Fast Forward 2021: Gotham Knights

Ik ga mijn vertrouwen geven aan Warner Bros. Montreal en Gotham Knights. Ten eerste was Batman Arkham Origins helemaal geen slechte game, helemaal niet als je bedenkt dat het de studio zijn eerste game was. Ten tweede is de wereld die Rocksteady heeft neergezet met de Arkham Asylum, Arkham City en Arkham Knight zo sterk dat een nieuwe studio deze mantel goed moet kunnen overpakken.

Eén van de tofste aspecten van die games was het bouwen van een rijke wereld met meer personages dan Batman alleen. Met slimme subquests werden karakters als Oracle (Batgirl), Robin, Nightwing en The Red Hood neergezet als een huis. Dit jaar gaan we dan ook met deze personages aan de slag, in een wereld geregeerd door The Court of Owls, de illuminati van Gotham City. Ik kan niet wachten.

Bye bye Batman

Batman is dood en sinds het overlijden van James Gordon is de politie niet meer te vertrouwen. En wat gaat er gebeuren als de bewaker van de stad komt te overlijden? Dan komen natuurlijk de criminelen in actie. Met het overlijden van Bruce Wayne activeert automatisch Code Black. Tijd voor de hulp om in actie te komen, die allen een bijzonder eigen profiel hebben. Dit is nodig ook, aangezien de game het beste tot zijn recht komt als je met een vriend speelt. De game is solo te spelen of coöperatief met één vriend. De game speelt zich bovendien in de toekomst af en omdat de helden toegang hebben tot de technologie van de Justice League, kunnen spelers bijvoorbeeld tijdelijk onzichtbaar worden of teleporteren.

Dit lijkt allemaal ver verwijderd van de Arkham-games die je gewend bent, maar dat komt ook omdat Gotham Knights zich niet in hetzelfde universum afspeelt. Anders dan Suicide Squad: Kill the Justice League is dit een compleet eigen wereld waar de technologie wat verder is. Bovendien geeft dat de schrijvers de kans om out-of-the-box-ideeën uit te voeren en een eigen verhaal te vertellen. Dat is nodig ook, want de personages verschillen enorm, met Red Hood die totaal niet past binnen het plaatje van de Bat-helden. Wel is duidelijk dat hij niet-dodelijke wapens zal gebruiken, dus helaas zullen we het waarschijnlijk met rubber kogels moeten doen. Stiekem toch jammer.

In onderstaande Gamersnet Fanzone orakelen we over de Batman Arkham-reeks!

Maak het please geen games-as-a-slechte-service

De game kent vijf verschillende wijken beschikbaar en de ontwikkelaar zelf noemt het de meest dynamische stad in de franchise. Nu is dat niet zo moeilijk, eerdere steden waren op slot, maar het is wel een uitdaging om een echt levendige stad te maken, zeker omdat de game ook nog zal verschijnen op de PlayStation 4 en Xbox One. Toch, als je kijkt naar Spider-man: Miles Morales, is het zeker mogelijk om een game zo te schalen dat een stad veel drukker wordt op de PS5 en Xbox Series X.

Dan de grootste angst voor de game, namelijk de RPG-elementen. Vroeger zat er geen enkele smet aan dat woord, maar sinds games-as-a-service voor veel uitgevers de standaard is geworden, maakt dat mij angstig. Je kunt in de game loot verzamelen en je personages daarmee upgraden. Dat kan goed uitpakken, maar als we kijken naar bijvoorbeeld Marvel’s Avengers en de historie van Warner Bros. met lootbox-misbruikende games als Mortal Kombat 11 en Middle-Earth: Shadow of War heeft de uitgever wel wat te bewijzen.

Waar je bij Marvel’s Avengers nog kan zeggen dat het een nieuwe IP is, is dat bij Gotham Knights niet het geval. Mensen die deze game gaan oppakken hebben waarschijnlijk een liefde voor de Arkham-games en die willen niks weten van games-as-a-service. Trouwens wat een walgelijke benaming voor een genre dat zelden service gericht is, maar dat ter zijde.

Als Warner Bros. Montreal de RPG-elementen goed weet door te voeren en in dienst van de speler en niet van het management, dan kan het een hele vette toevoeging zijn binnen de game. De Arkham-games lieten zien dat het erg tof is om Batman aan te kleden met verschillende Bat-pakken en dus kan een pad waarbij je nieuwe kleding, wapens, snufjes en aanvallen vrijspeelt enorm aantrekkelijk zijn.

Voorlopige conclusie

Hoewel Warner Bros. Montreal als studio nog veel te bewijzen heeft, is het vertrouwen in Gotham Knights bijzonder groot. Dat heeft voor het grootste gedeelte te maken met de wereld die Rocksteady eerder wist neer te zetten met de Arkham-games. En hoewel deze game zich in een ander universum afspeelt, leent het wel behoorlijk veel van die geweldige games.

Bovendien lijkt het erop dat de vier personages behoorlijk verschillend zullen zijn. Robin leunt op stealth, Batgirl op tech en Red Hood op keiharde wapens. Als je met deze personages aan de slag mag in een levendige wereld en tegenover veel iconische slechteriken, zal Gotham Knights één van mijn favoriete games van 2021 worden.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren