Batman: Arkham City

Laten we eerlijk wezen: wie heeft er als klein jongetje nou nooit van gedroomd een superheld te zijn? Een icoon, dat het redden van de mensheid tot zijn dagtaak heeft verheven? Helaas dringt op latere leeftijd tot je door dat je waarschijnlijk nooit gebeten zal worden door een radioactieve spin en dat de kans dat je geboren bent met het X-gen, zeer klein is. Batman behoudt echter ook voor volwassenen een ontzettende aantrekkingskracht, mede gezien het feit dat Bruce Wayne geen bovennatuurlijke gave heeft. De beste man weet zich uit elke benarde situatie te redden met enkel een flinke trits aan gadgets en een zeer degelijk bepantserd pak. In 2009 debuteerde deze geliefde superheld op de next-gen consoles met Batman: Arkham Asylum, een uitstekend spel dat door velen nog steeds gezien wordt als de beste superheldengame ooit. Aan Rocksteady nu de zeer lastige taak om die game te overtreffen…

Survival of the fittest

Ik weet nog goed hoe ik in Arkham Asylum Joker’s Titan-variant een flinke dreun op zijn smoel verkocht, waarna de psychopaat dan eindelijk achter slot en grendel verdween. Bij het opstarten van Batman: Arkham City blijkt echter dat de stadsgevangenis niet meer in staat was al het crimineel gespuis te huisvesten, waarna ex-burgemeester Quincy Sharp besloot enkele sloppenwijken van Gotham City op te kopen. Deze zette hij vervolgens af om vervolgens alle slechteriken, van kruimeldieven tot criminele genieën, in deze stad te plaatsen. Tot slot maakte Sharp de ongelukkige keuze de labiele psychiater Hugo Strange de macht te geven. Het gevolg laat zich raden: in Arkham City geldt al snel het recht van de sterkste en het duurt dan ook niet lang voordat Two-Face besluit Catwoman publiekelijk te executeren. Tot overmaat van ramp blijkt The Joker de burgers van Gotham te hebben geïnfecteerd met een virus dat binnen korte tijd grote delen van de bevolking uit zal roeien! De hoogste tijd voor Batman om de zaken op orde te stellen.

Oog voor detail

The Dark Knight schittert als nooit tevoren in Batman: Arkham City. De game overtreft zijn voorganger op alle fronten en dat is met recht een wereldprestatie. Het is een geweldig gevoel om door de straten van Arkham City te zweven en onderwijl Joker’s goons de stuipen op het lijf te jagen, al zijn de talloze locaties binnenshuis net zo vermakelijk. Het is dan ook wonderbaarlijk hoe Rocksteady zo’n gigantische wereld weet af te leveren die praktisch vrij is van bugs: op één zwevende henchman na ben ik geen enkele fout tegengekomen tijdens mijn queeste door Arkham City. Ook Rocksteady’s oog voor detail is prijzenswaardig; de stad zit vol met geheimen en The Riddler heeft weer flink zijn best gedaan om op de meest uiteenlopende plaatsen raadsels en puzzels te verstoppen.

Wat meteen opvalt aan Batman: Arkham City is de heerlijke vibe die de game uitstraalt. Het spel is veel duisterder dan zijn voorganger en er hangt continu een onheilspellende sfeer in de lucht. De fenomenale voice acting en de scherpe dialogen dragen enkel bij aan het gevoel van authenticiteit. Vooral Mark Hamill’s werk verdient een speciale vermelding, want de manier waarop hij The Joker weet te portretteren is niet minder dan hilarisch. Tegelijkertijd is merkbaar dat de makers zelf ook grote liefhebbers zijn van Batman: de verwijzingen naar de comics zijn eindeloos en een waar genot voor de fans.

Duizend (rook)bommen en granaten!

