NVIDIA GTX 10-serie krijgt ondersteuning voor RTX-functies

Real-time ray-tracing kende een trage start, maar lijkt inmiddels in een kleine stroomversnelling terecht te zijn gekomen: waar Crytek eerder nog middels een demo met AMD’s Vegs 56 aantoonde dat je geen RTX-videokaarten nodig hebt voor deze techniek, geeft NVIDIA dit nu zelf ook indirect toe. De GTX 10-serie (vanaf de GTX 1060 6GB) krijgt namelijk ook ondersteuning voor deze technologie.

De drivers die kaarten als de GTX 1080 Ti toegang geven tot RTX- en DXR-functionaliteit, verschijnen in april en zullen uiteraard gratis beschikbaar worden gesteld voor iedereen met een GTX 1060 6GB of betere GTX-videokaart. Dit geldt dus ook voor de GTX 1660 en 1660 Ti, die wel gebaseerd zijn op dezelfde Turing-architectuur als de RTX-kaarten, maar ontdaan zijn van ray-tracing-technologie.

Overigens is er niet per se reden tot vreugde met deze features op GTX-videokaarten: de prestaties zullen waarschijnlijk vies tegenvallen. In de aankondiging werd een slide getoond waarop de GTX 1080 Ti en de RTX 2080 Ti werden vergeleken in Metro Exodus; die eerste bleef op 1440p en met ray-tracing op Ultra onder de twintig frames per seconde, waar de RTX-kaart netjes boven de zestig zou blijven. Wel zijn dit theoretische cijfers, want NVIDIA heeft niet daadwerkelijk ray-tracing op GTX-videokaarten getoond.

Waarschijnlijk is deze zet dan ook bedoeld om het aantal mensen met toegang tot ray-tracing te verhogen, zodat meer ontwikkelaars er brood in zien om de technologie in hun games te implementeren. Tegelijkertijd kunnen gamers een voorproefje krijgen van de grafische pracht die RTX oplevert: de framerate is wellicht verschrikkelijk, maar dat wil niet zeggen dat de weinige beelden op je scherm er slecht uitzien.

 1.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  Wacht, dus de technologie die amper (vloeiend) werkt op de nieuwe generatie kaarten brengen we nu ook naar kaarten die nóg slechter presteren op dat front?

  You do you, NVIDIA.

 2.   
  Heccer's avatar

  Slecht ben van green team maar zo kun je het zien haperen met 11 fps of 25 met 720p.
  Rare zet om zo mensen over te halen.
  Ik persoonlijk vind het zeer prachtig om te zien in metro.
  Het heeft toekomst. Maar werd geen hype train wat N hoopte.

  Ps Tom bij mij werkte het perfect 60 plus fps 3440• 2160. Alles op high ultra ect.( metro ) 2080TI

 3.   
  Knuckles's avatar

  Ik ga een AMD kaart kopen, Als daar ook Ray tracing op is. Ben ik helemaal blij bij Team red! :0

 4.   
  Tom Kauwenberg's avatar

  @Heccer: De rampverhalen die ik vooral heb gehoord, gingen ook meer over Battlefield 5.

  Maar goed, beter maar dat je een beetje stabiel kan gamen op de duurste videokaart van het moment. Ik vrees alleen meer voor het uitrollen van dezelfde (nog vrij jonge) functies voor kaarten die dus niet zijn opgewassen tegen dat soort fratsen.

  Het was NVIDIA zelf die juist bij de 2080 aankaartte hoe die een set rekenkernen had, specifiek voor ray-tracing. Als die dan kantjeboord draait in sommige games, wil ik niet weten hoe hard diezelfde rekensommen mijn schamele 1070 brickt.