Eerste rechtszaak vanwege Cyberpunk een feit; CD Project bijt terug

Welkom in 2021 en we kunnen het jaar aftrappen met iets wat ons nog veel gaat bezighouden aan deze kant van de jaarwisseling. CD projekt Red heeft de eerste rechtszaak aan de broek hangen van een groep investeerders die tussen 16 januari en 17 januari aandelen in het bedrijf hebben gekocht. Zij willen hun verloren investering terug en middel een advocatenkantoor in New York openen zij de aanval. Men stelt dat Cyberpunk 2077 feitelijk onspeelbaar was ten tijden van de release (en nu nog steeds, red.) en als bewijs wordt aangevoerd dat de game is verwijderd uit de PlayStation Store door Sony en het ruimhartige geld-terug-beleid van Microsoft (via VG247).

Waar de ontwikkelaar eerst nog virtueel door het stof ging, hebben ze nu de messen geslepen. Middels een statement laat CD Project weten dat ze zich krachtig zullen verdedigen, mede omdat er geen specifiek bedrag wordt genoemd door de aanklagende partij:

“The Company will undertake vigorous action to defend itself against any such claims.”

Het is natuurlijk maar de vraag of er echt heel veel verlies geleden is. Natuurlijk moet er de komende maanden hard gewerkt worden om het spel te repareren, maar aan de andere kant zijn er al 13 miljoen exemplaren verkocht. Voor CD Project is de vloek die blind pre-orderen heet een absolute zegen.

De eerste reparatie-patch moet deze maand verschijnen en daarna volgt er één in februari. Wanneer we de game “af” kunnen noemen is niet bekend.

 1.   
  Anoniem-2105850108's avatar

  Ik vraag mij af of ze daadwerkelijk verlies lijden die investeerders.

 2.   
  Anoniem-90866010's avatar

  Op pc is de game prima speelbaar

 3.   
  DeAdSeYe's avatar

  Dit soort mensen zorgen ook ervoor dat games te vroegtijdig worden gereleased. Ze investeren om er uiteindelijk winst uit te halen. Ze klagen eerst dat het te lang duurt maar als ze een onafgewerkte game afleveren, hebben ze ook een rechtzaak aan de broekhangen.

  Wie CD Projekt Red kent, weet dat dit een bekende formule is. Alle games van hun zijn bugged op het begin maar naarmate ze meer patches releasen, hoe beter het spel wordt.

  Bethesds is precies hetzelfde. Het is uiteraard niet leuk, maar ik heb er alle vertrouwen in.

  Ik denk ook dat Cyberpunk 2077 “te zwaar” is voor de last-gen. Het wordt ook wel de tweede Crysis genoemd.

 4.   
  Hukertoo97's avatar

  @Anoniem-90866010: Prima speelbaar alleen als je personage tijdens een rit op de motor ineens random in een t-pose gaat in z’n blote reet en leuter haalt dat je wel een beetje uit de ervaring.

 5.   
  Anoniem-984670091's avatar

  @DeAdSeYe: investeerders hebben helemaal niet geklaagd. CD Project Red heeft zelf besloten ‘dat het nu welletjes was’ en de game maar eens uitgebracht moest worden. Investeerders hebben op geen enkel moment druk uitgeoefend om de game in 2020 te releasen.
  En dat ze verlies geleden hebben moge duidelijk zijn: de koers is flink gekelderd.

 6.   
  RLXTR's avatar

  @DeAdSeYe: Het gaat er niet om of dit soort mensen ervoor zorgen dat een game te vroeg wordt gereleased. Het gaat erom dat ze daarop aangedrongen hebben op basis van onvolledige informatie. Het doelbewust achter houden van informatie over de staat van de last gen versies valt alleen CD Project Red aan te rekenen.

 7.   
  Anoniem-721436534's avatar

  @Hukertoo97: Haha een echte game voor Peter dus….