Batman: Arkham Asylum beschikte over een geweldig vechtsysteem dat lekker pittig was. Voor het vervolg behield Rocksteady deze solide basis, waarna ze hem op alle punten verbeterden. Zo beschikt Batman deze keer over meer moves en nieuwe hulpmiddelen, waaronder rookbommen en mijnen. Bijgevolg werkt het vechtsysteem soepeler dan voorheen en zien Batman’s acties er nog stoerder uit. Het is alleen erg jammer dat de baasgevechten zeer simpel zijn. Met name het allerlaatste gevecht werd te eenvoudig in mijn voordeel beslecht. Een poging van Rocksteady om ook de casual gamer aan zich te binden?

Ook de gameplay van Batman: Arkham City staat als een huis. Zo speelt stealth opnieuw een zeer belangrijke rol in de game; blokkeren vier bewapende vijanden je pad, dan ontkom je er niet aan om ze al sluipend één voor één uit te schakelen. Tegen meer dan drie gewapende vijanden is The Dark Knight namelijk niet opgewassen. Hierdoor kan het spel op sommige momenten heerlijk tactisch uit de hoek komen en dat is meer dan welkom met alle hersenloze shooters die tegenwoordig op de markt verschijnen.

Voor ieder wat wils

Naast het hoofdverhaal is er genoeg te doen in Arkham City. Zo zit de game tot de nok toe gevuld met raadsels waar zelfs Sherlock Holmes zijn hoofd over zou breken, maar als je het type bent dat zich liever verbaal uitspreekt, dan voorziet Batman: Arkham City ook in jouw behoeften: het spel bevat maar liefst 24 challenge maps waar je naar hartenlust gestoorde uitdagingen aan kunt gaan. Bovendien bruist de stad van leven. De game bevat tientallen zijmissies die stuk voor stuk ontzettend goed zijn vormgegeven, maar ook een aantal random events die op de gekste momenten plaats kunnen vinden. Kijk bijvoorbeeld niet raar op als tijdens je speelsessie plotseling ergens een telefoon overgaat, waarna de gestoorde seriemoordenaar Zsasz jou confronteert met zijn levensverhaal.

Conclusie

Batman: Arkham City is een waar meesterwerk. De manier waarop Rocksteady de stad tot leven heeft weten te brengen is bewonderenswaardig en het is geweldig om te zien hoe men het vechtsysteem uit het vorige deel heeft weten te perfectioneren. Alle prominente slechteriken uit het Batman-universum zijn aanwezig en de chaos die zij tezamen stichten is groter, maar tegelijkertijd ook vermakelijker dan ooit. Batman: Arkham City is zonder twijfel de beste superheldengame ooit gemaakt en kan worden gerekend tot één van de sterkste games van 2011.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Arkham City is groot(s)!
 • Heerlijke stealth-gameplay
 • Fenomenaal vechtsysteem
 • Groot scala aan vijanden
 • Geweldige sfeer en voice acting

Wat is NOT

 • Baasgevechten te simpel

9.5

 1.   
  iveL's avatar

  Echt een coole game lijkt me dit!
  Jammer dat ik niet genoeg geld heb om hem te kopen…

 2.   
  FishHookz's avatar

  9.5 ? ja dat verdient deze game inderdaad 😉

 3.   
  Helios929's avatar

  Speel hem ook sinds gisteren en hij is zeer vet.

 4.   
  Hitman047's avatar

  Geen 10?

  Jammer dat de PC-versie is uigesteld, maar deze game komt sowieso in mij collectie. 😉

 5.   
  GamerJaime's avatar

  Persoonlijk vind ik het echt doodzonde dat ze die game nu laten uitkomen omdat ik bang ben dat (hoe geweldig deze game ook is) deze game zichzelf niet staande kan houden tussen dat Battlefield3/MW3 geweld. Ik zal deze game zelf ook wel gaan aanschaffen maar voorlopig nog niet omdat AC Revelations en Battlefield 3 voor gaan. Dit word dus net als 1 deel voor mij een titel die ik uit de budgetbak zal moet vissen. Al hoop ik voor deze game niet dat meer mensen dat gaan doen al denk ik dat de kans best wel groot is.

