NVIDIA vernieuwt RTX-videokaarten met reeks “Super”-versies

Ze winnen het misschien niet van de GeForce RTX 2080 Ti (à 1.259 euro), maar NVIDIA’s nieuwe “Super“-versies van bestaande videokaarten zijn alsnog de minste niet. In een poging de met vorig jaar september gelanceerde RTX-kaarten te vernieuwen, hebben de RTX 2060, RTX 2070 en RTX 2080 nu elk een superlatieve uitvoering.

Wat maakt de nieuwe videokaarten dan precies zo “super” volgens NVIDIA? In wezen zou dat aan moeten komen op een verbetering van de Turing-architectuur van de chipsets. Die zou ervoor moeten zorgen dat de processoren efficiënter te werk gaan, en in wezen de gehele kaart superchargen. Daarnaast is er, afhankelijk per model, een toename in bruikbaar geheugen en bandbreedte.

Zo moet de RTX 2060 Super (richtprijs 424 euro) definitief sneller zijn dan de geprezen GTX 1080, met ditmaal 8 GB aan geheugen, tegenover de 6 GB van het originele RTX-instapkaart.

De RTX 2070 Super (529 euro) wint circa 10 tot 25 procent in game-prestaties tegenover diens oorspronkelijke voorganger. Daarmee presteert de kaart al snel beter dan een GTX 1080 Ti, het boegbeeld van NVIDIA’s vorige generatie GPU’s.

Het nieuwe paradepaardje, de RTX 2080 Super (à 749 euro) weet nog altijd niet te tippen aan de kracht van de RTX 2080 Ti of diens Founder’s Edition, maar is definitief sneller dan de “reguliere” RTX 2080 en zelfs de bizar hoog gegrepen Titan XP. Met een geheugensnelheid van 15.5 Gbps en een betere Turing-chip is het momenteel de op één na snelste videokaart van NVIDIA.

Met verbeterde prestaties en ietwat geluwde prijspunten, lijken de Super-kaarten veel potentie te bieden voor gamers op zoek naar nieuwe high-end hardware. Zo komt bijvoorbeeld de RTX 2060 Super al bijzonder dichtbij de prestaties van een vanilla RTX 2070 (aldus ook Digital Foundry), zonder meteen je portemonnee leeg te hoeven roven.

Wat betreft ray tracing, hét nieuwe buzzword van grafisch geneuzel, lijken de Super-kaarten wel degelijk aan frames te winnen op hun voorgaande versies. Ze naderen eerder hun grotere “ouderwetse” broertjes, maar schieten nergens de pan uit in prestatieverschillen.

Misschien maakt de Super-serie niet de grootste sprongen op hardware-gebied, maar NVIDIA lanceert in ieder geval een reeks nieuwe opties die de markt zonder twijfel weer enigszins opschudden.

Zou jij je (volgende) pc-build laten superchargen voor deze prijzen? Schroom vooral niet je hardware-plannen en -resultaten met je vrienden van Gamersnet te delen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren