Eerlijk is eerlijk; de Xbox One heeft vandaag de dag niet de beste positie in het console-landschap. Terwijl de concurrentie PlayStation furore maakt met een handvol ijzersterke exclusieve titels, staat de Xbox-catalogus er soms maar wat karig tegenover. Dat hoeft echter niet te zeggen dat de Xbox One geen toppers kent, in tegendeel…
Met de komst van de Xbox Game Pass, een vergrote focus op cross-play, het aannemen van nieuwe first-party studio’s en zelfs een game-streaming dienst onderweg, maakt Microsoft zich klaar voor een potentiële comeback. En toch, daarvoor had de Xbox One al wel degelijk het een en ander in zijn mars.
Exclusief of niet, in dit artikel sommen we een aantal van de beste speelbare ervaringen op voor de groene console. En ja, uiteraard proberen we dat overzicht bijtijds van een broodnodige update te voorzien.
Welke games bleven ons het beste bij of zijn gewoon ijzersterke verschijningen op Xbox One, Xbox One S of Xbox One X? We zetten een greep uit onze persoonlijke toppers op een rijtje:
Forza Horizon 4
Waar andere arcaderacers het al jarenlang af laten weten, is Forza Horizon 4 dé aangewezen franchise om de vehiculaire vraag te beantwoorden. Sinds Forza Horizon 2 is de formule nauwelijks ingrijpend veranderd, maar een doodzonde is dat allerminst. De Horizon-games voorzien immer in talloze auto’s, honderden uren vrij raceplezier en een continue focus op je eigen speelstijl én sociale functies.
Of je met opgetunede Subaru’s door de modder wilt driften of met oldtimers het dorp onveilig wilt maken; álles mag. Vrijwel elke race is vermakelijk, de speelwereld is interactief en de game beloont je voortdurend op je eigen manier. En verdomme, het ziet er ook nog eens prachtig uit.
Technisch gezien zijn Forza-games de hoogstandjes van het Xbox-kamp. Niet alleen worden de titels steevast ijzersterk geoptimaliseerd, ze demonstreren — als een van de weinige — ook nog eens hoe ingenieus de dynamische rumble in Xbox One-controllers kan zijn.
Sea of Thieves
Misschien niet voor iedereen een regelrechte hit, maar met Sea of Thieves weet ontwikkelstudio Rare een wel erg interessant spelconcept uit te laten varen. Een open, online wereld voor spelers om zich piraat in te wanen, met alle vrijheid van dien. Zoek schatten, zink schepen en zuip obscure alcohol; een avondje Sea of Thieves is een avontuurtje op zichzelf — al helemaal met vrienden.
Rare lanceerde Sea of Thieves begin 2018, alwaar de game jammer genoeg een relatief kale vaart tegemoet ging. De piratensimulatie bood weliswaar genoeg vrijheid en een typerende Rare-kunstigheid, maar de formule leverde wellicht te weinig echte drive om door te streven.
Op diezelfde, toch hoopvolle fundering is sindsdien gebouwd met een reeks gratis uitbreidingen, waarmee de game overduidelijk koers zet voor een progressieve horizon. Volledig ‘af’ is anders, maar Rare sleutelt overduidelijk het een en ander bij.
Toekomstplannen of niet, Sea of Thieves komt sowieso het best tot zijn recht in de juiste setting. Een aantal betrouwbare zeelieden, wat creativiteit en je verstand op nul maakt het dat deze waterwereld bijzonder vermakelijk is om (soms urenlang) te bevaren.
Cuphead
Als nostalgie een drug was, dan is Cuphead het cocaïne van de games: razendsnel en snoeihard. Terwijl opdringerige jazzdeuntjes door je speakers pompen, is het aan jou (eventueel met een maat op de bank) om door een boss run als geen ander te storten. Elk level met zijn eigen pit en over-de-top cartooneske overkomen, maar nooit onredelijk of oneerlijk. Cuphead is weer een game leren spelen zoals dat vroeger van ons geacht werd.