 6.   
  -050- Critical's avatar

  ik denk dat deze titel zich wel redelijk staande houd aangezien het eerste deel de serie al heeft gevestigd!

 7.   
  Sa.'s avatar

  ”Helios929″ schreef, "Speel hem ook sinds gisteren en hij is zeer vet."

  Hoe kan het zijn dat je hem al kan spelen?

 8.   
  GamerJaime's avatar

  -050- Critical schreef, "ik denk dat deze titel zich wel redelijk staande houd aangezien het eerste deel de serie al heeft gevestigd!"

  Dat klopt maar een reden voor mij om deze game nu ff links te laten liggen is omdat dit een singleplayer game is en als je ziet wat voor een toppers nu allemaal uit gaan komen (Battlefield3,AC Revelations,Forza4,Saints Row3,Uncharted3,Skyrim,MW3 en ik zal er vast nog wat vergeten zijn) dan is voor singleplayer games de kans denk ik groter om ingesneeuwd te raken maar ik hoop oprecht dat je gelijk hebt.

 9.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Damn er is al een review.
  En better dan Arkham Asylum?! 8)

 10.   
  Helios929's avatar

  sdfl schreef, "

  ”Helios929″ schreef, "Speel hem ook sinds gisteren en hij is zeer vet."

  Hoe kan het zijn dat je hem al kan spelen?"

  Een goede kennissen en vrienden kring.

 11.   
  FishHookz's avatar

  sdfl schreef, "

  ”Helios929″ schreef, "Speel hem ook sinds gisteren en hij is zeer vet."

  Hoe kan het zijn dat je hem al kan spelen?"

  Nou bijv Bol.com levert soms 1 dag voor de releas 😉

 12.   
  Leon's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "Damn er is al een review.
  En better dan Arkham Asylum?! 8) "

  Jazeker. En dat terwijl die game al heel vet was. Het is gewoon Batman: AA in het kwadraat 😉

  Senzanome schreef, "

  ”sdfl” schreef, "[quote=”Helios929″].."

  Hoe kan het zijn dat je hem al kan spelen?"

  Nou bijv Bol.com levert soms 1 dag voor de releas 😉 [/quote]

  Hij komt pas 21 oktober uit hè 😉

 13.   
  Ika Q's avatar

  Damn ,zoveel goede games, ben nog niet eens klaar met Dark Souls 😥

 14.   
  bigbass's avatar

  Ik kan echt niet wachten, Asylum is een van mijn favo games en aangezien deze nog betere review krijgt…. 😀

  Dat plus de geweldige presentatie op FirstLook

 15.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  L30N schreef, "

  ”Gamer4Ever-NL” schreef, "Damn er is al een review.
  En better dan Arkham Asylum?! 8) "

  Jazeker. En dat terwijl die game al heel vet was. Het is gewoon Batman: AA in het kwadraat 😉

  Senzanome schreef, ".."

  Hij komt pas 21 oktober uit hè ;)"

  Mooi ik heb de Collectors Edition besteld dus ik kan zekker niet wachten.
  Btw nog een vraag op een andere site lees ik dat de (eind) baas gevechten té makelijk zijn gemaakt is dat waar?
  Want dat lees ik hier niet. 🙂

 16.   
  Leon's avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "

  ”L30N” schreef, "[quote=”Gamer4Ever-NL”].."

  Jazeker. En dat terwijl die game al heel vet was. Het is gewoon Batman: AA in het kwadraat 😉

  Senzanome schreef, ".."

  Hij komt pas 21 oktober uit hè ;)"

  Mooi ik heb de Collectors Edition besteld dus ik kan zekker niet wachten.
  Btw nog een vraag op een andere site lees ik dat de (eind) baas gevechten té makelijk zijn gemaakt is dat waar?
  Want dat lees ik hier niet. 🙂
  [/quote]

  Bij hoge uitzondering heb ik toch nog een minpunt toegevoegd. Ik heb de game net uitgespeeld en kwam tot de conclusie dat de eindbaas gevechten inderdaad te simpel zijn. Het cijfer is uiteraard onveranderd gebleven, want een 9.5 blijft de game dubbel en dwars waard.

