NVIDIA onthult RTX 2080 en RTX 2080 Ti-videokaarten

Al tijdig geteased en aangekondigd, maar nu dan eindelijk onthuld; de elfde generatie NVIDIA GeForce-videokaarten. Zoals voorheen al gehint werd, gaat het hier om de nieuwe Turing-chipsets, die voor nu in de GeForce RTX 2080 en GeForce RTX 2080 Ti videokaarten beschikbaar wordt gesteld.

NVIDIA deed de nieuwe generatie uit de doeken met een zogenaamde #BeForTheGame livestream. En inderdaad, het betreft ‘RTX’ in plaats van GTX-reeks, en de becijfering verspringt naar twintig, niet elf.

De reden om voor de RTX-benaming te kiezen, ligt in de architectuur. Doordat deze volledig anders opgebouwd is, is de nieuwe GPU in staat om rekentaken op legio andere manieren te tackelen. Zo wordt ‘hybrid rendering’ toegepast, waardoor grote batches aan rekenprocessen nu ook parallel aan elkaar kunnen verlopen.

De nieuwe Turing-structuur brengt een aantal interessante nieuwe features voor games en driedimensionale rendering mee. Zo moet onder meer Shadow of the Tomb Raider uit de voeten kunnen met levensechte visuals door real-time ray tracing. Dit houdt in dat afzonderlijke — en in soort zeer uiteenlopende — lichtstralen secuur berekend en uitgedraaid worden, waardoor lichtinval en -reflecties op een vele malen realistische manier weergegeven kunnen worden.

Real-time ray tracing komt voort uit de samenwerking met Microsoft en hun DirectX Ray Tracing (DXR), deze werd door NVIDIA geadapteerd en, mede door Epic Games, ook toegankelijk gemaakt op de Unreal Engine 4. De op GDC onthulde technologie (met destijds ook een Star Wars demo) was al een gegeven, maar de RTX-videokaarten maakt deze processen door verbeterde architectuur haalbaar.

Met 18.9 miljard transistoren is de rekenkern van de Turing-architectuur de op één na grootste grafische chip ter wereld. En dat allemaal moet uiteindelijk 14 teraflops aan rekenkracht opleveren. Daarnaast bevat de chip een zogenaamde RT Core, die specifiek over de Ray Tracing zal gaan; deze trekt dan ook 10 Giga Rays per seconde, afzonderlijk van de algemene grafische processen.

Een derde, afzonderlijk component van de Turing-structuur is een Tensor Core, die vooral AI-taken zal tackelen. Afzonderlijk van de complexiteit van de processen, pompt deze 110 tot 770 teralops. Omgerekend moet dat staan tot tien GTX 1080 Ti’s, die zich enkel op de AI zouden focussen.

Doordat de grafische processor een dedicated zijde heeft die kunstmatige intelligentie aanpakt, lijkt de Turing-generatie zich, naast gaming, ook veel op deep learning te focussen. Tijdens de live-presentatie werd dan ook uitgeweid over neurale netwerken en zelflerende supercomputers als nieuw speerpunt. Daarvoor zal NVDIA DLSS uitrollen; de zogenaamde deep learning supersample.

Minder relevant voor de gamer, maar desalniettemin een mooie marketingpraat; NVIDIA onthulde gedurende de conferentie ook de NVIDIA DGX-2, een supercomputer met zestien geschakelde Turing-chipsets verspreid over twee gigantische videokaarten. Deze monsterbak van een computer genereert samen 2 petaflops (!) aan rekenkracht, en vervangt daarmee een gigantische reeks deep learning servers van circa 2 miljoen dollar.

Volgens NVIDIA is de Turing-structuur de grootste sprong in hun technologie sinds de implementatie van de CUDA-kern. De aanloop naar Turing en RTX omvat volgens de fabrikant zeker tien jaar aan vooruitgang in grafische rekenprocessen, mogelijk de grootste revolutie op dit gebied van de afgelopen dertig jaar.