En juist waar veel games hun charme laten varen voor een geforceerde moeilijkheidsgraad, is het Studio MDHR die hard maakt dat iets pittigs ook prachtig kan zijn. Elk animatieframe, menuutje of achtergrondmuurtje in het zicht werd zorgvuldig met de hand getekend, om uiteindelijk samen te komen in een van de meest iconische art styles in games van de afgelopen jaren.
Als snelle bullet hell of beat ‘em up-achtige gameplay niet je ding is, dan vervalt Cupheads eigen charme helaas wel snel. Denk je echter de beproeving te kunnen doorstaan, dan mag je je borst nat maken voor een paar tiental uur aan fraaie frustratie, al helemaal in co-op. Wallop!
Gears of War 4
Het anno 2016 verschenen Gears of War 4 is als de Star Wars: Episode VII van zijn eigen franchise. Een overduidelijke herhaling van zetten, zij het dan in een net iets anders format gegoten. Hoewel dat het verhaal een wat voorspelbare, minder interessante draai geeft, heeft de gameplay er echter absoluut niet onder geleden.
Gears of War 4 voelt als vanouds ruig en snappy, terwijl ontwikkelaar The Coalition het wel flikte om iets verder uit te breiden op de formule. Een reeks nieuwe omgevingen, verse wapens, Horde 3.0 en aangedikte multiplayer-functies maken het dat de online lobby’s nog altijd op volle toeren draaien.
Bovendien oogt en voelt Gears of War 4 wel degelijk als een regelrecht paradepaardje voor hetgeen vooral de Xbox One X in staat is. Ook zonder de grotere resolutie, HDR-kleuren of hogere framerates is Gears of War 4 een beest van een brute game. Maar met al die extra’s erbovenop? Dan pas laat het Xbox-kamp een ijzersterk staaltje optimalisatie zien.
Sunset Overdrive
Natuurlijk, het later verschenen Spider-Man is voor Insomniac Games een groter succes gebleken, maar de Xbox One exclusive — een van de weinige échte, overigens — Sunset Overdrive is daarmee zonder twijfel diens ondergewaardeerde broertje geworden. Met een flinterdun plot, ongestoord absurde wapens en gepaste meta-humor staat Sunset City wel zeker in zijn eigen zonnetje.
Sunset Overdrive laat je ervaren hoe het is om een kleurrijk schietspel te kruisen met, zeg, een Tony Hawk’s Pro Skater-game. Terwijl je hordes vijanden van je af knalt met onder meer teddybeerbommen en vinyl-vuurwapens, is het de bedoeling om altijd on the move te blijven. Met een nauwgezet concept voor momentum, grind je zo over elektriciteitskoorden, ren je over muren en spoed je door de stad. En lekker dat het voelt.
Op den duur loopt de progressie in Sunset Overdrive echter wel tegen — helaas niet langer over — de muur. En nee, ook de afgeraffelde multiplayer-mogelijkheden weten de spelduur niet geslaagd te verlengen. De achtbaanrit an sich is daarmee een uiterst intens avontuurtje, maar helaas komt die misschien net wat te vroeg tot stilstand. Te snel voor een sequel, zo lijkt het, jammer genoeg.
Red Dead Redemption
Het klinkt scheef als een omgevallen ezel, maar ja; het in 2010 verschenen Red Dead Redemption is óók een hoogtepuntje voor de Xbox One. Wie immers in de aanloop naar Red Dead Redemption 2 nog een keertje op wil zadelen met John Marston, is het beste af op een Xbox One (X). Middels Xbox’ eigen Backwards Compatibility-programma is de game niet alleen speelbaar gemaakt op de huidige generatie, maar ook nog eens subtiel verbeterd.
Niet alleen draait de Xbox 360-emulatie van Red Dead Redemption een tikkeltje sneller op een reguliere Xbox One, de gamers met een Xbox One X kunnen de game zelfs laten opschalen naar een 4K-resolutie. Niet bepaald iets wat je nog verwacht van een zes jaar oude klassieker die, nota bene, nooit het daglicht zag op pc.
Bonuspuntje: zij die de game al hadden voor Xbox 360, kunnen dus gratis overschakelen naar de Xbox One Backwards Compatible-versie. Datzelfde geldt overigens evenals voor alle andere games in het alsmaar groeiende catalogus. Al jaar en dag een bijzonder prettige service voor de Xbox, waarvan Red Dead Redemption mogelijk een van de vooraanstaandste voorbeelden is geworden.
Ori and the Blind Forest
Met schilderachtige aangezichten en een machtig gevoel voor momentum was het Moon Studios’ Ori and the Blind Forest die eigenhandig het Metroidvania-genre weer écht op de kaart zette. Ouderwets 2D-platformen en progressie boeken, maar dan voorzien van betoverende beelden en een handvol verfrissende gameplayconcepten.
Als Ori raas je door een wondere wereld, waarin je vanzelf uitvogelt hoe je obstakels dient te overwinnen. Vrijwel elke nieuwe ability heeft daarbij een dubbelfunctie, en bijtijds zelfs een nare keerzijde. Het zelf om moeten zetten van je vechtkracht om een broodnodig checkpoint aan te maken, is daarbij het grootste debet aan veel pijnlijk falen. Falen in symfonische sfeer, dat wel.
Mocht je een stukje pittig platformen wel zien zitten, of zoek je simpelweg naar een van de best afwerkte indie-ervaringen om haast psychedelisch lekker op te gaan? Gun Ori and the Blind Forest eens een kans, in ieder geval nog voor Ori and the Will of the Wisps ons volgend jaar aanspoedt.
PlayerUnknown’s Battlegrounds
Weliswaar gelanceerd als hét grafische schandaal van 2017, maar inmiddels verbeterd tot een prima port: de Xbox One-versie van PlayerUnknown’s Battlegrounds. Terwijl het grote geschut van concurrent Fortnite: Battle Royale zich gratis laat verspreiden op elke denkbaar apparaat, is de serieuze tegenhanger van de PUBG Corporation nog altijd een Xbox-exclusieve titel op consoles.
Wie de adrenaline van een van de eerste Battle Royale-hits wil ervaren vanaf de luie bank, met een controller in de hand, kan goed terecht op een Xbox One. En waar de game een jaar geleden juist controversieel instabiel presteerde, staat de port nu — legio patches later — wel degelijk zijn mannetje. Zeker op de Xbox One X.
PUBG-liefhebbers met pc’s die niet bepaald NASA-waardige proporties aannemen, zijn in veel gevallen nu juist stabieler af bij het Xbox-kamp. Optimalisatie is immers niet de sterkste eigenschap van de PUBG Corporation, maar een exclusiviteitsdeal met Microsoft heeft ze overduidelijk geen windeieren gelegd.
Tot dusver onze greep in een aantal van de beste games op de huidige generatie Xbox-consoles! Heb je zelf toevoegingen die nog ontbreken aan ons overzicht of ben je het absoluut niet een van onze keuzes? Schroom niet om ook je eigen mening achter te laten.
Dit overzicht van de beste Xbox One-games groeit met Gamersnet mee. Sommige titels kunnen uit de lijst vallen, terwijl andere toetreden kunnen vinden. De bedoeling is om altijd een reeks up-to-date en goede Xbox-ervaringen op te sommen, dus verwacht bijtijds een aanpassing van de bovenstaande lijst.
Wat dag je van GTA 4 online friendly free roam ?? Speelt beter dan GTA 5 online met al dat geld gedoe, en een jaar laden.
@Dedsec: Persoonlijk vond ik Red Dead Redemption dan toch echt een heel stuk sterker, als we het toch over Backwards Compatible klassiekertjes hebben. Die multiplayer was (naar mijn idee) ook nog eens vele malen soepeler.
Red Dead is nooit verschenen op pc, en daarmee is de Xbox One (X) al snel de beste plek om die game op zijn snelst/mooist te spelen. En een beetje pc trekt de Xbox One er zo uit als het aankomt op een lobby draaien van GTA IV, vandaar.
Daarnaast, en dit heb je zelf ook al opgemerkt, zit Red Dead Redemption nu erg lekker in het hoofd van gamers. Ik verwacht dat mensen rond deze tijd dan ook eerder verlangen naar John Marston dan Niko Bellic.