 17.   
  Sa.'s avatar

  Gamer4Ever-NL schreef, "

  ”L30N” schreef, "[quote=”Gamer4Ever-NL”].."

  Jazeker. En dat terwijl die game al heel vet was. Het is gewoon Batman: AA in het kwadraat 😉

  Senzanome schreef, ".."

  Hij komt pas 21 oktober uit hè ;)"

  Mooi ik heb de Collectors Edition besteld dus ik kan zekker niet wachten.
  Btw nog een vraag op een andere site lees ik dat de (eind) baas gevechten té makelijk zijn gemaakt is dat waar?
  Want dat lees ik hier niet. 🙂
  [/quote]

  ik heb dus ook de Collectors edition besteld en daarom vroeg ik gelijk hoe hij hem al kon spelen, maar ik snap het nu wel. Ik moet gewoon netjes wachten tot donderdag (20ste) alhoewel ik best blij ben dat ik hem de 20ste al krijg in plaats van de 21ste (op sommige sites en winkels moet je tot die datum wachten) 😀

 18.   
  toqeer's avatar

  deze game word egt zo vet dat ie beter word als arkham asylum was allang bekend 🙂

 19.   
  Cirdan's avatar

  Spijtig dat ik BF3 en AC: R moet kopen, anders kwam dit ook op mijn lijstje terecht.

 20.   
  Dude…'s avatar

  kan echt niet wachten op dit spel!

 21.   
  Sub-Zeuro's avatar

  wie speelt er nou graag met batman??? ik niet TOTAAL niet… 😳

 22.   
  Glennus's avatar

  megasega schreef, "wie speelt er nou graag met batman??? ik niet TOTAAL niet… 😳 "

  Lol, je zou het is een kans moeten geven.

 23.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  idd, heb nooit van superhelden games gehouden. maar die game is echt awesome! 😀

 24.   
  Flapjack's avatar

  Dude… schreef, "kan echt niet wachten op dit spel!"

  dan doe je dat toch…. 😕 dan wacht je indd niet

 25.   
  FishHookz's avatar

  Cirdan schreef, "Spijtig dat ik BF3 en AC: R moet kopen, anders kwam dit ook op mijn lijstje terecht. "

  Als ik jou was zou ik deze halen inplaats van AC Revelations want Revelations is toch weer zoon uitbreiding net zoals Brotherhood 😉

 26.   
  DGonlag2's avatar

  Flapjack schreef, "

  ”Dude…” schreef, "kan echt niet wachten op dit spel!"

  dan doe je dat toch…. 😕 dan wacht je indd niet
  "

  Dus wat? Moet hij een gamestore gaan overvallen of wat? Beetje domme reactie.

  Hoe dan ook. Het lijkt me een leuk spel. Maarja, er zijn nog genoeg anderen en ik kan ze niet allemaal halen. Misschien als de game 30 euro is ofzo.

 27.   
  Coldkiller_NL's avatar

  goede review!

 28.   
  Dude…'s avatar

  echt zo´n vette game! na een tijdje werden de gevechten idd wat simpel maar toen ze eenmaal armor en riotshields kregen werd het pittig moeilijk. eigenlijjk wil ik iets van een 9.7 geven maar dat kan niet op GN dat vindt ik het mindere 😆

 29.   
  ozzman's avatar

  een meer dan waardig en beter vervolg. Hier kunnen anderen nog een voorbeeld aan nemen.
  Benieuw wat de volgende game van rocksteady gaat worden

 30.   
  Coldkiller_NL's avatar

  hij is zo duur 😥

 31.   
  toqeer's avatar

  game is zo vet 🙂

 32.   
  FireBallz's avatar

  ik ga hem maar eens opvissen uit de BudgetBakken, nooit zo’n fan geweest van dit genre. Toch wel een beetje benieuwd.