Review: Spider-man Miles Morales PS5

Nog heel even en velen van jullie gaan aan de slag met de PlayStation 5. Grote kans dat je daar Spider-man: Miles Morales bij hebt aangeschaft, want het is één van de weinige paradepaardjes langszij de lancering van de nieuwe console van Sony. In de eerste Spider-man werd al een voorzetje gegeven voor deze nieuwe game, want niet langer zal je in de huid kruipen van Peter Parken. Onze Miles is aan de beurt en dat maakt deze game in veel opzichten een stuk klassieker dan zijn voorganger. Er staat ons een echte origin story te wachten met een superheld die meer kan dan webschieten alleen.

Dit is de PlayStation 5

Een terugkeer in het New York van Spider-man is nooit een straf. De originele game was een pareltje en voor velen de beste game van het jaar 2018. Hoewel we in dezelfde stad zullen verblijven en de map niet is vergroot, wordt de variatie gezocht in de tijd van het jaar. Het is hartje winter, de straten zijn bezaaid met sneeuw en het gevoel van kerst is overal merkbaar.

Om direct maar met de deur in huis te vallen: Miles Morales is een schitterende game en maakt daadwerkelijk goed gebruik van de voordelen van de PlayStation 5. Het licht, de weerkaatsing van schaduwen, de sneeuwvlokjes op het pak van Miles, alles oogt new gen en het is een genot om dit te mogen ervaren.

Beluister ook hoe Salim en Peter over Spider-man: Miles Morales spreken in de GN Podcast (vanaf 48:26)

Overigens is het niet alleen op grafisch vlak waar je een verschil merkt. Er zijn ook veel meer mensen op straat, waardoor je echt het gevoel hebt in een hele drukke stad te wonen. Ook het aantal modellen is vergroot, waardoor je veel minder vaak een identieke bewoner ziet rondstruinen.

Tot slotte zijn daar de laadtijden, want hier is bijna geen sprake meer van. Een fast travel van de ene kant naar de andere kant van de stad is in drie seconde gebeurd en ook het inladen van het spel is een kwestie van enkele seconden. Dit maakt de beleving toch wel heel anders. Als je een kwartiertje tijd te doden hebt is het nu gemakkelijk om een open wereldgame als Spider-man op te starten. Op de PS4 deed je dat veel minder snel.

Overigens is de game te spelen in twee verschillende modi. Je kunt kiezen voor de prachtigste versie van de game met 30 frames per seconde, of je gaat voor een verbluffende 60 frames per seconde. Bij laatstgenoemde wordt de game wel een stuk minder mooi (en het is veel rustiger op straat), maar spelen met 60fps op een console voelt wel heel bijzonder.

Spider-man Lost Legacy?

In het begin was er wat onduidelijkheid over te grootte van deze game. Is het een uitbreidingspakket of spreken we hier over een volwaardige game. Spider-man Miles Morales is een relatief korte ervaring en ik schrok daar best wel van. De vergelijking met Uncharted Lost Legacy gaat niet op; die game was veel langer dan Miles Morales.

Ook wordt de gameplay-tijd verlengd met een rits aan submissies, die niet altijd even interessant zijn, al worden ze wel heel tof in beeld gebracht middels een nieuwe ingame app. Het verhaal zelf is, hoewel aan de korte kant, wel erg vermakelijk. De slechterik van dienst is The Tinkerer, maar zoals in ook het vorige deel zal je zowel in als uit het pak stoeien met je tegenstander. Het verhaal is wederom een achtbaan, waarbij je een slechte coöperatie moet proberen te stoppen, waarbij je soms hulp krijgt uit onverwachte hoek.

Als je al bekend bent met de gameplay, dan zal je deze game direct kunnen oppakken. Voor nieuwkomers zal het wel een aardige kluif zijn. Miles Morales heeft namelijk veel meer krachten dan Peter Parker. Dit maakt hem op sommige momenten best wel over powered, maar de maakt de actie niet minder spectaculair.

Net als in de comics (en het geweldige Spider-man Into the Spider-Verse) heb je de beschikking over elektrische krachten. Je kunt tegenstanders dus onder stroom zetten, maar je hebt ook de mogelijkheid om tijdelijk onzichtbaar te worden. Peter Parker moet zich in het vervolg ongetwijfeld een loser vinden, want Miles kan echt alles.

Wil je extra gameplay-video’s, onder andere van Spider-man Remastered PS5? Word nu lid via Patreon!

Become a Patron!

Gelukkig heeft Morales ook echt een eigen smoel. Hij beweegt frivoler en voelt jonger aan, met grappige bewegingen in de lucht en keiharde actie met tegenstanders. Het is knap dat Insomniac Games beide helden weet te differentiëren, want qua beweging kunnen ze ongeveer hetzelfde. Toch heb je direct door dat je Miles onder de knoppen hebt.

Conclusie

Spider-man Miles Morales is een heerlijk game geworden die de kracht van de PlayStation 5 perfect laat zien. De wereld is prachtig, het licht is bijzonder, de straten zijn druk en de sneeuw dwarrelt zoals je dat zelden gezien hebt. Het in de huid kruipen van een nieuwe Spider-man is bovenal enorm tof. Miles Morales voelt écht als een ander personage dan Peter Parker, dankzij zijn vloeiende manier van bewegen en zijn bijzondere extra superkrachten. De finishing moves met elektriciteit zijn spectaculair en hoewel zijn onzichtbaarheid de game wel makkelijker maakt dan de voorganger, is het wel een toffe extra toevoeging. De game had wat mij betreft wat langer mogen zijn, maar voor wat het wil zijn is Spider-man Miles Morales 100% geslaagd. Een must have voor elke PlayStation 5-bezitter.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Grafisch verbluffend
 • Gave origin story
 • Miles heeft een eigen smoel
 • New York baby!

Wat is NOT

 • Aan de korte kant

9.0

 1.   
  MaTriXX's avatar

  Mooie review Peter, ik kijk uit naar de PS5 donderdag waar ik er 2 van gaat ophalen. 1 voor mij en 1 voor mijn zoon. Spider Man Miles Morales PS5 versie heb ik in huis waar ook de remaster van deel 1 bij zit, ben zeer benieuwd naar de game.

  Op moment bezig met Assassin`s Creed Valhalla op de Series X die ook zeer vet is.

 2.   
  Djobba010's avatar

  “Je kunt kiezen voor de prachtigste versie van de game met 30 frames per seconde, of je gaat voor een verbluffende 60 frames per seconde.”

  Verbluffende 60 frames per seconde… Ben je serieus of is dit sarcasme?

 3.   
  Heccer's avatar

  @MaTriXX:

  Wat kicken voor je zoon!
  Veel plezier donderdag ik wacht nog even tot er wat meer games uit zijn!
  (Althans dat probeer ik ) Haha

 4.   
  tijn80's avatar

  Voelt het als een volwaardige game of is het meer een aanvulling zoals The city that never sleeps? Voor alleen de toevoeging, zonder originele game, betaal je namelijk wel bijna €60. Vraag me af of dit gerechtvaardigd is.

  Ik snap dat het visueel een pareltje zal zijn, maar verwacht dit ook van AC Valhalla of COD welke in dezelfde prijsklasse zitten.