NVIDIA kondigt RTX 30-serie aan; 3090 kost een godsvermogen

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar nu is de aap uit de mouw: NVIDIA heeft de RTX 30-serie videokaarten onthuld. Het vlaggenschip eindigt voor het eerst in lange tijd weer met 90: de Founder’s Edition van de RTX 3090 gaat over de toonbank voor een whopping 1549 euro.

Voor de minder financieel fortuinlijke onder ons zijn ook de RTX 3080 en RTX 3070 aangekondigd, die verschijnen voor respectievelijk 719 en 519 euro worden verkocht. Ongetwijfeld volgen later ook minder krachtige en dure modellen worden uitgebracht, maar daar is momenteel officieel nog geen sprake van.

De releasedata komen overigens niet overeen met de performance: als eerste verschijnt de RTX 3080 op 17 september. De RTX 3090 verschijnt vervolgens op 24 september, en de RTX 2070 moet het vooralsnog doen met een vagere “oktober 2020”. Dit komt deels omdat de RTX 3090 meer in de markt wordt gezet als tussenstop tussen de gaming-GPU’s en professionele videokaarten voor grafisch artiesten en mensen die voor hun werk veel renderen.

De RTX 30-serie kost weliswaar een flink zakcentje, maar daartegenover belooft NVIDIA dat de performance tweemaal zo hoog zal zijn als de RTX 20-serie. Zelfs de “zwakke” RTX 3070 zou volgens de cijfers van NVIDIA krachtiger zijn dan de RTX 2080Ti, het topmodel uit de vorige generatie. De ray-tracing core is significant verbeterd, wat in de presentatie werd getoond door beelden van onder meer Watch Dogs: Legion en, jawel, Fortnite met ray-tracing!

Heb jij interesse in de nieuwe RTX-videokaarten? Laat het ons weten in de reacties!

 1.   
  Patrick Meurs's avatar

  Best naadje voor iedereen die net z’n nier heeft verkocht om een 2080 Ti aan te kunnen schaffen.

 2.   
  Halloleernederlands's avatar

  Heb speciaal een account aangemaakt om dit te zeggen (ja ik weet het): Omg, welke aap heeft dit geschreven.

 3.   
  Mike Gevers's avatar

  @Halloleernederlands: Het helpt als je vertelt wat precies je probleem is. Gebaseerd op je gebruikersnaam neem ik aan dat je over een taalfout valt, maar je eigen grammatica is ook niet perfect. Zo heb ik bijvoorbeeld op school geleerd dat je vragen eindigt met, je weet wel, een vraagteken.

 4.   
  PSPfreaky's avatar

  @Patrick Meurs: Uiteindelijk krijg je altijd met zoiets te maken, dat je een goedkopere kaart krijgt met dezelfde performance als de duurste kaart een generatie terug (dus ook als je een 3090 zou kopen). Nu lijkt het ietsjes sneller te gaan. AMD zit Nvidia nu echt in de nek te hijgen. De geruchten zijn dat AMD de RTX 3080 kan verslaan en Nvidia kan dan beter iets meer gas geven dan hopen op het beste.

  Nvidia heeft ook vrijwel geen slides getoond met performance in games, zowel non-RTX als met RTX. Het is nu wachten op de echte game benchmarks van onafhankelijke websites. De slides die Nvidia normaal toont zijn vaak iets te rooskleurig.

 5.   
  Mike Gevers's avatar

  @PSPfreaky: Heb je zeker een punt. Ik vind het daarnaast ook tekenend dat ze Digital Foundry voor een preview een 3080 hebben gestuurd, in plaats van een 3090. Ik denk dan ook dat de 3090 voor gamers maar weinig toegevoegde waarde zal hebben, laat staan ruim 800 euro aan waarde.

  En laten we eerlijk zijn: marketingslides zijn altijd rooskleurig 😉

 6.   
  BozeBever's avatar

  Kijk voor de lol nu eens op Marktplaats. Idioterie. Mensen die denken hun oude kaart nog voor de hoofdprijs te kunnen verkopen, enkel om de goedekopere RTX 3070 of een upgrade te doen.

 7.   
  Djobba010's avatar

  @BozeBever: Ach ja. Mensen hebben verwacht dat de kaarten weer duurder zouden worden, maar dat is niet het geval. Ik heb 4 maanden geleden mijn GTX 1070 nog verkocht voor 250 euro. Toen een RTX 2070 gekocht voor 570 (MSI RTX 2070 Super Gaming X). Heerlijke kaart, speel bijna alles wel op 120-144 FPS met ultra instellingen. Niet alles natuurlijk. Maar goed, een 3070 zou dus beter worden dan een 2080 Ti. Ik denk dat een 2070 Super met anderhalf jaar fabrieksgarantie nog wel voor 250-300 kan gaan. Beetje afhankelijk van wat een 3060 gaat doen qua prijs/performance.