Batman: Arkham Asylum

Batman: Arkham Asylum is de beste superheldengame die je kunt kopen, een echte must-buy. Hoe deze conclusie tot stand komt, lees je in deze review…

Batman: Arkham Asylum is een project van Rocksteady Studios, een relatief onbekende Britse ontwikkelaar die nauwelijks iets van enige waarde op haar CV heeft staan. Toch kan ik nu al verklappen dat men vriend en vijand weet te verbazen met deze Batman-game, die eindelijk duidelijk maakt dat een licentiegame zeker niet per definitie veroordeeld is tot middelmatigheid. Rocksteady zet zichzelf en Batman onmiskenbaar weer op de kaart…

Een zware nacht

Het verhaal en de setting van Batman: Arkham Asylum staan los van alle bekende verhalen en films, dus dat is een stukje vrijheid waar Rocksteady mooi gebruik van heeft kunnen maken. Aan het begin van de game brengt Batman namelijk The Joker naar Arkham Asylum, de bekende gevangenis voor zware criminelen met een psychische stoornis. Al snel blijkt dat The Joker met voorbedachte rade zich heeft laten oppakken, om zo alle schurken te bevrijden en de macht over te nemen in Arkham Asylum. Kortom, het wordt een zware nacht voor de ‘Dark Knight’.

Vanaf het moment dat je echt mag los gaan met Batman, kom je in aanraking met het eerste grote aspect van de gameplay: de combat. Als vechtersbaas heeft Batman natuurlijk de nodige training achter de rug en je kunt dus aardig wat harde klappen en trappen uitdelen. In begin komt het wat simplistisch over, met een knop om aan te vallen en een knop om te counteren, maar als je verder komt in de game krijgt het vechten vanzelf iets meer diepgang. Zeker op de hogere moeilijkheidsgraden willen groepjes vijanden nog best een uitdaging zijn.

Gelukkig heeft Batman ook de nodige gadgets tot zijn beschikking, waaronder de ‘Batarang’. Deze boemerang in de vorm van een vleermuis is niet alleen handig om af te rekenen met de vele schurken van Arkham Asylum, maar ook kan je het goed gebruiken bij het oplossen van kleine puzzels. Een geblokkeerde schakelaar kan je met je batarang weer activeren, zodat je weer een stukje verder komt. Daarnaast verdien je gedurende de game ervaringspunten en kan je steeds meer upgrades kopen, waardoor steeds vettere acties mogelijk zijn.

Afwisseling

Ik noemde net al even de puzzels, maar dit gaat in Batman: Arkham Asylum nog wel een stapje verder. Je moet namelijk regelmatig de omgeving afspeuren om een doorgang te vinden of om aanwijzingen te zoeken. Hiervoor heb je de speciale Detective Mode tot je beschikking, waarmee je de omgeving grondig kunt scannen. Zo zie je wat de staat van vijanden is, welke objecten mogelijk bruikbaar zijn, enzovoort. Naast het standaard knokken met vijanden biedt de Detective Mode een prettige afwisseling.

Vergeet echter niet dat Batman lang niet altijd voor de brute confrontatie kiest. Vijanden met automatische geweren zijn nog altijd een groot gevaar en dan verdient een stiekeme aanpak de voorkeur. Een ander belangrijk stukje gameplay is namelijk stealth. Met een druk op de knop vliegt Batman van het ene naar het andere object, dankzij een handige grapple hook, om vervolgens vijanden van bovenaf uit te schakelen.

Frisse verhaallijn

De gameplay zelf kent dus volop variatie, maar dit wordt ook nog eens versterkt door geweldige graphics. Arkham Asylum is prachtig opgezet, personages zien er heel goed uit en de animaties zijn van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast beschikt de game over diverse grote stemacteurs voor onder andere Batman en The Joker, wat voor wat extra authenticiteit zorgt.

Over het verhaal zelf ga ik niets onthullen, dat zou zonde zijn. Batman: Arkham Asylum is duidelijk opgezet om je te vermaken met een frisse verhaallijn. Je kunt echter wel meer vermaak uit de game halen dankzij diverse challange rooms, losstaande delen van de game waarbij het draait om een zo hoog mogelijke score of zo snel mogelijke tijd. En voor de echte liefhebber is er ontzettend veel aan extra’s te vinden in de vorm van biografieën, raadsels van de Riddler en nog veel meer.

Conclusie

Licentiegames zijn gedoemd te mislukken, die gedachte overheerste bij mij tot voor kort ook. Totdat ik aan de slag ging met Batman: Arkham Asylum. De game is niet alleen geweldig voor liefhebbers van Batman, maar ook voor liefhebbers van een sublieme third-person actiegame. Arkham Asylum komt echt tot leven dankzij de uitgebreide gameplay, de mooie graphics en natuurlijk de vele bekende gezichten, van Batman en The Joker tot Harley Quinn en Scarcrow. Het najaar begint vroeg dit jaar…

 1.   
  Spam-Fischer's avatar

  kep dit spel zelf ook en ik vind dat die cijvers wat te laag zijn:P

  hier mijn mening

 2.   
  Wesseltje1's avatar

  Heb het spel zelf ook. Het is een zeer goed spel. Een 9 is precies goed. 8)

 3.   
  Ika Q's avatar

  Heb em voor de PS3 en uitgespeeld. Enige wat ik moet bijvoegen is dat er meer bad-buys erin moeten stoppen, Joker, Killer Croc, Scare Crow en zeker Poison Ivy zijn goed uitgewerkt, dan wil je gewoon meer.

 4.   
  DutchFreeze's avatar

  Ik heb een Token van XfX gekregen voor de pc versie, diek kan ik op de dag van release gratis downen, alleen is dat pas 15 september 🙁

 5.   
  GameAC's avatar

  Genialiteit kent geen grenzen.

 6.   
  /DareDevil's avatar

  Als Hardcore gamer en batman fan kan ik je echt vertellen dat deze game een meesterwerk is 😆

 7.   
  NightHawk's avatar

  Mooie review 🙂

 8.   
  Sa.'s avatar

  DutchFreeze schreef, "Ik heb een Token van XfX gekregen voor de pc versie, diek kan ik op de dag van release gratis downen, alleen is dat pas 15 september :("

  als je in EU woont(en waarschijnlijk is dat jouw geval) moet je helaas tot 18 september w8ten 😥

 9.   
  delta62's avatar

  Nice review, ik ben er helemaal weg van! De gameplay, de graphics, de sfeer, de characters enz enz het is allemaal geweldig! Allemaal kopen deze game!

 10.   
  Infector's avatar

  Een prachtige game. Mooie graphics, vloeiende animaties, goede snelheid en actie, prachtige en gemakkelijke gameplay, wat moet je nog meer hebben? Een dikke 9,5 voor deze game.

 11.   
  AspireKill_'s avatar

  Eigenlijk een veel betere game dan ik dacht dat het ging worden!

 12.   
  vlekietwinie's avatar

  Dit spel verdient gewoon een 10 beste spel dat ik ooit heb gezien die ging over een filmpersonage 😀

 13.   
  LennartvA's avatar

  Ik heb ‘m gewonnen hier op GN. 😀

 14.   
  holyscope's avatar

  ik vind het een midere game

 15.   
  oppermossel's avatar

  volgens mij is deze game deze cijfers waard het is gewoon lekker om te spelen en dan ook dat sluipen enz.

  ik geef daarom ook zekr geen slegte cijfers eh 😛

 16.   
  Tibor922's avatar

  Echt een geweldige game

 17.   
  toqeer's avatar

  ja deze game was zo vet 🙂