Legio verschillende hardware-fabrikanten hebben al hun versie op de RTX 2080 en RTX 2080 Ti uit de doeken gedaan. Pre-orders daarvan gaan binnenkort live, maar specifieke prijzen voor de nieuwe high-end videokaarten blijft nog uit. Een lek van een Poolse webshop verklapt een (omgerekend) bedrag van circa 1.200 euro voor de RTX 2080 Ti en ongeveer 800 euro voor de RTX 2080.

Uiteraard rolt NVIDIA zelf ook een NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti Founders Edition uit, die momenteel in de pre-order staat voor 1.199,99 dollar.

 1.   
  Bram_M99's avatar

  Ziet er heel goed uit, vond vooral die demo met Battlefield V erg mooi. Toch wacht ik even tot de 2060 wordt aangekondigd…

 2.   
  PSPfreaky's avatar

  Het zag er allemaal vet uit, vooral Battlefield 5! Toen ik de prijzen zag zat ik vanbinnen wel te huilen haha 😛 Zit je een jaar hierop te wachten en zie je deze prijzen…

 3.   
  Heccer's avatar

  Ja feed me ook zeer de prijs, maar heb hem wel bestelt.

 4.   
  PSPfreaky's avatar

  @Heccer: Maar je weet toch nog niet hoe deze kaarten presteren in games? Ik wacht zelf eerst de benchmarks af voordat ik er eentje ga halen.

 5.   
  Bram_M99's avatar

  @PSPfreaky: Precies dit… er wordt alleen vergeleken op die nieuwe technologie maar logischerwijs is dan de nieuwe kaarten velen malen beter

 6.   
  Neolite's avatar

  Er zit meer tijd tussen de release van deze en de vorige dan NVidea zich in jaren heeft kunnen veroorloven. Nieuwe technieken die nog niet in de consoles zitten worden over het algemeen nog niet zo snel geïmplementeerd. Ik denk dat we toch echt tot 2020 moeten wachten op brede ondersteuning. Mensen met een 10xx kaart hoeven in ieder geval de overstap niet te maken. De komende twee jaar kun je alles op hoge graphics blijven spelen.

 7.   
  PSPfreaky's avatar

  @Bram_M99: Er zal vast ook wel een reden zijn dat er nog geen benchmarks zijn. Ik denk dat er geen grote vooruitgang is gemaakt. Gisteren was het enkel marketingpraat over raytracing.

 8.   
  Bram_M99's avatar

  @PSPfreaky: Helemaal met je eens, helaas, want ik had echt anders gehoopt en gedacht.

 9.   
  Heccer's avatar

  @PSPfreaky:
  Loopy maar Ik heb mijn 1080 Ti dit jaar op een goed moment verkocht. En Ben fan van het Groene team( niet altijd van hun werkwijze).
  En ik hoef geen 144 Fps te hebben. Ik speel en Mod veel games.( single player) en de nieuwe thombraider spellen met wat nieuws ondersteun ik graag( raytrace) net als VR Oculus. En ik denk dat deze kaart wel bij de 60 fps komt en 90 gezien de specs. En ik vond ook dat ik wel een nieuw kaartje had verdiend.

 10.   
  Heccer's avatar

  En Metro natuurlijk.

 11.   
  Heccer's avatar

  @Neolite:
  Klopt helemaal als je puur naar specs kijkt sta ik zelfs niet raar te kijken dat de eerste maanden de 1080 Ti de 2080 voor bij gaat. Nvidia kenende begin volgend jaar de drivers goed. Wat ik ook zag met 980 ti better was in het begin dan de 1080. Nu nog in sommige games. De 1080ti is een beest van een kaart en werd meteen goed ondersteund met drivers. ( want dat is Nvidia wat ik hier boven al zij ben het niet altijd eens met hun werkwijze) en met meerder dingen hebben ze zich niet netjes gedragen om maar zacht uit te drukken. Maar ja het is en blijft zaken doen.

