleen. EA heeft als het om liquiditeit gaat geen problemen. Ze halen nu even de micro-transacties uit de game, hopen genoeg te verkopen om tegen de eigen investeerders goede sales te kunnen laten zien en na een paar weken gaat de stekker er gewoon weer in.

 14.   
  Codename_black's avatar

  Amaraldane schreef, "

  ”Codename_black” schreef, "De microtransacties zullen waarschijnlijk zo snel mogelijk weer terug komen, hoe willen ze anders de kosten voor de DLC verhalen?

  .."

  Meeste EA inkomsten komen vanuit de sports afdeling. EA staat alles behalve op omvallen.
  "

  Maar niemand wil een besmeurde reputatie hebben.

  EA had al een flinke negatieve reputatie, dus ik denk niet echt dat de CEO’s en shareholders daar wakker om liggen.

 15.   
  NoobAssPlayer's avatar

  Ik vind dit niet eerlijk. Dit is gewoon EA bashen. Ja, microtransactions zijn kut. Maar deze game is niet anders dan andere games met lootboxes en microtransactions. Hopelijk betekent deze ophef het einde van microtransactions en pay to win, maar ik vind het kut voor EA en de devs!

 16.   
  Kenneloth's avatar

  NoobAssPlayer schreef, "Ik vind dit niet eerlijk. Dit is gewoon EA bashen. Ja, microtransactions zijn kut. Maar deze game is niet anders dan andere games met lootboxes en microtransactions. Hopelijk betekent deze ophef het einde van microtransactions en pay to win, maar ik vind het kut voor EA en de devs! "

  Niet eerlijk? De complete progressie van de game zat verstopt in loot boxes, in tegenstelling tot Overwatch waar het enkel om cosmetische items gaat. Dus EA bashes is zeker wel terecht, zij maken immers de keuzes omtrent het verdienmodel.

  Daarbij wil ik Gamersnet ook even verbeteren. De microtransacties zijn TIJDELIJK uitgeschakeld en zullen als aangegeven door DICE op een later moment terugkomen. Ze zijn dus nog steeds aanwezig en niet uit de game “gesloopt”.