Uncharted: The Lost Legacy – Fast Forward 2017

De PlayStation Experience van begin december zat vol verrassingen en het was Naughty Dog die de show stal met The Last of Us: Part 2, maar ook een standalone expansion op Uncharted 4: A Thief’s End genaamd Uncharted: The Lost Legacy. Echter, ditmaal geen Drake, Elena en Sully in de hoofdrollen, maar de Australische Chloe Frazer. Zij maakte haar opwachting in Uncharted 2: Among Thieves, had een bepalende rol in Uncharted 3: Drake’s Deception, maar bleef buiten beeld in het laatste deel. Zij krijgt nu dus een eigen verhaal en spant daarin samen met Nadine Ross, die haar eerste opwachting juist weer in Uncharted 4 maakte. Volg je het nog? Wij nemen de enige verschenen trailer door en proberen de puzzel van dit avontuur te laten passen in de franchise.

Chloe en Nadine

Vriend en vijand kreeg verbazingwekkende gedachten toen de trailer opdoemde. Tot de laatste seconden werd het niet duidelijk welke game het zou worden, noch wie de ontwikkelaar zou zijn noch wie de mysterieuze dame in de gesluierde hijab is. Het bleek Chloe Frazer, een oude bekende uit Uncharted 2, waar Drake echter zelfs voor de gebeurtenissen van Uncharted: Drake’s Fortune een relatie mee had. Ja, het schattenjagersgilde is klein en het lijkt inmiddels wel een incestueuze sekte. Haar avonturen in Uncharted 2 en 3 vloeiden rijkelijk, maar er was geen spoor van haar te bekennen in het vierde deel. Geen ruimte, zou ze niet binnen het verhaal passen of was ze misschien in dezelfde periode op een andere schat aan het jagen?

Uncharted: The Lost Legacy kan zich sowieso niet in dezelfde tijdspanne afspelen als Uncharted 4, aangezien Nadine Ross in beide delen zit (in een panel werd bekendgemaakt dat de game zich na de gebeurtenissen van Uncharted 4 afspeelt). Nee, klaarblijkelijk moest het verhaal van Chloe los verteld worden en is er genoeg lore om er een expansion van te maken – en dus geen simpele singleplayer DLC. Haar verhaal is nog niet verteld en we weten weinig van de Australische. Natuurlijk, ze is schattenjager, ze heeft een relatie met Drake gehad, ze heeft met hem (en Sully en Elena en Flynn) samengewerkt, maar wie is zij verder? We weten dat ze een bedreven chauffeur is, dus een hint naar voertuigen in The Lost Legacy? Ook schrikt ze niet af van wat actie, kan ze een aardig potje knokken (dat bewijst de trailer maar weer), heeft ze gewetenloze werkmethoden en is ze in moreel opzicht flexibeler dan Drake. Moeten we nog doorgaan? Oké, ze is roekeloos, onvoorspelbaar, neemt graag lastige klussen aan, doet vooral wat haar interesseert, maar hecht wel waarde aan vrienden.

Nadine daarentegen is een huurmoordenaar en de leider van de Zuid-Afrikaanse paramilitaire organisatie Shoreline – bekend uit Uncharted 4. Ze nam de organisatie over van de voormalige leider toen deze stierf, het was haar vader. Nadine en haar unit heeft al eerder een aanvaring gehad met Victor ‘Sully’ Sullivan, al bleek hij de overhand te hebben. Zou hij door deze informatie zijn opwachting maken in The Lost Legacy? Nadine is in ieder geval eveneens bedreven in de vechtsport en maakte een indrukwekkende scène door het zowel tegen Drake als zijn broer Sam op te nemen. Ze heeft een oorlogsverleden en is dus niet bang om de confrontatie aan te gaan. Zij is in de franchise de enige antagonist die het heeft overleefd.

Tusk of Ganesha

Met deze informatie in het achterhoofd kunnen we door naar Uncharted: The Lost Legacy. Deze expansion draait dus om Chloe en Nadine en na lichtelijk onderzoek bevinden de dames zich niet in het Midden-Oosten, wat eerder werd gedacht, maar in India. Wat blijkt, Chloe is half Indiaas. Ze zijn namelijk op zoek naar de ‘Tusk of Ganesha’, ofwel de slagtand van deze god. Ganesha is de hindoeïstische god met het olifantenhoofd en hij staat voor wijsheid en kennis, neemt hindernissen weg en is voor reizigers de beschermheilige. Ganesha heeft één afgebroken slagtand waar diverse anekdotes over bestaan. Dit is niet voor niets een waardevol artefact en voor schattenjagers een winstgevende kans om in handen te krijgen.

Heel veilig is het niet in dat gebied in India, want er heerst een burgeroorlog die in de gameplay trailer al op te merken was. Dit zal het avontuur van de game niet makkelijker maken en The Lost Legacy zal door een blik te werpen op de gameplay de mechanieken uit A Thief’s End overnemen. We zagen al een stukje stealth waarbij Chloe ongezien voorbij soldaten moest zien te komen. Ook kunnen we weer rijkelijk knokken en Naughty Dog lijkt een andere vechtstijl uit de kast te hebben getrokken. Onze keiharde Australische heeft een ander scala aan vechtmanoeuvres en kan tevens acties samenvoegen met Nadine. Het oogt in dit geval dan ook op verfrissende gameplay in een nieuwe setting, maar echt veel meer weten we niet. Wat is bijvoorbeeld de rol van Nadine, die in Uncharted 4 de vijand is? Waarom werkt zij met Chloe samen na de gebeurtenissen uit Uncharted 4? Zijn of blijven de dames goede vriendinnen of is het alleen een platonische samenwerking? Kunnen we plottwisten verwachten, zoals dat Chloe en Nadine als vijanden uit elkaar gaan of is het puur een stukje verdiepen van deze personages? Het moet haast wel een stukje puzzel van het geheel zijn.

Voorlopige conclusie

We moeten het met een gameplay trailer, bovenstaande informatie, gissen en speculaties doen, maar toch ziet Uncharted: The Lost Legacy er veelbelovend uit. Maar ja, heeft Naughty Dog ooit een teleurstellende game op de markt gebracht? Deze game kan niets anders dan heet zijn, een duimpje omhoog verdienen. Gewoonweg omdat het Uncharted is en het aspecten uit de vorige delen overneemt en toch een eigen sausje eroverheen giet. Het ziet er adembenemend uit, het acteerwerk is ijzersterk, de combat oogt fris en twee van de sterkste vrouwen van de franchise in een game, dat zien we graag. Toch zou ik hieronder bijna het vraagteken plaatsen, omdat we nauwelijks meer weten dan dit. Echter, het vertrouwen is heel groot! Uncharted: The Lost Legacy verschijnt medio 2017 voor de PlayStation 4.

Meer weten over Uncharted: The Lost Legacy? Lees al het nieuws, of bekijk de screenshots en trailers!

 1.   
  jorisboots's avatar

  ik heb er zin in!

 2.   
  Rijstekorrel's avatar

  Het verhaal heb ik niet gelezen hier boven sorry te lang Haha, maar ik heb zeker zin in deze dlc 🙂

 3.   
  Ryan2000's avatar

  Dit word fantastisch!