 12.   
  PSPfreaky's avatar

  @Heccer: Er wordt gesproken dat je een game met raytracing niet op de 60fps kan krijgen met 1080p. Of dit waar is, is natuurlijk afwachten met de benchmarks. Ik ben zelf ook voor het groene kamp (zit zelf een jaar op mijn laptop omdat ik geen 1080 Ti wilde, maar de nieuwe videokaarten), maar ik denk dat we nu best wel genaaid worden met de specs en de prijzen.

 13.   
  Heccer's avatar

  @PSPfreaky:
  We worden altijd genaaid de specs zijn nooit goed van Nvidia persconferentie. En ik denk 1080p 30 fps raytrace.
  Alles max 4K zonder raytrace met thombraider A-C orgin en de nieuwe A-C met geluk 60-80 fps maar nog geen 144 ( nee daar komen we denk ik echt niet. Een maat gaat naar gamecon hopelijk krijg hij wat nieuws. En hier misschien. ( en ik ook blijf bij groen gewoon draait over het algemeen wat beter met mijn game collectie en mods.) en driver ondersteuning van dag 1 en dat vind ik zelf zeer fijn.

 14.   
  PSPfreaky's avatar

  @Heccer: Er zijn geruchten dat Nvidia volgend jaar met een 7nm videokaart komt.

 15.   
  Heccer's avatar

  @PSPfreaky:
  Nou dan zien we dan wel weer.
  Maar ben bang als ze dat doen dat ik……

 16.   
  PSPfreaky's avatar

  @Heccer: Het lijkt me niet dat ze er snel mee komen, want anders zou niemand de RTX 20×0 videokaarten gaan kopen.

  Er zijn trouwens vanuit Nvidia wat simpele benchmarks op 4k (instellingen onbekend) verschenen met een RTX 2080. 84fps met Battlefield 1, 65fps met Battlefront 2, 93fps met CoD:WWII, 71fps met Far Cry 5 en nog een aantal games. Vergeleken met een GTX 1080 Ti is dat vaak maar max 5% prestatiewinst. Misschien dat we betere benchmarks zien als de drivers echt beschikbaar zijn.

 17.   
  Heccer's avatar

  @PSPfreaky:
  Ja en deze zijn van Nvidia zelf en dat is vaak niet pluis. Het hele web gaat er al over hoeveel meer fps. En er word niet gekeken naar de nieuwe workflow van de kaart. Jammer we zullen zien of ik goed heb gegokt of niet.

 18.   
  PSPfreaky's avatar

  @Heccer: Ik zie het ook meer als een schrikreactie, want er zijn meer mensen negatief dan dat er positieve mensen zijn. Nvidia heeft wel de L1 (2,7x zo groot als bij Pascal) en L2 (van 3MB naar 6MB) cache vergroot. Echter heb ik hier 0 verstand van haha 😛

 19.   
  Heccer's avatar

  @PSPfreaky:
  Er zijn ook wst positief maar veel over de prijs. En alleen de specs is ie wel sneller maar verwacht geen 50%. Maar er was er ook 1 die zij door de nieuwe architectuur dat we wel is heel veel meer winst kunnen hebben. Ik hoop persoonlijk dat we met raytrace 2160 P 60 fps gaan halen. En dat ziet er nog niet zo goed uit. Maar alles is nog Beta en ja dat is een gok die ik waag met early adopter zijn. Maar alles wat we nu lezen is ook om likes en kijkers te krijgen. We zullen zien vind het wel spannend want de rekening was niet licht. Maar het leven is een gok soms.

 20.   
  PSPfreaky's avatar

  @Heccer: Ik denk dat die winst met de nieuwe architectuur best gaat tegenvallen. Naar 7nm zou het een stuk groter moeten zijn.

 21.   
  Heccer's avatar

  @PSPfreaky:
  Ja dat vooral 7mn